Нові інструменти запобігання порушенням прав людини

Нові інструменти запобігання порушенням прав людини

Укрінформ
14 вересня, 9:30 - пресконференція на тему: «Виклики воєнного стану — подолання ворога в тилу: нові інструменти запобігання порушенням прав людини».

Організатори: ВБО «Українська фундація правової допомоги»

Учасники: Руслан Горяченко - начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України; Роман Романов - директор Програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження»; Станіслав Кулічковський - інспектор з особливих доручень відділу моніторингу автоматизованого обліку дій із затриманими особами; Олена Суворова - начальник сектору дотримання прав людини Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій обл.

Модератор: Микола Сіома - директор Всеукраїнської Благодійної Організації “Українська фундація правової допомоги”.

Теми для обговорення:

  • Виклики, які стоять перед Національною поліцією України під час війни. Важливість підзвітності поліції перед суспільством та прозорості процедур та як цього досягти.
  • Поліція та потреби у навчанні: які навчальні матеріали наразі є вкрай необхідними для правоохоронців.
  • Custody Records: як система обліку всіх дій щодо затриманих осіб працює під час війни. 
  • Роль організацій громадянського суспільства у демократизації системи органів правопорядку.

Коротко. Поліція спільно з громадськістю розробили вебпортал для інформування про інноваційні рішення у роботі поліції, які стосуються дотримання прав людини. Рішення повинні дозволяти ефективно працювати, не порушуючи права громадян.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Майже третина відділків поліції має систему “Custody Records”, яка запобігає порушенню прав людини — НПУ

Станом на сьогодні в 66 відділках поліції діє система “Custody Records”, яка запобігає порушенню прав людини. Днями ще 2 відділки поліції Львівщини запровадять її в роботу.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему "Виклики воєнного стану — подолання ворога в тилу: нові інструменти запобігання порушенням прав людини" повідомив начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко.

“Ми починали впровадження цієї системи з ізоляторів тимчасового тримання, після того перешли до відділків поліції. Звісно, що активні бойові дії не дають можливість запроваджувати швидкими темпами, але в той же час на сьогоднішній день 66 відділків поліції вже мають цю систему. Завтра ми будемо мати вже 68, бо на Львівщині ми відкриємо ще 2 відділки поліції, де ця система буде працювати. Чому ця система стосується кожного? Бо кожна людина може комунікувати з поліцією, і то не важливо чи він затриманий, чи він свідок, чи потерпілий, в будь-якому випадку відбувається комунікація, і дуже важливо, що ця комунікація, ті послуги, які надають поліцейські, були зафіксовані і ми розуміли, що насправді там відбувалося”, - розповів Горяченко.

Як відзначив директор ВБО «Українська фундація правової допомоги» Микола Сіома, система Custody Records розроблялась різними організаціями - "Українською фундацією правової допомоги", Експертним центром з прав людини, фондом “Відродження”, Національною поліцією ще з 2016 року. На сьогоднішній день пройдено дуже багато етапів розвитку і це система має законодавче регулювання, наголосив він.

Учасники заходу відзначили, що навчитися ефективно працювати з системою поліцейські відтепер зможуть на базі розробленого вебпорталу http://custodyrecords.com.

Функціонал платформи складається з 2 основних компонентів: портал про новини підрозділів щодо роботи системи Custody Records; навчальна платформа посиленого рівня захисту для поліцейських. Тут поліцейські самостійно формуватимуть та проходитимуть спеціалізовані навчальні курси для посилення професійних навичок, які стосуватимуться їхніх основних завдань: забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання громадського порядку і безпеки.

Начальник сектору дотримання прав людини у Вінницькій області Олена Суворова повідомила, що у області система Custody Records працює вже понад 2 років і до кінця року планується запровадити її в усіх районних підрозділах області. Головна мета — змінити світогляд кожного громадянина, який комунікує з поліцією, створити атмосферу безпеки та довіри.

Відповідаючи на питання Укрінформу про співпрацю правоохоронців з Центрами безоплатної правової допомоги в рамках роботи системи Custody Records начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Нацполіції зазначив: “На рахунок безоплатної правової допомоги, вони також дотичні до розробки цієї системи і система дозволяє обмінюватись інформацією щодо фактичного затримання особи. Тобто йде сигнал про те, що ми здійснили затримання, і безоплатна правова допомога на основі цього сигналу направляє адвоката до затриманої особи”.

На думку директора програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Романа Романова, в час війни дуже важливо, аби питання дотримання прав людини залишалось в полі уваги суспільства.

“Зараз вся основна увага суспільства і не тільки українського прикута до ходу бойових дій, до того, що відбувається на лінії фронту, яка у нас величезна, і всі Сили оборони задіяні в тому, щоб забезпечити відновлення територіальної цілісності України. В той же час треба розуміти, що незважаючи на цей масштабний за обсягом виклик для суспільства, для Сил оборони, Національної поліції, не знімаються всі інші виклики, які існували в умовах мирного часу. Дуже часто воєнний стан навіть їх загострює. Тобто нікуди не дівається злочинність, інші речі, які відбуваються в будь-якому суспільстві, і питання в тому, що дуже часто, коли фокус уваги не прикутий до того, що відбувається на територіях, де не точаться активні бойові дії, втрачаються ті контрольні механізми, які, як правило, існують в нормальному житті”, - наголосив Романов.

Проєкт Records призначений для покращення стандартів захисту прав затриманих осіб, внаслідок запровадження електронної фіксації інформації про всі дії щодо осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання і поміщення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти, а також запровадження обов’язкового інтерв’ю (опитування) затриманої особи та поліцейського, який здійснив затримання.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-