Конгресові слухання законопроєкту № 8056

Конгресові слухання законопроєкту № 8056

Укрінформ
16 травня, 11:00 - Конгресові слухання щодо проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» (№8056).

Організатор: Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки ГО «ДІЙСНО».

Інформаційний партнер – портал «Децентралізація».

Участь у Конгресових слуханнях візьмуть представники Офісу Президента, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, військових адміністрацій населених пунктів, експерти.

Довідково. Мета проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану»:

  • забезпечення соціальних гарантій для посадових осіб місцевого самоврядування у територіальних громадах, в яких утворено військові адміністрації населених пунктів (врегулювання питання сумісництва посади сільського, селищного, міського голови та начальника військової адміністрації населеного пункту);
  •  чітке врегулювання питання розмежування випадків здійснення військовими адміністраціями повноважень представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування та сільського, селищного, міського голови, голови районної та обласної ради.

​​​Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Слухання щодо змін повноважень місцевого самоврядування під час воєнного стану відбулися в Укрінформі

Конгресові слухання щодо проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» (№8056) відбулися в Укрінформі.

Як передає кореспондент агентства, організаторами заходу виступили офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки ГО «ДІЙСНО».

«Наша основна мета – пошук узгоджених рішень, сприяння продовженню та, у майбутньому, завершенню реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Децентралізація в Україні є однією з найважливіших політик. Про це неодноразово говорив Президент України та уряд. В першу чергу, для нас дуже важливо, що все це підтримав парламент, тому ми із профільним комітетом ВР маємо дуже тісну співпрацю та разом плануємо такі заходи, щоб у парламенті отримати максимальну підтримку», - сказав керівник офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при главі держави Василь Негода.

Як зазначив народний депутат України Віталій Безгін, це непростий законопроєкт, але вкрай необхідний. «Він з одного боку про самоврядування, з іншого – про військові адміністрації, про те, що наша країна тримається на взаємодії цих двох стовпів. Ми розуміємо, що є тут десь природній абсолютно конфлікт між цими сторонами і треба шукати баланс», - сказав він.

Мета проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» полягає у забезпеченні соціальних гарантій для посадових осіб місцевого самоврядування у територіальних громадах, в яких утворено військові адміністрації населених пунктів (врегулювання питання сумісництва посади сільського, селищного, міського голови та начальника військової адміністрації населеного пункту). Він також покликаний чітко врегулювати питання розмежування повноважень між військовими адміністраціями представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування та сільського, селищного, міського голови, голови районної та обласної ради.

«Ми підтримуємо цей законопроєкт. Хочу зазначити, що питання, які ставляться щодо удосконалення установчих, організаційних, управлінських та кадрових та інших питань діяльності органів місцевого самоврядування, на жаль, досі залишаються для нас актуальними. Нічого не змінюється, нині війна в країні. Розуміємо, що на деокупованих територіях, зокрема й прифронтових, прикордонних, та територіях, які найближчим часом мають повернутися під контроль української влади, потрібна чітка координація, структура обсягів та повноважень військових адміністрацій. Водночас це сприятиме швидкості відновлення тих територій і, відповідно, поверненню людей до своїх домівок для того, щоб стабілізувати ситуацію економічно і в соціальній сфері», - переконана голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

Керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко також позитивно оцінив цей проєкт закону та звернув увагу на пропозиції ОВА до нього. «В законопроєкті не враховано такої підстави для введення військових адміністрацій, як нездійснення органами місцевого самоврядування своїх повноважень. Тобто, чим саме є це нездійснення самих повноважень? Ми не бачимо чіткого визначення. Тут доволі тонка межа між тим, що є, і що може бути імітацією роботи. Також як виключну підставу для уведення військових адміністрацій ми зазначали безпекові питання. Якщо розкривати це, то може бути сприйняття поняття, що це населені пункти будь-якої території, будь-якого регіону, які перебувають поблизу або безпосередньо в зоні бойових дій», - сказав він.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, військових адміністрацій населених пунктів та експерти.

Як повідомлялося, проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану був внесений на розгляд ВР 19 вересня 2022 року групою народних депутатів.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-