Підсумки вступної кампанії 2023 для абітурієнтів з ТОТ АР Крим до українських закладів вищої освіти

Підсумки вступної кампанії 2023 для абітурієнтів з ТОТ АР Крим до українських закладів вищої освіти

Укрінформ
23 жовтня, 11:00 - пресконференція на тему: “Підсумки вступної кампанії 2023 для абітурієнтів з ТОТ АР Крим до українських закладів вищої освіти”.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Роман Грищук - народний депутат України ІХ скликання, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій (онлайн); Ольга Куришко - заступниця постійної представниці Президента України в Автономній Республіці Крим; Валентина Потапова - керівниця напрямку національної адвокації ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда»; Анастасія Калініна - юристка ГО “Крим SOS”. 

Питання до розгляду:

  • Вступна кампанія 2023 для абітурієнтів з Криму: моніторинг громадської організації на основі звернень абітурієнтів, свідчень активіста, який в Криму допомагає зі вступом, офіційних запитів до українських ЗВО та МОН. 
  • Можливості законодавчого врегулювання доступу до освіти задля збереження звʼязків з молоддю з ТОТ, зокрема через доступ до освіти. Діяльність ВРУ та Комітету з питань освіти, науки та інновацій в цьому напрямку. 
  • Діяльність ППУ в АР Крим щодо кроків реінтеграції в освітнього напрямку. Як Представництво бачить збереження звʼязків з молоддю ТОТ АР Крим та м. Севастополь.
  • Здобутки та виклики вступної кампанії 2023 року для дітей з ТОТ на думку представника ЗВО, який приймав абітурієнтів з ТОТ. 

Чому це цікаво?

Важливим питанням в умовах збройної агресії РФ є питання збереження зв’язків з дітьми та молоддю тимчасово окупованих територій (ТОТ) через створення ефективної та зрозумілої системи доступу до української освіти. 

Під час вступної кампанії ГО ЦГП “Альменда” отримала більш ніж 150 звернень від мешканців ТОТ Крим, які були зацікавлені в отриманні української освіти. Задля поширення інформації безпосередньо в Криму активісти зустрічались та спілкувались з майбутніми абітурієнтами, а потім допомагали їм в комунікації з ЗВО.

За підсумками вступної кампанії 2023 студентами стали лише 86 кримчан. Це найнижчий показник з 2015 року. (2016 -153, 2017 -204, 2018 - 254, 2019 - 264, 2020 - 397, 2021 - 337, 2022 -137) 

Довідково. В Україні з 2016 року діє система "спрощеного" вступу дітей з ТОТ до українських закладів вищої освіти (ЗВО) та закладів фахової передвищої освіти. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Цьогоріч до українських вишів вступили 86 абітурієнтів з окупованого Криму — правозахисниця 

До українських закладів вищої освіти цьогоріч вступили 86 абітурієнтів із тимчасово окупованого Криму.

Про це під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила керівниця напрямку національної адвокації ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова.

“Цифра цього року дуже невтішна — 86 дітей”, - зауважила вона.

За її словами, вступна кампанія 2023 року стала десятою за після тимчасової окупації Криму. Центр “Альменда” відстежив динаміку вступу за цей період.

Так, найвищий показник був у 2015-му році — тоді з Криму до українських вишів вступили 943 дитини.

“У 2016-му році вступили 153 дитини. Чому такий провал? Бо у дітей два роки не було української освіти. І спочатку їм треба було отримати свідоцтва за 9 клас, а потім вступати до вишів. Тоді з'явився наказ № 271 МОН (Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої, фахової та професійної освіти осіб, які проживають на територіях, де неможливо забезпечити виконання стандартів освіти України — ред.), згідно з яким діти складали іспити за 9 та 11 клас. Це спровокувало ріст кількості випускників із Криму до українських вишів. Так, у 2017-му році вступили 204 абітурієнти, у 2018-му - 254, 2029-му — 265”, - зазначила Потапова.

За її словами, у 2020 році, попри епідемію коронавірусу, відзначався великий приріст вступників із тимчасово окупованого Криму, бо для дітей на той момент діяла ефективна система дистанційної освіти. Так, тоді до українських вишів вступили 397 дітей.

“У 2021 році — 337 дітей. У 2022 році - 137 абітурієнтів. Почалося повномасштабне вторгнення, незважаючи на це, діти вступали до українських вишів”, - зауважила Потапова.

Вона додала, що за 10 років в тимчасово окупованому Криму та м. Севастополь було 123 635 випускників. Із них отримали дистанційну освіту 3992 дитини, тобто 3,23%.

Як повідомлялося, абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть вступати до вищих навчальних закладів дистанційно, не складаючи національний мультипредметний тест.

В Україні потрібно розробити освітню концепцію для жителів ТОТ — правозахисниця

В Україні потрібно розробити освітню концепцію для жителів тимчасово окупованих територій.

Таку думку висловила керівник напрямку національної адвокації ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Потрібно розробити окрему освітню концепцію для жителів тимчасово окупованих територій, яка визначатиме особливості їх залучення до української освіти на різних рівнях, у різних формах. Не можна адаптувати те, що є. І це питання стосується не лише Криму, а й територій, які другий рік в окупації”, - сказала Потапова.

За її словами, одна з проблем, з якою стикаються абітурієнти із тимчасово окупованого Криму при вступі до українських вишів, — необхідність мовної реінтеграції.

“Скільки дітей у Криму мають доступ до вивчення української мови, без чого вступити до українського вишу неможливо? На 300 тисяч випускників - 197. Із них 182 дитини навчаються до 9 класу в так званій українській школі поблизу міста Феодосії, яка не забезпечена підручниками українською мовою. Наприклад, хімію та фізику там вивчають за підручниками російською мовою. Ще 15 дітей навчаються в одному класі, де викладання відбувається українською мовою”, - зауважила експерт.

Інша проблема, зазначила вона, - відсутність інформування жителів ТОТ про події в Україні.

“У дітей у Криму немає змоги отримати інформацію щодо всього, що реально відбувається в Україні. Українські сайти блокуються, часто не можна зайти й через VPN”, - зауважила правозахисниця.

Ще один виклик, за її словами, - відсутність українського паспорта та індивідуального податкового номера.

“Якщо раніше діти могли виїжджати до адмінцентрів і отримувати українські документи, то зараз такої можливості немає. Дітям, які вступили на бюджет, потрібно нарахувати стипендію, і для цього також потрібен паспорт і ІПН. Якщо вони не отримуватимуть стипендію, це корупційний ризик для вишу, їх відраховуватимуть”, - зауважила вона.

Своєю чергою заступниця постійної представниці Президента в АРК Ольга Куришко нагадала, що в Україні впроваджено експериментальний проєкт віддаленої ідентифікації особи. “Свідки... можуть перебувати на ТОТ або за кордоном. Це відбувається через відеозв'язок. ...На даний момент це — варіант для отримання паспортного документа”, - зазначила Куришко.

Вона додала, що згідно з чинними нормами впродовж трьох місяців після початку навчального року студенти мають розпочати офлайн-навчання, тобто їм потрібно прибути на материкову територію України.

"Виникають питання щодо виїзду з Криму, бо шлях пролягає через РФ і Білорусь. І є питання до білоруської сторони - у них єдиний із РФ рикордонний режим, єдині списки. Були випадки, коли перевіряли телефони, документи, цікавилися щодо мети виїзду, людину довго допитували, особливо коли виїжджає хлопець", - сказала Куришко.

Юрист ГО “Крим SOS” Анастасія Калініна зауважила: держава має бути зацікавлена, щоб абітурієнти з Криму вступали до українських вишів. Інакше вони вступатимуть до російських, і “тим самим розривається звязок з Україною".

"А якщо ми говоримо про юнаків, то не за горами і примусова мобілізація до російської армії”, - зауважила Калініна.

Як повідомлялося, до українських закладів вищої освіти цьогоріч вступили 86 абітурієнтів із тимчасово окупованого Криму.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-