Можливості розвитку громад під час повномасштабної війни

Можливості розвитку громад під час повномасштабної війни

Укрінформ
17 травня, 13:30 - брифінг на тему: «Можливості розвитку громад під час повномасштабної війни».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Богдан Келічавий - голова Копичинецької міської територіальної громади (онлайн); Галина Скіпальська - директорка представництва HealthRight International в Україні; Ксенія Алеканкіна - лідерка проєкту «Індекс реформ» («Вокс Україна»).

Актуальні питання:

– Які виклики постали перед громадами з початком повномасштабної війни?

– Як вдається інтегрувати ВПО в життя в нових громадах?

– Які зміни необхідні в міських просторах, де різко збільшилася кількість населення?

– Чи мають громади достатньо законодавчих важелів, щоб провадити зміни для нових мешканців?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Громади, які приймають переселенців, отримують додатковий ресурс - голова Копичинецької ТГ

Громади, які приймають вимушено переміщених осіб, отримують додатковий ресурс для розвитку.

Таку думку на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ висловив голова Копичинецької міської територіальної громади (Тернопільська область) Богдан Келічавий.

"Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми стикнулися з рядом викликів... Один із викликів - прийом вимушено переміщених осіб. Наша інфраструктура не була готова до цього, але ми стараємося з цим справлятися, інтегрувати людей, щоб їм було комфортно, і зараз нам вже складно уявити свою громаду без них", - зазначив Келічавий.

За його словами, до повномасштабного вторгнення в громаді проживало 13,5 тис. людей. Наразі тут зареєстровано близько 750 ВПО, але ще певна кількість переселенців живе без реєстрації.

Зокрема, до Копичинецької ТГ релокувалося підприємство з виготовлення офісних меблів з Харківщини. На Тернопільщину переїхав менеджмент компанії, працівників вони наймають на місці. Це високотехнологічне виробництво сильно постраждало під час бойових дій, але частину обладнання вдалося вивезти, придбати на новому місці будівлі і налагодити роботу. Компанія забезпечує роботу переселеним і місцевим працівникам, а також сплачує податки, оскільки перереєструвалося в громаді.

Крім того, Келічавий зауважив, що медицина чи освіта в громадах, які приймають переселенців, виграють, бо гроші йдуть за пацієнтами і учнями, а відтак невеликі громади не ризикують, що їхні заклади будуть закриті.

Керівник ТГ виділив кілька етапів інтеграції ВПО. Перший - забезпечити базові потреби і психоемоційну підтримку переселенцям. Наступний - соціалізація прибулих і забезпечення іх житлом. При цьому в громаді намагаються по змозі переселяти людей із місць компактного проживання до окремих будинків чи квартир. Для цього, зокрема, домовляються з власниками житла, яке перебуває в поганому стані, інвестують у його відновлення і вже після цього надають ВПО.

Ще один етап - працевлаштування. Переселенці працюють, у тому числі, в адміністрації громади. Є серед них фахівці - головний лікар з Донеччини, начальник відділу освіти з Херсонщини, бухгалтер комунального підприємства з Харківщини. Багато хто включається в міжнародну діяльність, яку активно провадять у ТГ, зазначив чиновник.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні офіційно зареєстровано 4 857 200 переселенців.

Лише 5 зі 165 реформ стосуються децентралізації - експертка

Проєкт "Індекс моніторингу реформ" нарахував за минулий рік 165 впроваджуваних в Україні реформ, але тільки п'ять із них стосувалися децентралізації.

Про це на брифінгу "Можливості розвитку громад під час повномасштабної війни" в медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила лідерка проєкту Ксенія Алеканкіна.

"За минулий рік, з початку повномасштабного вторгнення ми нарахували 165 реформ, і з них лише п'ять стосуються децентралізації. Це менше одного відсотка, і це дуже мало", - зазначила експертка.

При цьому, зауважила вона, за цей період перед громадами постали численні виклики: потік вимушених переселенців, релокація бізнесу, необхідність реінтеграції ВПО тощо.

Крім того, Алеканкіна акцентувала на тому, що українці в цілому погано усвідомлюють роль громад. Згідно з проведеним у березні дослідженням, 90% опитаних щось чули про реформу децентралізації, але лише 9% вважають, що вона є серед топ-реформ зараз.

На думку Алеканкіної, реформа децентралізації потребує більшої уваги, громадам треба більше повноважень, це дозволить державі сконцентруватися на вирішенні більш глобальних проблем.

Серед першочергових завдань експертка назвала врегулювання питання про розподіл податків. Адже зараз багато релокованих бізнесів і приватних підприємців сплачують податки за місцем реєстрації, а не у громадах, куди переїхали.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-