Розвиток військової освіти

Розвиток військової освіти

Укрінформ
3 березня, 14:00 -  брифінг на тему: «Розвиток військової освіти».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Андрій Вітренко -  перший заступник міністра освіти України (онлайн).

Головні теми:

  • Фахова передвища і вища освіта в умовах воєнного стану.
  • Як зміниться українська освіта після війни.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Загарбники пошкодили в Україні понад 2,7 тис. закладів освіти різного рівня - Вітренко

Загарбники пошкодили в Україні понад 2,7 тис. закладів освіти різного рівня, понад 400 зруйновано. Попри це освітній процес в країні не припинявся.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“Велика кількість освітньої інфраструктури була пошкоджена, більше 2 700 закладів освіти, з них більше 400 зруйновано повністю. Були і терористичні удари по університетам”, - сказав Вітренко.

Заступник міністра зазначив, що попри виклики, з якими стикнулася освітня система країни під час активних бойових дій — переміщення викладачів та студентів, переміщення вишів, руйнація і грабунок окупантами закладів освіти — Україна не припинила освітній процес. І наразі заклади вищої, фахової передвищої освіти проводять навчання як оффлайн там, де є укриття, так і в змішаному та онлайн форматі. Він додав, що при переміщенні вишу чи коледжу, в першу чергу евакуюють людей.

“Жодного навчального закладу ми не втратили. Ми горді в першу чергу тим, що люди покинули тимчасово окуповані території. Безумовно вони стикаються і з побутовими проблемами і з проблемами організації освітнього процесу, але всі вони знаходяться на вільній території, продовжують працювати, навчати студентів”, - сказав Вітренко.

Він також повідомив, що Україна досі продовжує навчання іноземних студентів, хоча їх кількість з початком повномасштабного вторгнення росії значно зменшилася.

"На рівні вищої освіти у нас навчалося біля 80 тис. іноземних студентів. Зараз. безумовно, їх кількість значно знизилася, більшість з них знаходяться за територією України і отримують освітні послуги в режимі онлайн. І ці університети, в яких була значна питома вага іноземних громадян, налаштували роботу з ними", - сказав Вітренко.

Він додав, що росія намагається переманти до себе інозмених студентів. Але за його словами, росію, а також білорусь, на цьому тижні було виключено з Лісабонської конвенції кваліфікацій у сфері вищої освіти і відтепер дипломи цих країн не будуть визнаватися у світі, а лише на їх території.

"Це чудово розуміють і інозмені громалняи. У мене є велика кількість прикладів, коли інозмені студенти повертаються до навчання в Україні, але лише на тих територіях, які є безпечними", - сказав Вітренко.

Він наголосив, що така міжнародна підтримка України, як виключення росії з усіх міжнародних договорів у сфері освіти, виключення ії з Болонського процесу свідчить про те, що російські дипломи у світі нікому не потрібні, а це підвищує рівень української освіти та надає Україні конкурентні переваги.

Наразі, як зазначив Вітренко, Україна в свою чергу готова прийняти до своїх вишів іноземних студентів, які навчаються в росії, і надати ім якісну освіту європейського рівня.

Відбудова України потребуватиме нової держполітики у сфері освіти — МОН

Україна у зв'язку з відбудовою потребуватиме нової державної політики у сфері освіти і нових спеціальностей.

Про це сказав перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Необхідно формувати нову державну політику, яка буде стосуватися і галузей, і спеціальностей. Зокрема, 25-та галузь, яка пов'язана з військовою освітою, отримала нову спеціальність - "управління інформаційною безпекою". Ми бачимо, що кібератаки, кібервійна, кіберзахист зараз є основою для функціонування будь-якої інституції - як державної, так і приватної”, - сказав Вітренко.

За його словами, викликом також є питання безбар’єрності і, відповідно, підготовки фахівців у цій галузі.

“В першу чергу ми орієнтуємося на такі спеціальності, як фізіотерапія, ерготерапія. Ми впевнені, що треба посилювати і професійно-технічну освіту, зокрема такими спеціальністями, як протезист, як фахівці з маломобільності, орієнтування в просторі. Все це пов’язано зі стратегією безбар’єрного доступу”, - сказав заступник міністра.

Він зауважив, що з огляду на зміни державних будівельних норм необхідно вносити зміни і до програм навчання архітекторів, будівельників, а також з інженерних і транспортних спеціальностей, що необхідні для відновлення України в післявоєнний період.

Особливої уваги, за словами Вітренка, потребуватиме авіаційна галузь.

“Непросте завдання - збереження авіації в Україні. Враховуючи, що небо закрите, у студентів є брак практичного досвіду. Всі ці виклики ми знаємо. До них ми готові”, - сказав він.

Як повідомлялося, Міністерство освіти та науки підготувало та винесло на громадське обговорення державні освітні стандарти низки спеціальностей професійної (професійно-технічної) освіти.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-