Безпекові ризики у сфері енергетики: думка громадян та пропозиції експертів

Безпекові ризики у сфері енергетики: думка громадян та пропозиції експертів

Укрінформ
30 жовтня, 11:00 - пресконференція на тему: "Безпекові ризики у сфері енергетики: думка громадян та пропозиції експертів".

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Богдан Серебренніков – заступник директора з досліджень Dixi Group; Олександр Харченко – директор Центру досліджень енергетики; Володимир Омельченко - директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Модератор: Петро Бурковський – виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення:

  • Енергетика та критична інфраструктура в умовах війни: очікування українців щодо опалювального періоду.
  • Критичне питання ядерної безпеки: громадська думка про ризики аварії на ЗАЕС та необхідні кроки влади.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального опитування, яке було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 9 - 15 серпня 2023 року. У ньому взяли участь 2019 респондентів. Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Довідково. Пресконференція «Безпекові ризики у сфері енергетики: думка громадян та пропозиції експертів» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів пресконференції є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ, реєстрація, запитання спікерам:  https://forms.gle/rDpUQrYRPmKvHa76A.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Понад 70% українців не виключають російських атак на енергосистему взимку — опитування

Понад 70% респондентів вважають ймовірними або очікують нових російських атак на об'єкти енергетичної інфраструктури цього опалювального сезону.

Про це повідомив виконавчий директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський під час пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати відповідного опитування.

"Громадяни дуже високо оцінюють ймовірність такої загрози: 31% опитаних в цілому по країні абсолютно впевнені у російських ракетних атаках по інфраструктурі, ще 43% вважають, що це дуже ймовірно", - сказав Бурковський.

Водночас 14% опитаних вважають атаки малоймовірними, 4% - впевнені, що атак не станеться, 8% важко відповісти на таке питання.

При оцінці наслідків атак 19% респондентів вважають, що вони будуть менш результативними порівняно із атаками минулого опалювального сезону; 45% - очікують тимчасових порушень енергопостачання; 24% - очікують, що наслідки будуть гіршими, ніж минулої зими; 12% респондентів важко оцінити наслідки ймовірних атак.

Соціологи також запитали громадян, чи здатні вони забезпечити свої побутові потреби, якщо російські атаки на енергетичну інфраструктуру матимуть співставні із минулорічними атаками наслідки. Більшість опитаних вважають, що вони зможуть забезпечити свої потреби.

Однак якщо на заході та в центрі України впевнено відповіли на питання по 56% респондентів, на сході таких відповідей було 44%, на півдні - 38%. "На мою думку, це пов'язано із тим, що саме східні та південні області протягом літа були об'єктом найбільш інтенсивних ракетних обстрілів", - прокоментував Бурковський.

Крім того, 58% респондентів на заході країни, 60% у центрі, 51% на півдні та 46% на сході заявили, що зможуть виконувати свої робочі обов'язки, якщо будуть перебої з енергопостачанням. Не зможуть працювати 29% опитаних на заході, 24% у центрі, 28% на півдні та 41% на сході.

Опитування було проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 9-15 серпня 2023 року методом особистого інтерв'ю. У ньому взяли участь 2019 респондентів. Похибка опитування - 2,3%.

Як повідомлялося, із жовтня минулого року по квітень цього року РФ здійснила 33 масовані атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури, по яких було випущено понад 1000 дронів і ракет.

Об'єктом російських атак може знову стати високовольтна енергоінфраструктура - експерт

При поновленні атак на енергосистему росіяни знову оберуть за ціль високовольтні підстанції та вугільну генерацію.

Таку оцінку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час пресконференції в Укрінформі.

"Я не очікую атак на атомні об'єкти. Думаю, атаковані будуть, перш за все, високовольтні підстанції, пов'язані із цими об'єктами, ключові високовольтні підстанції по країні", - сказав Харченко.

Крім того, ще одним об'єктом для атак може стати вугільна генерація.

Експерт наголосив, що Україна доклала багато зусиль для захисту енергетичної інфраструктури. Зокрема, покращилася координація протиповітряної оборони, розбудований фізичний захист. Водночас, ці заходи не є гарантією відсутності наслідків у разі атак.

Харченко також зауважив, що у холодні дні Україні не вистачатиме генерації, щоб покрити споживання електроенергії. "Якщо буде -10 градусів, по системі не вистачатиме 2-2,5 ГВт потужності. Це не "армагедон", але це складна ситуація, що спричинить певні тимчасові відключення", - сказав він.

Водночас, за словами експерта, у разі потреби обмежити споживання відключення не йтимуть за цілодобовим графіком, а відбуватимуться у години максимального споживання - вранці та увечері.

Харченко звернув увагу, що росіяни намагаються спричинити техногенну аварію у містах. Він пояснив, що історично українська енергосистема розрахована на постачання електроенергії у великі промислові регіони. При цьому більшість міст не забезпечені власними об'єктами генерації.

Як повідомлялося, понад 70% респондентів вважають ймовірними або очікують нових російських атак на об'єкти енергетичної інфраструктури цього опалювального сезону.

Для збільшення імпорту електроенергії потрібно переглянути цінові обмеження - експерт

Щоб збільшити обсяги імпорту електроенергії, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має переглянути прайскепи на години пікового споживання.

Таку думку висловив директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час пресконференції в Укрінформі.

"Потрібно, щоб НКРЕКП оптимізувало прайскепи у піковий період - з 5-ої до 10-ої години вечора, щоб імпортні перетоки були комерційно цікавими", - сказав Омельченко.

Експерт пояснив, що, на відміну від минулого опалювального сезону, зараз енергосистема не має резервів потужності. Дефіцит, який виникатиме взимку, можна частково перекрити за рахунок імпорту електроенергії.

За його словами, доступну потужність для імпорту з Європи потрібно збільшувати до 2 ГВт із нинішніх 1,2 ГВт, однак це складно зробити, бо Україна зараз не залучає весь доступний імпорт.

Омельченко зауважив, що імпортована електроенергія буде дешевшою, ніж та, яку НЕК "Укренерго" доведеться залучати як аварійну допомогу.

Як повідомлялося, 27 жовтня Кабінет Міністрів затвердив положення про особливості імпорту електроенергії в умовах воєнного стану. Зокрема, до споживачів, яким постачається імпортована електроенергія, не застосовуватимуть графіків обмеження споживання електроенергії (погодинного відключення електроенергії, обмеження споживання електричної потужності, аварійного відключення), якщо ними споживання електроенергії не буде перевищувати визначених обсягів.

Майже 50% українців вважають ймовірним теракт на ЗАЕС - результати опитування

Майже 50% респондентів вважають ймовірним або очікують, що Росія піде на підрив Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив виконавчий директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський під час пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати відповідного опитування.

"Станом на другу половину серпня цього року 10% опитаних були абсолютно впевнені, що Росія піде на такий терористичний акт, ще 39% вважали, що Росія з великою ймовірністю може на це піти", - сказав Бурковський.

Водночас 30% респондентів вважали теракт на ЗАЕС малоймовірним, 9% - вважали, що цього не станеться взагалі.

Опитування було проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 9-15 серпня 2023 року методом особистого інтерв'ю. У ньому взяли участь 2019 респондентів. Похибка опитування - 2,3%.

Як повідомлялося, понад 70% респондентів вважають ймовірними або очікують нових російських атак на об'єкти енергетичної інфраструктури цього опалювального сезону.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-