Мусульмани України. Рік війни

Мусульмани України. Рік війни

Укрінформ
1 березня,  12:30 - пресконференція на тему: «Мусульмани України. Рік війни».

Організатор: Духовне управління мусульман України «Умма».

Учасники: Мурат Сулейманов - муфтій ДУМУ «Умма»; Олександр Саган - завідувач Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди; Сейран Арифов - президент Конгресу мусульман України; Саід Ісмагілов - парамедик; о. Ігор Шабан - голова патріаршої Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин; Сюзанна Іслямова - заступниця голови Ліги мусульманок України;  Віктор Войналович  - перший заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Хаджимурад Путілін - офіцер відділу організації діяльності військових капеланів в СВК ЗСУ АГК; Амаль Ткаченко - голова ГО «Мар’ям»; Ігор Козловський - модератор.

Коротко. Повномасштабне вторгнення росії наприкінці лютого 2022 року зачепило усіх громадян України, незалежно від релігійної чи національної приналежності. Ця агресія й інтенсивні бойові дії, що тривають вже рік, спричинили значні зміни у житті мусульманської спільноти нашої країни. Українські мусульмани активно долучилися до спротиву збройній агресії Росії, займаються волонтерством, проводять інформаційні кампанії, звертаючись до широкої закордонної аудиторії. Головною темою пресконференції буде підбиття підсумків діяльності ДУМУ «Умма», й мусульманської спільноти України за рік повномасштабної агресії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Мусульмани України повинні мати голос - релігієзнавець

Українська спільнота має почути голос мусульман, які живуть у країні.

На цьому наголосив релігієзнавець Ігор Козловський під час пресконференції «Мусульмани України. Рік війни» в Укрінформі.

"Мусульмани України повинні мати голос. Зараз такі страшні часи, Україна перебуває у війні з рф. І ця широкомасштабна війна, яка розпочалася 24 лютого минулого року, найбільше уразила ті регіони, де була переважна більшість мусульман України... Потрібно піднімати голос і говорити про мусульман України з тим, щоб наша українська спільнота почула голос мусульман", - сказав Козловський.

Своєю чергою муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Мурат Сулейманов зазначив, що мусульмани України активно долучилися до опору збройній агресії росії. Зокрема, волонтери-мусульмани брали активну участь в евакуації людей, долучалися до виготовлення маскувальних сіток та окопних свічок для військових, а також вели інформаційну боротьбу.

"Завжди наше Духовне управління стояло на позиціях зміцнення Української держави. В перші дні повномасштабного вторгнення росії Духовне управління, керівники, також представники різних громад закликали увесь світ, в тому числі мусульманські країни, підтримати Україну в її справедливій боротьбі", - наголосив Сулейманов.

За словами парамедика Саіда Ісмагілова, багато мусульман захищають Україну на фронті.

"Дійсно, більшість мусульман, за моїми спостереженнями, перебувають в офіційних військових структурах. Є загиблі. Мусульмани хоробро та війчайдушно боряться за захист України і були відзначені різними нагородами", - сказав він.

Водночас Ісмагілов висловився за необхідність провадження цілеспрямованої інформаційної політики, спрямованої на боротьбу за підтримку в арабо-мусульманському світі.

"Ми поки не бачимо в нашій країні якусь цілеспрямовану інформаційну політику, яка б просувала правду про цю війну, правду про Україну, показувала б Україну в вигідному світлі порівняно з росією і щоб ця інформаційна політика була спрямована на арабо-мусульманський світ", - сказав він.

Як повідомлялося, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Шейх Мурат Сулейманов заявляв, що багато мусульман із Херсона, Харкова, Запоріжжя, Дніпра залишили свої домівки через російську повномасштабну агресію.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-