Формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції

Формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції

Укрінформ
18 жовтня, 16:00 - пресконференція на тему: «Формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції».

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Спікери: Денис Маслов - голова Комітету з питань правової політики (TBC); Ярослав Юрчишин - народний депутат України; Олександр Скрипнюк - доктор юридичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, віцепрезидент Національної академії правових наук України, директор інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України; Андрій Магера - експерт Центру політико-правових реформ; Микола Марченко - кандидат юридичних наук, Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України;  Дайніус Жалімас - президент Конституційного Суду Литовської Республіки 2014-2021 рр. (TBC, онлайн); Георгій Папуашвілі - спеціальний радник Конституційного Суду України, голова Конституційного Суду Грузії 2006-2016 рр. (TBC, онлайн); Армен Мазманян - Американський університет Вірменії, член Конституційної комісії з реформ (2019-2020); Петро Стецюк  - науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя КСУ (у відставці); Майя Каштан -  керівник комунікаційного напрямку Центру політико-правових реформ, модератор.

Питання до обговорення:

  • Початок нового досвіду конкурсного відбору кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду України: які результати будуть перемогою?
  • Проблема вакантних посад суддів Конституційного Суду України: шляхи вирішення.
  • Порядок формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація на захід: https://docs.google.com/forms/d/1nS0DEKIIF0jo-m5LbMZhn2FlTe4-M72H3GbPpn67Vyk/viewform?edit_requested=true&fbclid=IwAR1gWynFh4CPg0ezMsG--PUmb9F7fyeYptbuPW3jA6dpAQAAeCNtZ2weP0M

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

До парламентського комітету надійшли документи від 23 претендентів на посади суддів КС — Маслов

До Комітету Верховної Ради з питань правової політики надійшли документи від 23 претендентів на посади суддів Конституційного Суду. 17 жовтня термін подачі документів закінчився.

Про це повідомив очільник Комітету Денис Маслов під час пресконференції в Укрінформі “Формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції”.

“Станом на сьогодні Комітет отримав пакети документів від 23 кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду. Але маємо ще п’ять днів на те, щоб поштою отримати пакети документів від кандидатів. Думаю, зрештою ми отримаємо близько 30 кандидатів. Це за квотою Верховної Ради”, - сказав він.

Маслов нагадав, що наразі у Конституційному Суді є п’ять вакантних посад, з яких три — за квотою парламенту і дві — за квотою З’їзду суддів України.

“Якщо ми матимемо 30 кандидатів на 3 вакантних посади, то це буде серйозний конкурс”, - додав він.

За словами Маслова, протягом 20 днів Комітет розгляне всі документи, організує проведення спеціальної перевірки кандидатів, після чого передасть документи до Дорадчої групи експертів (ДГЕ). У подальшому ДГЕ перевірить кандидатів на моральні якості, доброчесність і професійність. Потім ДГЕ передасть список відібраних кандидатів до ВР для голосування за їх призначення суддями КС.

“Я сподіваюся, що в горизонті шести місяців ми зможемо отримати майбутніх кандидатів на посаду судді КСУ”, - сказав Маслов.

Висловлюючись з приводу нових критеріїв відбору суддів КС, він зазначив, що “вперше в Україні нівелюється політичний вплив на призначення суддів”.

Як повідомляв Укрінформ, наразі у Конституційному Суді чинними залишаються 13 суддів. Для кворуму необхідна присутність 12 суддів, а для ухвалення рішення — 10. Загалом у КС має бути 18 суддів. Наразі 5 місць залишаються вакантними, а саме: 3 за квотою Верховної Ради та 2 - від З'їзду суддів.

20 серпня поточного року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України». В ухваленому законі міститься норма, яка посилює роль міжнародних представників у відборі суддів КСУ.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-