Як забезпечити громадську та політичну участь ветеранів, які отримали порушення здоров’я під час війни в Україні

Як забезпечити громадську та політичну участь ветеранів, які отримали порушення здоров’я під час війни в Україні

Укрінформ
23 жовтня, 14:00 - презентація дослідження на тему: «Як забезпечити громадську та політичну участь ветеранів, які отримали порушення здоров’я під час війни в Україні».

Організатори: Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні.

Учасники: Гіо Кобахідзе - в.о. директора IFES в Україні; Олександр Терещенко - експерт IFES в Україні; Богдан Мойса - експерт IFES з питань доступності; Вадим Свириденко - Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій; Анна Перепелюк - координаторка проєкту IFES в Україні; представники організацій громадянського суспільства; Андрій Гевко - член Центральної виборчої комісії; Вікторія Вінник - заступниця начальника управління міжнародного співробітництва, начальниця відділу взаємодії з міжнародними партнерами Міністерства у справах ветеранів; Денис Султангалієв - менеджер проєктів правозахисного центру "Принцип"; Євген Комар - помічник народного депутата України; Ірина Шамраєва - державний експерт експертної групи із забезпечення формування державної політики Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства у справах ветеранів; Костянтин Татаркін - радник з питань ветеранів, IREX; Оксана Кльоц - керівниця експертної групи із забезпечення формування державної політики Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства у справах ветеранів; Олександр Кармаза - член Центральної виборчої комісії; Олена Гатаулліна - член Центральної виборчої комісії; Ольга Хіцевич - адвокаційна менеджерка ГО «Боротьба за права»; Катерина Чорноус -помічниця заступника начальника Управління міжнародного співробітництва, Міністерство у справах ветеранів; Сергій Постівий - член Центральної виборчої комісії; Тетяна Ломакіна - уповноважена Президента України з питань безбар'єрності; Тарас Тарасенко - народний депутат України; Сергій Кривогуз - радник міністра  Міністерства у справах ветеранів; Сергій Олександрович - член Центральної виборчої комісії.

Модераторка: Надія Пашкова - старша менеджерка проєкту IFES в Україні.

Чому це цікаво?

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні презентує дослідження з оцінки потреб в реалізації громадянської та політичної участі ветеранів війни, які набули інвалідності / порушень здоров’я. Під час заходу також відбудеться обгворення напрацьованих рекомендацій дослідження для органів державної влади, уряду, міжнародних організацій та громадського сектору як сприяти громадянській та політичній участі ветеранів війни, що набули інвалідності / порушень здоров’я.

Презентація проводиться за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Передумовами для залучення ветеранів у політичне та громадське життя є забезпечення їхніх основних потреб - експерти

Передумовами для залучення ветеранів до політичного та громадського життя є забезпечення їхніх основних потреб з реабілітації та психологічної допомоги.

Про це йшлося на презентації рекомендацій на базі дослідження Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні «Як забезпечити громадську та політичну участь ветеранів, які отримали порушення здоров’я під час війни в Україні», що відбулася в Укрінформі.

"Недостатньо просто вилікувати людину - треба навчити її, як жити з набутими травмами, як реалізуватися та бути корисним в суспільстві. Тож необхідно створити мережу центрів соціальної реабілітації по всій Україні та акцентувати на поверненні ветеранів до активного життя", - зазначив експерт IFES в Україні Олександр Терещенко.

Він спрогнозував "великий запит" на ветеранів серед політичних партій.

"У цьому випадку важливі освітні проєкти з точки зору інформаційної гігієни, щодо знань, як функціонує держава, як працюють державні органи. Щоби ветеран, який піде в політику, не розчарувався, не кинув свій мандат і зміг принести користь державі", - сказав експерт.

Крім того, владі слід зосередити зусилля на наданні фахової психологічної допомоги ветеранам і членам їхніх родин, активізувати комунікацію з громадськими об'єднаннями ветеранів, забезпечити доступність об'єктів спортивної інфраструктури, оскільки спорт є одним із важливих чинників соціалізації.

Згідно з результатами дослідження серед перешкод, із якими стикаються військові після поранення, - відсутність єдиного чіткого алгоритму дій для отримання статусу учасника бойових дій чи людини з інвалідністю, проблеми у доступі до якісних програм реабілітації, забюрократизованість процесів, затримки в одержанні допомоги від ВЛК та МСЕК.

«Основною рекомендацією є якомога скоріше налагодити міжвідомчу координацію. Важливо розробити чіткий механізм, щоб Міністерство у справах ветеранів могло «підхоплювати» для подальшого влаштування осіб, які повернулися з фронту, до того моменту, як вони залишать медичні та реабілітаційні заклади. На нашу думку, важливим у цьому буде запуск реєстру ветеранів», - зауважив Терещенко.

Своєю чергою народний депутат Тарас Тарасенко зауважив, що в Україні зараз формується концепція державної цільової програми допомоги ветеранам.Чинні три пілотні проєкти щодо помічника ветерана, зареєстровано відповідний законопроєкт про державну ветеранську патронатну службу, який «буде рамковий та узагальнюватиме досягнення від цих пілотних проєктів», сказав Тарасенко.

Дослідження «Як забезпечити громадську та політичну участь ветеранів, які отримали порушення здоров’я під час війни в Україні» проводилося у травні-липні 2023 року. Відбулося 16 інтерв'ю з представниками організацій ветеранів з різних регіонів України. Фокус-групи склали 30 учасників (24 чоловіки, 6 жінок).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-