Доступ до правосуддя під час війни: як удосконалити територіальну організацію судової влади

Доступ до правосуддя під час війни: як удосконалити територіальну організацію судової влади

Укрінформ
15 вересня, 10:00 - презентація дослідження на тему: «Як удосконалити територіальну організацію судової влади в Україні, аби подолати бар’єри у доступі до правосуддя, спричинені війною?».

Організатор: ГО «Адвокат майбутнього».

Учасники: Дар’я Писаренко – юристка, виконавча директорка Громадської організації «Адвокат майбутнього», модераторка; Максим Паращевін – доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України; Віталій Охріменко – експерт з доступу до правосуддя, програмний директор Мережі правового розвитку; Андрій Слюсар – експерт з доступу до правосуддя, адвокат.

Коротко. Учасники заходу поділяться напрацюваннями стосовно удосконалення територіальної організації судової влади в Україні, які допоможуть подолати бар’єри у доступі до правосуддя, спричинені війною. Серед таких бар’єрів насамперед – руйнування інфраструктури, міграція населення, брак людських та фінансових ресурсів, зневіра у можливості досягти справедливості та недостатня довіра до державних інституцій.

Організатори зазначають, що базові сценарії покращення доступу до правосуддя за рахунок удосконалення територіальної організації судової влади ґрунтуються на таких основних засадах:

  • децентралізація судової влади та збільшення ролі місцевих територіальних громад у відправленні правосуддя;
  • оптимізація мережі місцевих судів через її узгодження зі зміненим адміністративно-територіальним устроєм;
  • утворення єдиних судових округів, які б передбачали скоординовану присутність усіх трьох інституційних складових системи правосуддя: місцевого суду (суду першої інстанції), місцевої (окружної) прокуратури, місцевого центру надання безоплатної правової допомоги;
  • цифровізація судочинства та розширення можливостей дистанційної участі у судовому розгляді справ;
  • удосконалення інклюзивності судочинства через розширення безпосередньої участі громадян у його здійсненні на місцях;
  • розширення можливостей альтернативного врегулювання спорів на рівні місцевих територіальних громад, насамперед через арбітраж та медіацію.

Довідково. Матеріали підготовлено Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який реалізовується консорціумом провідних громадських організацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст матеріалів не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Понад 70% українців довіряють рішенням присяжних - опитування

Понад 70% українців довіряють рішенням у судових справах, які приймають присяжні.

Про це сказав провідний науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук доктор соціологічних наук Максим Паращевін на презентації в Укрінформі результатів дослідження «Як удосконалити територіальну організацію судової влади в Україні, аби подолати бар’єри у доступі до правосуддя, спричинені війною?».

“Більш як 70% сказали, що вони довіряють тим рішенням, які приймають присяжні у процесі. Серед них 11% сказали, що цілком довіряють, а 60% - переважно довіряють. Це показник загального ставлення, орієнтації, і воно доволі непогане”, - зазначив Паращевін.

За його словами, збільшення частки судових справ, рішення у яких приймають присяжні, також підтримали більш як 70% опитаних, не підтримали 20%. "Відповідно, ми бачимо, що певна готовність, певні орієнтації на такого роду зміни вони в суспільстві є”, - пояснив соціолог.

Водночас він зауважив, що ці орієнтації є загальними і не пов’язані з глибокою обізнаністю громадян у цьому питанні.

В учасників опитування також цікавилися ставленням до запровадження мирових суддів, які обираються громадою і яким передається частина судових повноважень у розгляді дрібних справ.

“Я б оцінив ставлення як достатньо позитивне, адже 25% опитаних сказали, що вони точно будуть звертатися (до мирових суддів - ред.), а 61% - в принципі теоретично за певних умов”, - сказав Паращевін.

За його словами, переважна більшість опитаних (73%) висловили готовність брати участь у процесі вибору таких суддів.

“Це не факт, що 73% підуть на вибори, але це показник загальної налаштованості. Водночас варто відзначити, що таке позитивне сприйняття мирових суддів поєднується з досить високими вимогами до них”, - зауважив соціолог.

За його словами, 71% респондентів вважають, що мирові судді повинні мати вищу юридичну освіту, а 55% переконані, що це мають бути люди з бездоганною репутацією.

Опитування проводилося з 17 серпня по 1 вересня, було опитано 2103 особи.

Соціологічне дослідження проведено в межах проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який реалізується консорціумом з шести організацій.

 Відео:

 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-