Презентація першого числа часопису «Церква і суспільство»

Презентація першого числа часопису «Церква і суспільство»

Укрінформ
7 вересня, 15:00 - презентація першого числа часопису «Церква і суспільство».

Організатори: Редколегія журналу, Інститут Церкви і суспільства Київської православної богословської академії.

Учасники: о.Олександр Трофимлюк - ректор Київської православної духовної академії; Олександр Саган - заступник директора Інституту Церкви і суспільства КПБА, член редколегії; о.Георгій Коваленко - член редколегії журналу «Церква і суспільство»; о.Богдан Огульчанський - автор статті; о.Сергій Бережной – автор статті.

Модератор: о.Андрій Дудченко - відповідальний редактор журналу.

Коротко. Учасники заходу представлять новий науково-публіцистичний часопис з християнського богослов’я, взаємин церкви і постсекулярного суспільства, історії та релігієзнавства. Видання орієнтоване переважно на священнослужителів, проте буде цікавим для усіх зацікавлених у проблематиці.

Мета видання - вирішення проблемних питань буття церкви у сучасному цифровому суспільстві та в умовах глобалізації; ознайомлення кліриків та вірян з найкращими напрацюваннями провідних богословів світу; сприяння справі християнської єдності та діалогу; стимулювання до відродження автентичної традиції української церкви тощо.

Тема першого числа часопису - календарна реформа, яку запроваджено з 1 вересня 2023 року в ПЦУ та УГКЦ.

Довідково. Інститут Церкви і суспільства створений у 2019 році як реакція ПЦУ на пропозиції об’єднання «Десяти тез для ПЦУ», які б допомогли краще запроваджувати своє покликання в умовах сьогодення, серед яких: справжня соборність, оновлення парафіяльного життя і євхаристійне відродження, відновлення біблійної свідомості, відмова від політизації церкви, активна соціальна позиція, а головне – діалогічність та відкритість.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:     

У Києві презентували новий науково-публіцистичний часопис "Церква і суспільство"

В Україні вийшов новий науково-публіцистичний часопис "Церква і суспільство", темою першого номеру якого стала календарна реформа, запроваджена 1 вересня.

Презентація нового журналу відбулася в четвер в пресцентрі Укрінформу.

"Місією проєкту є встановлення діалогу між церквою та сучасним суспільством. Ми не уникаємо проблемних питань, а закликаємо до відвертої та чесної дискусії, до обговорення актуальних проблем, які є, зокрема, всередині церкви", - сказав відповідальний редактор журналу отець Андрій Дудченко.

Перший номер часопису має назву "Десять тез до календарної реформи" та містить десять статей, які розкривають різні аспекти впровадження ПЦУ та УГКЦ новоюліанського календаря. Священники підкреслили, що календарну реформу чекали 100 років - від 1923 року, коли в Константинополі відбулася міжправославна нарада, де запропонували перехід на новоюліанський календар. Зараз за ним живуть 10 з 15 помісних православних церков у світі.

"Календарна реформа запускає багато процесів, яких потребує Православна церква України як церква українського народу, яка не відділяє себе від суспільства", - підкреслив член редколегії журналу отець Георгій Коваленко.

Відповідальний редактор журналу також зазначив, що зараз важливо інтегрувати українську православну думку у світовий контекст, оскільки впродовж ХХ ст. Україна була ізольована від загальноправославного світу. Саме тому у виданні публікуватимуть роботи світових богословів, зокрема з проблем сучасних технологій і морально-етичних питань. У першому номері оприлюднені переклади грецьких досліджень пастирської психології.

Водночас у рубриці журналу "Вселенське та помісне" читачі можуть ознайомитися зі статтею, присвяченою новому тренду в світовому богослов'ї - екобогослов'ю.

"Екологія є частиною божого творіння, частиною якої ми є також. Богослов'я нас також вчить того, щоб ми дбайливо ставилися до ресурсів, які підтримують наше життя. Екобогослов'я розвиває нашу співпрацю з науковими інститутами, які долучаються до збереження екологічної системи, а також формує у нас довгу та правильну картину земного світу, у якому ми живемо", - пояснив автор статті отець Сергій Бережной.

Журнал видається Інститутом Церкви і суспільства Київської православної богословської академії.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» презентували книгу «Велика історія Великої церкви», присвячену 950-річчю закладення Успенського собору.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-