Гібридна форма спецтрибуналу не влаштує Україну - голова комітету ВР

Гібридна форма спецтрибуналу не влаштує Україну - голова комітету ВР

Ексклюзив
Укрінформ
Варіант створення спеціального трибуналу для російських злочинців у гібридній формі не влаштує Україну.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов у інтерв’ю Укрінформу.

«Те, що трибунал буде створено, вже розуміє увесь світ. Протягом року ведуться дискусії стосовно форми трибуналу», - зазначив він.

За його словами, перший варіант – робота трибуналу на підставі рішення Генеральної Асамблеї ООН, другий – на основі багатосторонньої міжнародної угоди з різними країнами або об'єднаннями країн та певними міжнародними інституціями, а третій варіант – гібридний трибунал.

Маслов пояснив, що гібридний трибунал передбачає створення спеціального суду всередині української системи правосуддя, судді якого будуть іноземцями, щоби надати об'єктивності процесу притягнення російських злочинців до відповідальності.

«Українська сторона наголошує, що нас не влаштовує варіант створення гібридного трибуналу з двох причин. Причина перша – ще не вирішене питання імунітету найвищих посадових осіб країни-агресора», - повідомив народний депутат.

Водночас другою причиною є те, що не можна за найбільшу воєнну агресію з часів Другої світової війни притягати до відповідальності злочинців іменем України, «адже відновлення справедливості та дотримання міжнародного права важливо не лише для нашої держави, а й для всього демократичного світу».

Читайте також: Міжнародна конференція в Гаазі: Реєстр збитків і трибунал для Путіна

«Важливо, щоб злочинців було притягнуто до відповідальності іменем всієї світової спільноти. Тому гібридна форма трибуналу наразі не стоїть на порядку денному», - резюмував член робочої групи, яка опрацьовує питання створення спецтрибуналу.

Як повідомляв Укрінформ, на конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі 44 держави у спеціальній декларації підтримали створення спецтрибуналу щодо злочинів Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-