Виклики та можливості для енергетичного сектору України в умовах війни

Виклики та можливості для енергетичного сектору України в умовах війни

Укрінформ
13 вересня, 14:00 - панельна дискусія на тему: «Виклики та можливості для енергетичного сектору України в умовах війни».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Олександр Харченко - директор Центру досліджень енергетики; Сергій Куюн - директор консалтингової групи «А95»; Володимир Омельченко - директор енергетичних програм Центру Разумкова; Олег Радійчук - експерт з енергоефективності, експерт ГО «АНТС».

Теми для обговорення:

  • Зима 2024: як готуватиметься Україна?
  • Газ, нафта, вугілля – де братимемо енергоресурси?
  • Яким буде енергетичний ринок після закінчення війни?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Взимку за низьких температур можливі відключення через брак генерації - експерт

За низьких температур взимку можливі обмеження споживання електроенергії, адже Україна втратила запас потужності через війну. Водночас, можливі відключення не будуть довготривалими.

Таку думку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час панельної дискусії в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Взимку, якщо температури будуть -10 градусів, а жодних обстрілів не буде, то ситуація буде, як по лезу. Кожен блок, який пішов в аварійний ремонт, буде хитати те лезо у бік того, що когось треба відключити", - сказав експерт.

Харченко зауважив, що повністю відновити всю енергосистему за один рік складно, у тому числі, через те, що фізично важко знайти необхідне обладнання. Так, перший автотрансформатор, придбаний у рамках програми відновлення, прибув до України лише 12 вересня.

"Чи будуть складнощі? Будуть. Чи будуть обмеження постачання? Я впевнений, що вони будуть", - зазначив Харченко.

Водночас, експерт прогнозує, що відключення не будуть довготривалими, адже енергетики мають сценарії реагування на надзвичайні події та підготували мобільні ремонтні групи.

Харченко також підкреслив, що цьогоріч не буде традиційного завершення ремонтної кампанії перед початком опалювального сезону: роботи триватимуть безперервно, й у такому режимі енергетика житиме ще не один рік.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики заявляє, що застосування відключень із 1 жовтня в жодному регіоні не планується. На сьогодні жодних відключень побутових споживачів під час усього осінньо-зимового періоду не передбачається.

Україна поступово накопичує ресурси для проходження опалювального сезону - експерт

Ситуація з накопиченням газу та вугілля для проходження опалювального сезону не є критичною, однак Україні може знадобитися імпорт газу.

Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час панельної дискусії в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Ресурси накопичуються поступово. Не можна сказати, що з ресурсами у нас критична ситуація. За планом потрібно, щоб до 15-20 жовтня було на складах 1,8 млн тонн вугілля. На сьогодні - 1,3 млн тонн", - розповів експерт.

За оцінкою Омельченка, накопичити ще 500 тис. тонн до опалювального сезону реально. Водночас, проблемним у плані накопичення вугілля є ПАТ "Центренерго". "На сьогодні компанія працює максимум на 15% своїх можливостей через слабкий менеджмент, який був у попередні роки", - зауважив експерт.

Запаси газу в підземних сховищах складають близько 14,2 млрд кубометрів, однак із цього об'єму близько 2 млрд кубометрів належить іноземним компаніям. "Це означає, що навряд чи їх можна враховувати для підготовки до осінньо-зимового періоду. Думаю, тут без імпорту не обійтися, і потрібно, щоб Нафтогаз попрацював у цьому напрямку", - сказав Омельченко.

За його розрахунками, Нафтогазу потрібно буде законтрактувати понад 1 млрд кубометрів імпортного газу.

Крім того, експерт прогнозує дефіцит потужності в енергосистему в окремі години в обсязі 2-3 ГВт. Частково цей дефіцит можна буде усунути за рахунок імпорту електроенергії, однак ринок потрібно стимулювати закуповувати енергію в Європі.

Омельченко наголосив, що нинішні цінові обмеження не відповідають європейським, крім того, узимку ціни на європейських ринках додатково зростатимуть. Це означає, що українські компанії не матимуть комерційного інтересу для імпорту.

Щодо пропозиції НКРЕКП щодо зобов'язання НЕК "Укренерго" сплачувати імпортерам електроенергії різницю між цінами, експерт вважає, що таке рішення призведе до зростання боргів оператора системи передачі перед ринком.

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що підготовка до осінньо-зимового періоду входить у фінальну стадію.

Оптові ціни на пальне зросли приблизно на 30% - експерт

Ціни на пальне на оптовому ринку в Україні після відновлення довоєнних податків зросли на 13-14 грн за літр, на роздрібному - на 9-10 грн за літр.

Про це заявив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн на панельній дискусії в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Оптові ціни зросли на 13-14 грн за літр. Це приблизно на 30%. Роздрібні ціни трохи відстають - це 9-10 грн (зростання ціни за літр пального - ред.)", - сказав Куюн.

Він зазначив, що зараз уже вичерпався потенціал зростання цін на пальне через повернення довоєнного рівня оподаткування, однак тепер є вплив зростання цін на світових ринках. Крім того, до здорожчання пального може призвести і збільшення прогнозного курсу долара у держбюджеті-2024.

За словами Куюна, гравці паливного ринку вже укладають нові угоди на транспортування пального з портів Румунії та Польщі. Дефіциту пального експерт не прогнозує.

Як повідомлялося, з 1 липня 2023 року в Україні повернули оподаткування пального за довоєнними правилами та нормами. ПДВ знову повернулося до 20% та підвищилися акцизи.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-