Стефанчук відкрив виставку робіт Марії Примаченко у ПАРЄ

Стефанчук відкрив виставку робіт Марії Примаченко у ПАРЄ

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Парламентській асамблеї Ради Європи відкрив виставку робіт Марії Примаченко «Мрії Марії: Подорож крізь українську ідентичність».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук разом із президентом ПАРЄ Теодорусом Русопулосом, генеральною секретаркою Марією Пейчинович-Бурич та українськими делегатами взяв участь у відкритті виставки робіт Марії Примаченко у Парламентській асамблеї Ради Європи - «Мрії Марії: Подорож крізь українську ідентичність», присвяченій боротьбі за незалежність, демократію та майбутнє в Європі», - йдеться в повідомленні.

Представлені роботи надають унікальний погляд на українське мистецтво, а також відкривають новий погляд на його культурне значення, пропонуючи глибше зрозуміти мистецьку спадщину України. Загалом на виставці представлені десять знакових робіт майстрині.

«Для кожного українця творчість Марії Примаченко — це квиток у дитинство. Усі створені нею образи — це те, що є у серці кожного з нас, це спогади про мирне життя нашої України, про мир, який завжди був характерною ознакою кожного українця та про мир, який неодмінно настане», - наголосив Стефанчук.

Він також зауважив, що на представлених картинах є образи, які надсилають усьому світові сигнали про незламність і нездоланність народу України. «Мистецтво — це найкраща мова, якою ми можемо спілкуватися, минаючи всі барʼєри, які є між нашими народами, націями», - додав Стефанчук.

Спікер Парламенту висловив вдячність за організацію виставки, за підтримку та непохитну віру у незламність українського духу.

Голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева зазначила: «Мрії Марії» - це виставка про силу любові, про те як бути щирим і людяним, про стійкість і силу, які є стрижнем української національної ідентичності. Саме її намагається знищити ворог, але йому це не вдасться. Ця виставка є місточком до резолюції про культурну ідентичність, яку ПАРЄ буде голосувати у червні».

Зі свого боку, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорус Русопулос зазначив, що для нього честь взяти участь у відкритті виставки робіт української художниці Примаченко, адже її роботи асоціюються із характером українців, із духом стійкості та опору.

«Покоління українців, включно з онуком Марії Примаченко, які після 24 лютого взяли до рук зброю, щоби захистити українську ідентичність. Вона стала символом ще за життя й продовжує представляти Україну й нині», — наголосив він.

Читайте також: ПАРЄ ухвалила резолюцію про підтримку відновлення України

Як повідомляв Укрінформ, 15 квітня у Страсбурзі розпочалася весняна сесія ПАРЄ, у межах якої планується обговорення, зокрема, підтримки відновлення України та пропозиції щодо використання з цією метою заморожених держактивів РФ.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-