Деокупація. Презентація мультимедійного проєкту Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях

Деокупація. Презентація мультимедійного проєкту Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях

Укрінформ
11 вересня, 11:00 - презентація мультимедійного проєкту Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях

Організатори: Центр громадянських свобод, Ukraїner, Центр національного спротиву, Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Олександра Романцова - виконавча директорка Центру громадянських свобод; Віталій Побережний - продюсер документального серіалу «Деокупація»; Карина Пілюгіна - продюсерка та авторка проєктів в Ukraïner; речник Центру національного спротиву.

Чому це цікаво? 

Під час презентації автори покажуть документальний фільм зі свідченнями українців з деокупованих територій та VR-відео зі зруйнованими інфраструктурними об’єктами.

Також на заході буде представлена книга “Деокупація. Історії опору українців. 2022” Богдана Логвиненка, яка є продовженням однойменного мультимедійного проєкту Ukraїner.

“Деокупація” - це серія мультимедіа репортажів про поїздки команди Ukraїner деокупованими територіями України, починаючи з квітня 2022 року. Серед героїв історій - українські військові, співробітники поліції, волонтери, партизани та прості місцеві мешканці, які пережили окупацію. 

У серії “Деокупація. Ізюм” є фрагмент експедиції звільненими територіями Слобожанщини, зокрема подорож до міста Ізюм у другій половині вересня 2022 року. Місто перебувало під російською окупацією понад п’ять місяців, більшість цивільної інфраструктури та житлової забудови міста зруйнована або пошкоджена. 10 вересня 2022 року внаслідок успішного контрнаступу ЗСУ відвоювали Ізюм. Знімальна команда Ukraïner побувала на місці найбільшого масового поховання, де було виявлено тіла українців, які загинули від рук росіян і під час обстрілів.

За допомогою VR-відео документального проєкту «Деокупація» глядачі зможуть «потрапити» на деокуповані території та завдяки розповідям очевидців повніше відчути все, що там відбувалося. Віртуально також можна побувати в Харкові, в селі Кухарі (Київське Полісся), та населених пунктах Сіверщини.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували мультимедійний проєкт Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях

У Києві презентували мультимедійний проєкт Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

Презентація проєкту і книги “Деокупація. Історії опору українців. 2022” Богдана Логвиненка, яка є продовженням однойменного мультимедійного проєкту Ukraїner, відбулася на брифінгу в Медіацентр Україна – Укрінформ .

Як зазначив продюсер документального серіалу «Деокупація“ Віталій Побережний, представлений проєкт - це серія мультимедійних документальних репортажів про поїздки команди Ukraїner деокупованими територіями України, починаючи з квітня 2022 року. Серед героїв історій - українські військові, співробітники поліції, волонтери, партизани та прості місцеві мешканці, які пережили окупацію.

"Під час наших зйомок особливий опір був на людях, які чинили опір, у різних формах - розкидаючи листівки, чи вчиняючи збройний опір. Історії про таких сміливих людей є у відеосюжетах про Чернігів, Суми, Гостомель, Тростянець. Це історії опору і сміливості українців. Далі ми поїхали на схід, потім був Херсон. І зараз ми маємо теж контрнаступальні дії, тож історії будуть продовжуватись", - розповів Побережний.

Він зазначив, що команда Ukraїner уже підготувала 24 серії "Деокупації". Попереду поїздка на Мелітопольський напрям, де буде знято 25 серію проєкту.

Продюсерка та авторка проєктів в Ukraïner; речник Центру національного спротиву Карина Пілюгіна, своєю чергою, розповіла що, розпочавши проєкт, команда Ukraïner хотіла, насамперед, дізнатися про людей, які пережили окупацію, їх історії про те, що насправді там відбувалося.

"Сама ідея документального серіалу викристалізувалася вже під час першої поїздки. Ми почули просто безліч історій протистояння як цивільних людей, так і військових, які робили там в окупації просто фантастичні речі: викрадали російські рації, наводили українську артилерію", - сказала Пілюгіна.

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова зауважила, що ініціатива команди Ukraïner - документувати, фільмувати деокуповані території, записувати розповіді людей, поки вони не забули всього того, що пережили, є надзвичайно важливою, оскільки вона допоможе в майбутньому встановити справедливість.

"Деокупована територія - це місце злочину. Тому так важливо фіксувати це місце злочину якомога ближче до моменту деокупації. Все це потрібно продемонструвати, показати, зробити близьким і дуже чуттєвим саме для тієї аудиторії, що поза Україною. Бо нам здається, що усі це знають, що там відбувалося, які злочини. Але насправді для нас - це ціле життя, 24 години на добу, а в інших країнах - свої проблеми. І коли це знято і донесено до цих людей, тоді воно існує уже і в їх світі. І це важлива база для політичних рішень, для голосувань за важливі для нас резолюції ООН і для створення міжнародного трибуналу", - наголосила Романцова.

Унікальність документального серіалу полягає ще й в тому, що його можна дивитись і за допомогою VR. Таким чином глядачі зможуть фактично «потрапити» на деокуповані території та завдяки розповідям очевидців повніше відчути все, що там відбувалося. Віртуально також можна побувати в Харкові, в селі Кухарі (Київське Полісся), та населених пунктах Сіверщини.

Під час презентації було продемонстровано фрагмент серії “Деокупація. Ізюм”, відзнятий під час експедиції звільненими територіями Слобожанщини, зокрема під час подорожі до міста Ізюм у другій половині вересня 2022 року. Місто перебувало під російською окупацією понад п’ять місяців, більшість цивільної інфраструктури та житлової забудови міста зруйнована або пошкоджена. 10 вересня 2022 року внаслідок успішного контрнаступу ЗСУ відвоювали Ізюм. Знімальна команда Ukraïner побувала на місці найбільшого масового поховання, де було виявлено тіла українців, які загинули від рук росіян і під час обстрілів.

Ініціатива "Трибунал для Путіна" вже зібрала понад 50 тис. зафіксованих потенційних міжнародних злочинів росіян

Глобальна ініціатива "Трибунал для Путіна" уже зібрала понад 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів росіян на території України.

Про це сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова під час презентації мультимедійного проєкту Ukraїner "Деокупація" про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

"Наш центр запропонував команді Ukraїner співпрацю зі збирання і систематизації даних з деокупованих територій в одну базу. Наша ініціатива "Трибунал для Путіна" має наразі уже більше 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів завдяки в тому числі таким чудовим проєктам, як проєкт "Деокупація", - розповіла Романцова.

За її словами, "Трибунал для Путіна" уже готує подання до Міжнародного кримінального суду для того, щоб вони звернули увагу на той чи інший склад злочину, який може стати потім великим системним кейсом для розгляду в майбутньому.

"Наприклад, що був наказ росіян стріляти усіх підряд українців. Цей збір даних дуже впливає і на долю наших полонених, бо дуже багато людей, які чинили опір, наразі є в полоні, і Росія порушує права абсолютно всіх", - сказала Романцова.

За її словами, таке документування фактів та історій критично важливо, і можемо говорити про це тільки тоді, коли такі проєкти, як запропонувала команда Ukraїner, робляться реальними для тих, хто може впливати, тобто для інших країн, що можуть впливати на Росію політично, економічно та іншими способами.

Як повідомлялося, Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України.

Ініціатива прагне використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Засновниками "Трибуналу для Путіна" є Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група, Українська гельсінська спілка з прав людини.

Команда Ukraїner працює над серією документальних репортажів про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-