Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу

Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу

Укрінформ
20 жовтня, 10:00 - брифінг на тему: "Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Ігор Семиволос - виконавчий директор центру близькосхідних досліджень (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Поєднання Білим домом допомоги Україні та Ізраїлю має два аспекти - експерт

Поєднання Білим домом в одному пакеті допомоги Україні та Ізраїлю, з одного боку, збільшує шанси на її ухвалення, а з другого, може ускладнити комунікацію України з Глобальним півднем.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос на онлайн-брифінгу на тему: "Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Тут є два аспекти. З одного боку, я чудово розумію логіку американської адміністрації - їм треба подолати опір, який виник здебільшого не через Україну, а через внутрішньополітичні події в США, тобто наближення президентської кампанії і, відповідно, зростання протистояння між республіканцями і демократами... Поєднання (в одному пакеті запиту про допомогу - ред.) має, як мінімум, переконати значну кількість республіканців, які традиційно підтримують Ізраїль, проголосувати пакет", - сказав Семиволос.

Водночас він зауважив, що, з другого боку, таке поєднання фінансування може ускладнити комунікацію України з арабським світом, оскільки, в принципі, ставить ці дві війни на одну площину.

"Виходячи просто з природи цих війн, які мають різні причини, витоки і обставини, це певною мірою ускладнює нам відносини з арабськими країнами, мусульманськими країнами і загалом країнами Глобального півдня. В цій ситуації нам треба шукати пояснювальну схему в світі, де схильні орієнтуватися на просто рішення і прості схеми. Тобто це серйозний виклик для української дипломатії, і я сподіваюсь, що там це усвідомлюють", - зазначив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден після звернення до нації щодо ситуації в Україні й Ізраїлі надішле офіційний запит до Конгресу на суму близько $100 мільярдів, який включатиме оборонну допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, а також фінансування зусиль із посилення безпеки на кордоні США з Мексикою.

Настрої у світі у міру розгортання ситуації в Газі будуть радикалізуватися - експерт

Настрої у світі у міру розгортання ситуації в Газі будуть радикалізуватися, близькосхідний конфлікт може серйозно вплинути на формування найближчим часом союзів і альянсів.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос на онлайн-брифінгу на тему: "Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"У міру того, як може розгортатися ситуація в Газі, як буде здійснюватися наземна операція, а, на жаль, уникнути жертв серед мирного населення практично неможливо, оскільки скупчення людей у цьому районі величезне, я думаю, що настрої в світі будуть радикалізуватися. Отже, скоріш за все, ми побачимо ще безліч (антиізраїльських) протестів (у західноєвропейських країнах - ред.), і це також проблема, які треба дати раду", - сказав Семиволос.

Він додав, що загалом радикалізація настроїв у світі у зв'язку із загостренням конфлікту на Близькому Сході, є дуже небезпечним трендом, оскільки він не локалізований, а має глобальний вимір.

"В рамках цього конфлікту люди здебільшого визначаються, на чиїй вони стороні, навіть якщо вони безпосередньо до нього не залучені. Тобто це системний конфлікт, який може серйозно вплинути на формування союзів і альянсів у світі найближчим часом", - спрогнозував виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомлялося, в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили, що завдали ударів по понад 100 об’єктам у секторі Гази минулої ночі.

Вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення, включаючи дітей. В результаті цієї атаки загинули понад 1400 ізраїльтян, сотні людей бойовики захопили у заручники. Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тисяч резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС, та почав знищувати військові об’єкти цього руху.

Ізраїльські військові в ніч на 13 жовтня попередили ООН, що все населення Гази на північ від Ваді Газа має переселитися до південної частини протягом наступних 24 годин. У згаданому регіоні проживають близько 1,1 мільйона людей. Наразі виїзд людей із цього регіону триває. Бойовики ХАМАС чинять перешкоди для евакуації мирного населення.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Уряд Нетаньягу після атаки ХАМАСу не змінив політики ані щодо Росії, ані щодо України - експерт

Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що уряд прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу після атаки ХАМАСу не змінив ані політики щодо відносин з Росією, ані підходу до українського питання.

Таку думку експерт висловив на онлайн-брифінгу на тему: "Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Там ( в Ізраїлі - ред.) різні зараз думки. Частина навіть представників правлячої партії емоційно звинувачують Росію в підтримці ХАМАСу. Але якщо подивитися на політику самого прем'єр-міністра і його вузького кабінету, то я не бачу зміни політики - вони продовжують комунікувати з Москвою", - сказав Семиволос.

Він додав, що історія з "візитом/невізитом" Президента Зеленського до Ізраїлю також не свідчить про те, що в ізраїльському уряді радикально змінився підхід до українського питання.

"Це свідчить про те, що їм, як і раніше, здебільшого байдуже до нас, і вони не розглядають нас як союзників", - вважає виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Коментуючи недавню телефонну розмову прем'єр-міністра Нетаньягу з російським президентом Путіним, він припустив, що стратегічною метою комунікації Ізраїлю з Росією є стримування Ірану.

"Очевидно, Нетаньягу мав би передати через Путіна сигнал Тегерану в контексті, що "ми не зупинимося", і, відповідно, Тегеран має розуміти ризики, які виникають для цієї країни в разі, якщо вона виявиться безпосередньо залученою в конфлікт. В даному випадку мені здається, що це головний меседж", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, у понеділок, 16 жовтня, відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з російським президентом Путіним. У канцелярії прем'єр-міністра Ізраїлю повідомили, що Нетаньягу "ясно дав зрозуміти", що Ізраїль не зупиниться, поки не знищить військовий і урядовий потенціал ХАМАС.

Вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення, включаючи дітей. В результаті цієї атаки загинули понад 1300 ізраїльтян, сотні людей бойовики захопили у заручники. Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тисяч резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС, та почав знищувати військові об’єкти цього руху.

Ізраїльські військові в ніч на 13 жовтня попередили ООН, що все населення Гази на північ від Ваді Газа має переселитися до південної частини протягом наступних 24 годин. У згаданому регіоні проживають близько 1,1 мільйона людей. Наразі виїзд людей із цього регіону триває. Бойовики ХАМАС чинять перешкоди для евакуації мирного населення.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Плани Ізраїлю щодо наземної операції в секторі Гази залежать від низки чинників - експерт

На плани Ізраїлю щодо наземної операції в секторі Гази впливає низка чинників, зокрема безпека захоплених ХАМАСом заручників, небезпека відкриття другого фронту на півночі країни, вимога США щодо дотримання законів війни під час її проведення та інші.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос на онлайн-брифінгу на тему: "Війна в Ізраїлі: поточні рішення та реакція світу" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Є кілька міркувань. Перше полягає в тому, що Ізраїль стикнувся з абсолютно новою для себе реальністю у вигляді великої кількості заручників, які були захоплені під час подій 7 жовтня. Відбувається серйозний тиск на уряд з боку родичів. І поки в Ізраїлю немає очевидного плану, яким чином можна звільнити цих заручників або більшу їх частину, початок наземної операції дуже небезпечний з точки зору того, що ці люди можуть загинути", - сказав Семиволос.

У цьому контексті він зауважив, що "відповідати за все в будь-якому разі доведеться прем'єр-міністру Нетаньягу", але ситуація із заручниками може серйозно вплинути на його подальшу долю.

"Тому без чіткого розуміння, що відбувається із заручниками і яким чином їх можна звільнити - чи шляхом переговорів, чи якоїсь спеціальної операції, починати наземну операцію доволі ризиковано", - констатував експерт.

Другий момент, за його словами, пов'язаний із можливістю відкриття північного фронту. Він нагадав, що в історії війн на Близькому Сході вже були випадки, коли операція в Газі призводила до відкриття другого фронту на півночі, звідки Хезболла доволі активно обстрілювала Ізраїль.

"Цей сценарій видається доволі небезпечним для ізраїльтян. Тут проблема в тому, що Хезболла - це проксі Ірану... Ця обставина також стримує", - зазначив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Ще одним стримуючим фактором він назвав можливу ескалацію на Західному березі річки Йордан.

"Палестинська автономія досі намагається, як мінімум, втримати ситуацію під контролем, хоча вона поступово загострюється не лише через події в Газі, а й через те, що ми маємо справу з єврейськими поселенцями на окупованих територіях, які станом на зараз озброєні і сприймають будь-які (антиізраїльські) протести як пряму і очевидну загрозу для себе, і застосовують зброю, не спираючись на закони війни. Ми бачимо, що вчора ізраїльська авіація вже здійснювала удари по території Західного берега. Тобто ескалація спостерігається і в цьому регіоні", - зауважив Семиволос.

За його словами, все це, поза сумнівом, є небезпечним. Але затягування наземної операції також створює серйозні проблеми для ізраїльтян у глобальному вимірі, вважає експерт.

"Усі ці кадри бомбардувань, інформаційна війна в рамках цієї кампанії з обох боків призводять до радикалізації громадської думки не лише на Близькому Сході, а й загалом у світі. Якби операція почалась практично відразу після нападу, то громадська думка, вочевидь, була б більш схильна оцінювати цю операцію з ізраїльської точки зору. А станом на зараз баланс може зміститися, і це також становить проблему. Виступ Байдена про те, що Ізраїль має дотримуватися законів війни, в цій ситуації також обмежує оперативні можливості ізраїльтян", - резюмував виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомлялося, в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили, що завдали ударів по понад 100 об’єктах у секторі Гази минулої ночі.

Вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення, включаючи дітей. В результаті цієї атаки загинули понад 1400 ізраїльтян, сотні людей бойовики захопили у заручники. Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тисяч резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС та почав знищувати військові об’єкти цього руху.

Ізраїльські військові в ніч на 13 жовтня попередили ООН, що все населення Гази на північ від Ваді Газа має переселитися до південної частини впродовж наступних 24 годин. У регіоні проживають близько 1,1 мільйона людей. Наразі виїзд людей з регіону триває. Бойовики ХАМАС чинять перешкоди для евакуації мирного населення.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-