Результат Мюнхенської конференції для України «скоріше позитивний» - експерт

Результат Мюнхенської конференції для України «скоріше позитивний» - експерт

Укрінформ
Для України результат цьогорічної Мюнхенської безпекової конференції є радше позитивним, з огляду на два безпекові договори, нові пакети військової допомоги та обіцянки щодо поставок озброєння.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв у ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Експерт звернув увагу на те, що початок конференції був «достатньо загрозливим» для України з огляду на попередні заяви директора Мюнхенської конференції, зокрема, що потрібно рухатися в бік припинення вогню, а далі розбиратися, що і як буде.

«Звісно, Мюнхен - це не місце, де приймаються рішення, і це не місце остаточного вирішення тих чи інших питань, але загалом він відображає певні наративи. І тому було небезпечно, коли намагався встановити саме такий наратив. Але в результаті ми отримали два нові безпекові договори, нові обіцянки щодо поставок озброєння, нові пакети військової допомоги. І хоча не було якогось рішучого меседжу про те, що Україна максимально швидко буде в НАТО, що Україна максимально швидко має перемогти Росію, в цілому ми змогли зберегти меседж про те, що підтримка зберігається, зброя залишається, домовленості про певні тимчасові завірення в безпеці продовжують підписуватися. Тобто для нас результат є скоріше позитивним, бо були сигнали про те, що він може бути дуже негативним», - зазначив Краєв.

Читайте також: США можуть надати Україні далекобійні ATACMS, якщо Конгрес схвалить новий пакет допомоги - ЗМІ

За його словами, для російського президента Путіна Мюнхенська безпекова конференція є особливою. Адже саме тут у 2007 році він, по суті, оголосив нову зовнішню політику Росії, яка повністю базується на конфронтації, на тезі, що Росія є антизаходом, і Захід ніколи не зможе домовитися з Росією.

«Путін завжди старається під цю зустріч підлаштувати або свій новий наступ, або свій хоча б невеликий успіх, або якісь нові провокації. Тому те, що відбувалося довкола Авдіївки і в Авдіївці, чітко вказує на те, що росіяни в своїй історичній манері намагалися підтягнути все під дату. Тобто всі їхні звірства, жорстокі атаки вказували на те, що вони намагалися переконати світове співтовариство, що нібито російська армія йде вперед», - констатував фахівець.

Водночас, за його словами, конференція у Мюнхені показала, що поки що жоден із західних лідерів «не готовий відкрито говорити про переговори» з Росією.

«І американці, і європейці кажуть одне і те саме - Україна сама має вибирати, коли, за яких умов і на яких умовах почнуться переговори з росіянами. Тому вони наразі знімають із себе відповідальність за те, як саме ми будемо вирішувати питання деокупації наших територій. Вони кажуть про підтримку, з достатньо великою обережністю кажуть про продовження надання зброї. Але поки що ніхто не готовий відкрито штовхати нас до переговорів. Але при цьому, очевидно, ніхто не знімає це питання з порядку денного. Бо все таки Мюнхенська безпекова конференція готувалася в дусі того, що, можливо, Україні варто почати думати про якийсь формат, схожий на «Мінськ». Але, як бачимо, цю тезу особливо ніхто і не підтримав», - зазначив Краєв.

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходила міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорювали найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Президент Володимир Зеленський назвав дуже результативною участь України у цьогорічній Мюнхенській безпековій конференції.

Фото: @MunSecConf

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-