Ситуація на тимчасово окупованих територіях

Ситуація на тимчасово окупованих територіях

Укрінформ
8 вересня, 11.30 - пресмарафон щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях

Спікери: Дмитро Лубінець - Уповноважений ВРУ з прав людини; Андрій Юсов - представник ГУР; Олег Ніколенко - речник МЗС; Ааро Іулітало - політичний радник Представництва Європейського Союзу в Україні; Анатолій Стельмах - заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ; представник СБУ; представник Центру національного спротиву ССО; Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби МКІП; Іван Федоров - міський голова Мелітополя; Олександра Романцова - виконавчий директор Центру громадянських свобод.

Чому це цікаво?

Учасники обговорять суспільно-політичну ситуацію, псевдовибори, гуманітарну кризу та порушення міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях.

У заході візьмуть участь представники Сил оборони, місії ЄС в Україні, МЗС, Міністерства з питань реінтеграції ТОТ, Міністерства культури та інформаційної політики України, громадських організацій, а також громадяни, які виїхали з тимчасово окупованих територій.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за посиланням

Реєстрація триває до 18:00 7 вересня 

Місце проведення: локація буде надіслана після акредитації на захід.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Проводити "вибори" на ТОТ росіянам доводиться в умовах тотального опору — ГУР

Росіянам не дуже вдається імітувати "виборчий процес" на тимчасово окупованих територіях України, до того ж робити це важко в умовах тотального спротиву місцевого населення.

На цьому наголосив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов під час пресмарафону щодо ситуації на ТОТ, передає кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, що нічого спільного ця процедура із виборами не має. Навіть якщо говорити про імітацію виборчого процесу, то й вона відсутня. Самі пропагандисти це розуміють, на території Російської Федерації це теж зрозуміло. Особливо в умовах тотального опору місцевого населення – як пасивного, так і активного", – сказав Юсов.

За його словами, левову частку інформації про ситуацію на ТОТ українські Сили оборони отримують від місцевого населення. Зокрема, про пересування, перебування, особовий склад, сили та засоби ворога. "Величезна кількість заходів та операцій, яка втілюється у життя, робиться місцевим населенням та місцевим рухом опору. В таких умовах окупанти не почуваються у безпеці, в тому числі й завезені учасники так званого "виборчого процесу". Все, що вони можуть, – це на папері написати якісь спущені згори цифри. Не більше", – долав представник ГУР.

Відповідно, підкреслив Юсов, дуже важливо, щоб вільні медіа до усього світу донесли усю суть та геноцидний характер дій окупаційної влади на ТОТ.

Як повідомлялося, Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року незаконних "виборів" до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Міністерство закордонних справ України заявило про те, що незаконні "вибори", які Росія проводить на тимчасово окупованих територіях України, не матимуть жодних правових наслідків та не призведуть до зміни статусу захоплених російською армією українських територій.

“Вибори” на ТОТ потрібні росіянам для демонстрації нібито підтримки місцевим населенням - керівник Центру стратегічних комунікацій

Росія проводить незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях України, аби створити пропагандистську картинку й показати нібито підтримку населенням окупованих територій загарбницького режиму.

Таку думку висловив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби МКІП Ігор Соловей під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми спостерігаємо та вважаємо, що головна мета цього фарсу — створення пропагандистської картинки для того, щоб показати нібито підтримку населенням окупованих територій окупаційного режиму, отримати нібито мандат від українців на керівництво на цих територіях”, - сказав Соловей.

За його словами, навіть сам процес організації псевдовиборів супроводжується великою кількістю фейків, брехні та дезінформації. “Не важко спрогнозувати, що буде сфальсифікована і сама явка, і результати цього дійства”, - додав керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби.

Соловей звернув увагу на те, що зазвичай росіяни на окупованих територіях у першу чергу створюють свого роду інформаційне гетто : закривають українські телеканали, видання, бібліотеки та навіть перемикають інтернет-трафік на своїх провайдерів для того, щоб контролювати інформаційну повістку в цих регіонах. “Мета цього зрозуміла, оскільки російська пропаганда може існувати тільки в умовах відсутності конкуренції, в умовах відсутності критики”, - додав він

Керівник Центру закликав журналістів, представників влади та суспільство разом робити все можливе для того, щоб мешканці звільнених від російських загарбників земель якнайшвидше отримували доступ до українських новин, а наші співвітчизники, які досі під окупацією, щоб мали можливість дізнаватися новини з України.

Як повідомлялося, Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Міністерство закордонних справ України заявило про те, що незаконні вибори, які Росія проводить на тимчасово окупованих територіях України, не матимуть жодних правових наслідків та не приведуть до зміни статусу захоплених російською армією українських територій.

До ГУР надходить чимало інформації від жителів ТОТ про організацію псевдовиборів — Юсов

До Головного управління розвідки Міноборони надходить багато інформації від жителів тимчасово окупованих територій про організацію Росією фейкових виборів.

Про це сказав представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, передає Укрінформ.

“Інформація активно надходить, уже використовується і використана. Частину прізвищ колаборантів, зрадників, а також окупантів, які задіяні у цих псевдовиборах, уже відпрацьовано, а частину було ліквідовано. По іншій частині ведеться робота в їхніх інтересах щодо притягнення до відповідальності та добровільній здачі українським правоохоронцям”, - сказав Юсов.

Він додав, що інформації від українського населення тимчасово окупованих територій надходить багато, і для її опрацювання потрібно чимало ресурсу.

“Пробують закидати через цю інформацію і певні елементи гри ворожі спецслужби. Це так само відпрацьовується, і певні запобіжники від цього існують. Але активна позиція українського населення на окупованій території дуже допомагає силам української безпеки і оборони”, - зазначив представник ГУР МОУ.

Юсов також повідомив, що серед окупантів є приклади психічних розладів через панічний страх перед українськими силами безпеки і оборони:

“Є нервові зриви. Це стосується переважно цивільних, які завезені з території РФ. Люди бояться ударів українських дронів. В принципі все добре у цьому плані”.

Як повідомлялося, 18 серпня поточного року у ГУР закликали жителів тимчасово окупованих територій надавати інформацію про організацію Росією фейкових виборів, а також про колаборантів.

Зазначалося, що надана інформація сприятиме наближенню поразки окупантів та допоможе виявленню пунктів дислокації особового та керівного складу окупаційних військ, їхніх штабів і пунктів управління, складів боєприпасів і ПММ, а також місць розміщення та ремонту військової техніки, засобів РЕР та РЕБ, засобів протиповітряної оборони.

Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

У Міністерстві юстиції України наголосили, що це такий самий фарс, як і псевдореферендуми.

На окупованій території Запоріжжя бракує 3 тис. лікарів - мер Мелітополя

На тимчасово окупованій території Запорізької області дефіцит лікарів склав 3 тис. осіб.

Про це під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, передає кореспондент Укрінформу.

"За неофіційними даними, на тимчасово окупованій території Запорізької області дефіцит лікарів - щонайменше три тисячі", - зазначив мелітопольський мер.

За його словами, це свідчить про те, що частина медиків виїхала з окупації, а інші - відмовляються працювати на загарбників.

"Я також не знаю жодного факту, щоб хтось із лікарів окупованого Мелітополя погодився працювати у ворожих військових шпиталях", - наголосив Федоров.

Утім, зауважив він, брак лікарів відбивається і на місцевих мешканцях, які не можуть отримати кваліфікованої медичної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, на окупованих територіях Запоріжжя російські загарбники облаштовують військові шпиталі в цивільних лікарнях, позбавляючи доступу до медичних послуг місцевих мешканців. Також цивільні жителі відчувають гострий дефіцит необхідних ліків.

У Мінреінтеграції наголосили на відповідальності за причетність до незаконних виборів на ТОТ

Особи, які брали участь у підготовці та проведенні Росією незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України, понесуть кримінальну відповідальність.

На цьому наголосив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Анатолій Стельмах під час пресмарафону, передає кореспондент Укрінформу.

“Багато з цих людей, які залучені до “виборів”, чомусь мають думку, що за це не будуть покарані, бо це не в межах компетенції нашого Кримінального кодексу. ...Стаття 111 якраз і передбачає покарання до 15 років ... за підготовку, пропаганду, участь у псевдорефрендумі. Тобто, ці люди, коли території будуть звільнені, будуть однозначно притягнені до відповідальності. Чомусь вони вважають, що у тих, в кого немає на руках крові, не буде мати кримінальної відповідальності. Але ці люди - злочинці за українським законодавством. І ми їх фіксуємо, ми їх знаємо”, - сказав Стельмах.

Він пояснив, що є пряма та опосередкована залученість до так званого виборчого процесу. Наприклад, директор школи, який дозволяє відкрити "виборчі дільниці" на території навчального закладу, підпадає під кримінальну відповідальність. Так само як і головний лікар медзакладу, де відкривають "виборчу дільницю".

"Можливо, він діє під примусом, але у будь-який момент він може звільнитися з посади головного лікаря і не переходити ту межу, за якою вже наступає кримінальна відповідальність. Це вибір кожної людини”, - зауважив заступник міністра.

Стельмах додав, що українська влада готує низку нормативно-правових актів щодо правового режиму на тимчасово окупованих територіях, де, зокрема, буде зафіксована відповідальність за ті чи інші злочини.

“Значна кількість (людей - ред.) буде притягнена до відповідальності, або будуть розроблені певні законодавчі механізми певної люстрації. Навіть якщо вони опосередковано й під примусом брали участь (в організації псевдовиборів - ред.)“, - наголосив він.

Представник Мінреінтеграції закликав громадян шукати шляхи та евакуйовуватися з окупованих територій, зокрема щоби уникнути участі в організованих загарбниками незаконних виборах. Держава надає евакуйованим житло, статус ВПО та фінансову допомогу.

Учасники пресмарафону обговорювали суспільно-політичну ситуацію, псевдовибори, гуманітарну кризу та порушення міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях. У заході взяли участь представники Сил оборони, місії ЄС в Україні, МЗС, Мінреінтеграції, Міністерства культури та інформаційної політики, громадських організацій, а також громадяни, які виїхали з тимчасово окупованих територій.

Як повідомлялося, Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Міністерство закордонних справ України заявило, що ці незаконні вибори не матимуть жодних правових наслідків та не приведуть до зміни статусу захоплених російською армією українських територій.

Правозахисники від 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії - ЦГС

Правозахисники починаючи з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів РФ.

Про це виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова сказала під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, передає кореспондент Укрінформу.

“Наразі у нашій базі є понад 50 тисяч потенційних міжнародних злочинів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів тощо. При цьому ми почали документування з 2014 року. І треба чітко розуміти, що вся та практика, яку ми побачили у Ізюмі, Бучі, - всі ці злочини, тортури, викрадення, розділення сімей тощо, - безпосередньо почалися у 2014 році”, - заявила Романцова.

За її словами, РФ продовжує скоювати воєнні злочини на території України, "робить Бучу кожного дня".

“Ми дуже часто змушені на міжнародній арені пояснювати, що не рік тому була Буча і ця трагедія, що трагедія — кожен день окупації цих територій. З нашого досвіду, коли ми виїжджаємо у селище, яке було окуповане місяць, ми з однієї розмови з мешканцями цього села привозимо 20-30 кейсів потенційних воєнних злочинів”, - наголосила правозахисниця.

Виконавчий директор ЦГС зауважила, що на сьогодні не існує такої міжнародної структури, яка могла б покарати за злочин агресії, тому Україна ініціює створення спеціального міжнародного трибуналу.

“У той самий час МКС, з яким співпрацюють і органи України, і громадські організації - вони 10, може, 20 кейсів відкриють. Бо їхня мета — це найвищі щаблі, які мають максимально відповісти за те, що вони створили ці накази вчиняти воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Але тисячі виконавців - вони також мають бути покарані”, - наголосила вона.

На думку Романцової, для цього потрібно створити механізм, який дасть змогу судовим чином безпосередньо опрацювати всі ці випадки.

Водночас правозахисниця заявила, що організовані РФ псевдовибори є одним із прикладів того, як Москва намагається дискредитувати важливі демократичні механізми.

“До цього вони намагалися зробити це з референдумами. Зараз вони те саме намагаються зробити з поняттям виборів, бо вибори — це дуже важливий демократичний механізм. І те, що відбувається, — це дискредитація цього безпосереднього механізму”, - вважає Романцова.

Як повідомлялося, речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що оголошені Росією псевдовибори на окупованих територіях суперечать українському, міжнародному законодавству, зокрема, Статуту ООН, і Україна ініціює включення факту їх проведення в офіційні документи ООН.

Відео:

 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк (Панель І)

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк (Панель ІІ)

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк (Панель ІІІ)

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк (Панель ІV)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-