Шольц має намір закликати Китай не допомагати Росії вести війну проти України

Шольц має намір закликати Китай не допомагати Росії вести війну проти України

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц під час свого візиту до Китаю обговорить російську війну проти України з керівництвом КНР і наголосить на неприпустимості підтримки держави-агресора.

Про такі плани він повідомив журналістам під час перебування в Шанхаї (Китай), передає Укрінформ.

«Я буду говорити про цю війну, яку Росія веде проти України, яка є загарбницькою війною, і наполягатиму, щоб ніхто не допомагав, щоби вона відбувалась», - заявив Шольц.

Він зауважив, що саме на цьому базується європейська далекосяжна підтримка України, а відтак - заклик до всіх не обходити санкції, які наклала міжнародна спільнота, заклик не постачати зброю. І ця чітка позиція також поширюється на продукцію, яка «з точки зору подвійного використання теоретично може бути використана в цивільних цілях, але насправді використовуються у військових цілях».

За словами глави німецького уряду, одне цілком ясно: напад Росії на Україну є головною загрозою для миру та архітектури безпеки всього світу. Протягом багатьох десятиліть існував консенсус, що безпека досягається, зокрема, зі сприйняття історії такою, якою вона була, і неприпустимості зміни кордонів за допомогою сили.

«Це має центральне значення для миру та безпеки у світі. Напад Росії на Україну - це не лише європейська справа, тому що, якщо він масштабується, то стане загрозою миру та безпеці на всій планеті, оскільки спонукатиме багатьох внести корективи в історію», - підкреслив Шольц.

Канцлер ФРН здійснює візит до КНР, під час якого він уже відвідав міста мегаполіси Чунцін і Шанхай разом із низкою міністрів і групою керівників німецьких компаній. В останній день перебування він проведе в Пекіні політичні переговори з колегою, прем’єром КНР Лі Цяном, і зустрінеться з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Читайте також: Patriot від Німеччини має спонукати інші країни передати Україні системи ППО - посол

У федеральному уряді ФРН постійно підкреслюють, що візит Олафа Шольца в Китай в 2022 році допоміг деескалації, адже канцлер зміг переконати керівництво КНР зробити заяви про неприпустимість застосування у війні ядерної зброї, що, начебто, змусило Росію відмовитися на той момент від таких планів.

Як повідомляв Укрінформ, Шольц розпочав триденний візит до Китаю 14 квітня.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-