Інституційна спроможність Уряду до проведення Європейської інтеграції

Інституційна спроможність Уряду до проведення Європейської інтеграції

Укрінформ
26 жовтня, 14:00 - круглий стіл на тему: "Інституційна спроможність Уряду до проведення Європейської інтеграції".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Єннес де Мол - Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні (tbc); Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ; Ганна Гопко - голова правління «Мережі захисту національних інтересів «АНТС»; Олександр Саєнко - експерт з питань публічного врядування Програми USAID РАДА: наступне покоління, Центр політико-правових реформ; Олександр Ільков - генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції (tbc); Ярослав Тимофєюк - голова політичного відділу Представництва ЄС в Україні (tbc); Михайло Жернаков - співзасновник, голова правління Фундація DEJURE (tbc); Гліб Вишлінський - виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Модератор: Вікторія Мельник - керівник проєктів з європейської інтеграції Центру політико-правових реформ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Уряд і громадянське суспільство не повинні насаджувати мрії щодо євроінтеграції України – аналітик

Уряд має чітко комунікувати щодо євроінтеграції і подавати реальну картину, щоб довіра громадян до переговорного процесу і майбутнього членства в ЄС не знизилася.

На цьому наголосила керівник проєктів з європейської інтеграції Центру політико-правових реформ Вікторія Мельник під час круглого столу «Інституційна спроможність Уряду до проведення Європейської інтеграції», що відбувся в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Комунікація має бути прозорою та чесною на всіх рівнях. Деякі країни-кандидати вже стикнулися з проблемою того, що серед громадян є зниження довіри до переговорного процесу і їхнього майбутнього в межах ЄС. У цьому звʼязку нам і уряду потрібно чітко комунікувати, що процес не є миттєвим, його ефективність залежить від великої кількості факторів, і подавати реальну картину, а не насаджувати якісь мрії”, – сказала вона.

Мельник також переконана, що урядова взаємодія з громадянським суспільством має бути системною, адже воно є активним і готовим допомагати.

Як повідомлялося, Україна отримала статус кандидата в члени Європейського Союзу в червні 2022 року. Надалі від країни вимагається виконати сім критеріїв, що стосуються боротьби з корупцією, дотримання свобод тощо. Очікується, що 8 листопада Єврокомісія дасть оцінку виконаному, від чого залежатиме перехід до наступного етапу – переговорів про вступ. Україна сподівається, що такі переговори розпочнуться наприкінці 2023 року.

Україна ще на політичному етапі вступу в ЄС, але має бути готова й до технічного – експерт

Україна перебуває в політичному процесі вступу до Європейського Союзу, але має бути готова до технічного етапу, який потребуватиме інших підходів і навичок.

Про це заявила засновниця і директор центру “Нова Європа” Альона Гетьманчук під час круглого столу «Інституційна спроможність уряду до проведення Європейської інтеграції» у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Ми всі розуміємо, що процес вступу до ЄС є одночасно політичним і технічним. Навіть у контексті України це більше геополітичний і технічний. Те, що ми бачимо сьогодні, з моменту нашої заявки на отримання статусу кандидата, – це процес геополітичний. Поки що ми не ввійшли у фазу технічного вступного процесу. Бажано, щоб він був заснований на заслугах,.. але ми ще не там”, – сказала вона.

На думку Гетьманчук, щойно бойові дії стануть не такими активними або взагалі завершаться, Україна перейде до технічного процесу, що потребуватиме інших підходів та навичок, і до цього слід бути готовими.

Директор центру “Нова Європа” наголосила, що переговори про вступ – це постійні зусилля, а не одноразове виконання низки рекомендацій. Тож важливо протягом переговорного процесу постійно доводити, що прийняті норми працюють і впроваджуються.

Як повідомлялося, Україна отримала статус кандидата в члени Європейського Союзу в червні 2022 року. Надалі країна має виконати сім критеріїв, що стосуються боротьби з корупцією, дотримання свобод тощо.

Очікується, що 8 листопада Єврокомісія дасть оцінку виконаному, від чого залежатиме перехід до наступного етапу – переговорів про вступ. Україна сподівається, що вони розпочнуться до кінця 2023 року.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-