Презентація культурно-мистецького проєкту «Храми під вогнем»

Презентація культурно-мистецького проєкту «Храми під вогнем»

Укрінформ
26 жовтня, 16:00 - презентація результатів культурно-мистецького проєкту «Храми під вогнем».

Організатор: Ірина Лисенко - керівник культурно-мистецького проєкту «Храми під вогнем».

Учасники: Ірина Лисенко - керівник культурно-мистецького проєкту «Храми під вогнем», модератор; Юрій Чорноморець - науковий консультант проєкту, доктор філософських наук, професор релігієзнавства; Роксолана Макар - фахівчиня з документування спадщини для кримінальних проваджень, Ukrainian Heritage Monitoring Lab.

Чому це важливо?

Активісти створили онлайн-платформу «Храми під вогнем», щоб привернути увагу до релігійних споруд, знижених росіянами під час війни. На сайті вони публікують фото та відео пошкоджених та зруйнованих храмів різних конфесій.

Більше інформації про проєкт: https://www.temples-under-fire.com/.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

В Україні внаслідок війни зруйновано понад 500 храмів – експерт

Внаслідок вторгнення Російської Федерації на територію України загарбниками зруйновано більше 500 храмів.

Про це повідомив науковий консультант проєкту «Храми під вогнем», доктор філософських наук, професор релігієзнавства Юрій Чорноморец під час пресконференції в Укрінформі.

«Ідея проєкту «Храми під вогнем» народилася з метою зафіксувати руйнацію культурної спадщини, щоб в майбутньому притягнути РФ до відповідальності за цей військовий злочин», - зазначила керівниця проєкту Ірина Лисенко.

Вона розповіла, що в рамках проєкту створено онлайн-платформу, на якій команда збирає фото- та відеосвідчення пошкодження та руйнування храмів різних конфесій.

За її словами, вже проведено зйомку 16 храмів в Донецькій та Харківській областях. Команда працювала здебільшого в помаранчевій зоні, завдяки підтримці цивільно-військового співробітництва також отримувала доступ до об'єктів на щойно звільнених територіях.

«Ми там збирали свідчення людей і збирали думки експертів щодо руйнацій храмів, котрі були викликані агресією Росії», - додала Лисенко.

Проєктом активісти хочуть також показати, що російська агресія торкається всіх конфесій, не тільки УПЦ або ПЦУ.

Своєю чергою Чорноморець поінформував, що наразі в Україні більше ніж 500 храмів зруйновано окупаційними військами Російської Федерації «і це дійсно варварські руйнування».

Він також наголосив на тому, що ЗСУ намагаються ніколи не займати позиції біля храмів, «це наразі під час війни таке правило - і писане, і не писане».

«Важливий проєкт тим, що відразу військові журналісти, учасники проєкту приїжджають на щойно звільнені території й беруть свідчення у очевидців злочинів руйнування, займаються відеофіксацією цих свідчень, роблять документальне фіксування злочинів», - пояснив професор релігієзнавства.

На переконання Чорноморця, роботу такого напрямку необхідно розвивати та популяризувати в Україні.

«Масовість того, що роблять російські військові з українськими храмами і українськими пам'ятками культури в цілому, дає нам повне право вимагати справедливості в міжнародних судах, тому що для цього є всі підстави», - зауважила фахівець з документування спадщини для кримінальних проваджень, Ukrainian Heritage Monitoring Lab Роксолана Макар.

Експертка висловила думку, що це буде тривалий і складний процес, оскільки кейси міжнародних судів, які стосуються культурної спадщини і є наразі, оформлювалися від 6 до 10 років.

Вона пояснила, що все документування відбувається за міжнародною методологією, яка сфокусована на тому, щоб дати чисті дані, справжність яких не можна піддати сумніву, як докази в міжнародних судах».

В рамках проєкту експерти відбирають пам'ятки, які можуть слугувати безперечним доказом того, що російські військові дійсно вчиняють злочини проти культурної спадщини під час війни і готують ці матеріали для оформлення в кейси для міжнародних судів.

Команда проєкту також співпрацює з державними органами, Офісом генерального прокурора України та місцевими прокуратурами, які також зацікавлені в тому, щоб відновити справедливість, щоб злочинці були покарані за свої дії.

«Ми також відзначаємо важливість того, щоб храми, які є архітектурними пам'ятками, були збережені, відновлені як автентична українська спадщина», - резюмувала Макар.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-