Проблеми та виклики будівельної галузі України

Проблеми та виклики будівельної галузі України

Укрінформ
11 вересня, 12:30 - пресконференція на тему: "Проблеми та виклики будівельної галузі України".

Організатор: Науково-технічний центр Академії будівництва України.

Учасники: Іван Перегінець - директор Науково-технічного центру Академії будівництва України, академік, кандидат технічних наук; Сергій Войченко - голова адвокатського об'єднання "Войченко і Дульський", адвокат, кандидат юридичних наук.

Питання до обговорення:

  • Доцільність створення нового органу виконавчої влади для формування та реалізації будівельної політики України.

  • Вплив корупції на гальмування розвитку будівництва та її подолання.

  • Переваги кластерної форми організації будівництва на рівні ОВА.

  • Актуальні проблеми будівельної галузі та їх вирішення.

  • Юридична безпека підприємств будівельної галузі - запорука успішної відбудови України.

Коротко. Учасники заходу обговорять питання необхідних трансформацій будівельної галузі України на найближчі 10 років, соціальної реабілітації ветеранів війни через працевлаштування в будівельні організації з сучасними машинами та механізмами. Розкажуть про юридичний захист міжнародних інвестицій для відновлення України тощо.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2) та надіслати на електронну адресу: ivan.pereginets@gmail. com.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Частка будівництва у ВВП України становить 2,3% - експерт

Частка будівництва у ВВП України становить 2,3%, що в два рази нижче середньосвітового показника.

Про це повідомив директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець під час пресконференції «Проблеми та виклики будівельної галузі України» в Укрінформі.

“За даними Мінекономіки, частка будівельної галузі в ВВП України у 2018 році мала всього 2,3%, тоді як середня у світі становить більше 5%. Найбільша частка в країнах Європи належить Словаччині - 7,1%”, - навів статистику Перегінець.

За його словами, це означає, що в Україні, навіть без урахування фактору війни, у будівельної галузі великий інвестиційний потенціал.

“Будівельна галузь - фондоутворюючий сектор економіки України, тож вітчизняна сфера нерухомості має розвиватися, щоб відповідати світовим стандартам”, - підкреслив фахівець.

Але, на його думку, сьогодні в Україні немає точної оцінки наявної нерухомості та її загальної вартості. І це становить певну проблему для оцінки інвестиційної привабливості сектору.

“За даними британської компанії з консалтингу та нерухомості Savills, загальна вартість всієї нерухомості у світі на 2018 рік становить 280 трлн дол. Український же ринок нерухомості - це поки що біла пляма на мапі інвестиційних фондів, які спеціалізуються на роботі з нерухомістю, тому нам потрібно це знати та враховувати в перспективі 10-річного відновлення України”, - наголосив Перегінець.

Як повідомлялося, за рік війни, станом на лютий 2023-го, в Україні було зруйновано чи пошкоджено понад 153 тис. житлових об’єктів. Ворог також зруйнував 630 адмінбудівель, більш як 1200 закладів охорони здоров’я, повністю знищив понад 900 навчальних закладів та ще майже 2200 - пошкодив. Колосальних збитків зазнали дорожня інфраструктура (спаплюжено 25 тис. кілометрів доріг та зруйновано 344 мости) і промисловість (пошкоджено чи повністю знищено 426 великих та середніх підприємств). Сума збитків, яких російські агресори завдали українській інфраструктурі, а також житловим і нежитловим об’єктам, перевищує 143 млрд дол.

За даними Конфедерації будівельників України, для відбудови лише зруйнованого війною житлового фонду буде потрібно не менше 3,9 млн кв. м скла, 5,7 млн кубометрів (11,9 млн т) бетону, 39,3 млн кубометрів (або 14 млрд штук) цегли, 45 млн кв.м черепиці. Все це - додатково до звичних середньорічних обсягів споживання такої продукції.

Для відбудови будівельній галузі знадобиться до 1,5 млн працівників - експерт

З огляду на поточні та перспективні завдання будівельної галузі України, кількість працівників в цьому секторі має становити 1,3 - 1,5 млн осіб.

Про це заявив директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець під час пресконференції «Проблеми та виклики будівельної галузі України» в Укрінформі.

“За останні 10-15 років ми мали приблизно 270 тис. працівників будівельної галузі і обсяг ринку становив близько 191 млрд грн (приблизно 4 млрд дол.). Тож якщо ми хочемо освоїти 400 млрд дол., яких, за різними оцінками, потребує післявоєнна відбудова, то треба збільшити кількість працівників до 1,5 млн осіб. Це однозначно, адже без збільшення кількості працівників ми не можемо проводити таку кількість будівельних робіт на таких великих територіях”, - наголосив Перегінець.

За його словами, законодавці та органи виконавчої влади як у центрі, так і на місцях мають брати до уваги фактор нестачі будівельників при ухваленні рішень щодо відбудови та подальшого розвитку галузі.

Як повідомлялось, в Україні запускають безоплатну освітню програму для внутрішньо переміщених осіб, підприємців, фахівців і керівників компаній та організацій, які долучатимуться до відбудови.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-