Туск заявив про активізацію Веймарського трикутника для безпеки Європи

Туск заявив про активізацію Веймарського трикутника для безпеки Європи

Укрінформ
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив на активізації роботи Веймарського трикутника (формату співпраці між Польщею, Німеччиною та Францією) задля безпеки Європи.

Про це він заявив на спільному з президентом Франції Еммануелем Макроном брифінгу у Парижі, передає кореспондент Укрінформу.

“Я радію, що ми певним чином відновлюємо роботу Веймарського трикутника… Маємо взяти на себе відповідальність за майбутнє і безпеку Європи й спільно з Францією ми готові до цього”, - заявив Туск.

Він додав, що про активізацію цієї формули співпраці говоритиме у понеділок із канцлером ФРН Олафом Шольцом, а у Франції в понеділок відбудеться зустріч Веймарського трикутника на рівні глав МЗС.

Глава польського уряду подякував Франції за ініціативу щодо збільшення інвестицій в європейську оборонну сферу.

“Дякую Франції, оскільки для Польщі це особливо важливо, за повне залучення в допомогу Україні та Києву у конфронтації з агресивною Росією. Ми говоримо тут не лише про моральний і геополітичний обов’язок підтримки України, а й про нашу безпеку”,- підкреслив Туск.

За його словами, Польща також шукатиме спільних рішень із французькими політиками щодо продовольчої безпеки.

“Складно знайти більш проукраїнського політика в Європі, ніж я, і складно знайти більш проукраїнський народ у Європі, ніж польський. Але ми мусимо дбати й про інтереси у сфері продовольчої безпеки Польщі і Європи. Тож я порушуватиму питання щодо наших фермерів і їхньої безпеки, оскільки це означатиме нашу безпеку”, - заявив Туск.

Своєю чергою президент Франції високо оцінив роль Польщі, яка перебуває «на передовій допомоги Україні», та відзначив остаточний вибір усіх країн Євросоюзу підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

Читайте також: Як ЄС та Україні подолати виклики в умовах геополітичної невизначеності

«Незалежно від того, чи йдеться про початок переговорів про вступ, чи про закріплення європейського майбутнього України шляхом надання їй значної фінансової підтримки, ми докладаємо і маємо продовжувати докладати спільних зусиль, особливо на військовому фронті», - заявив Макрон.

За словами глави Франції, питання безпеки у Європі напряму пов'язане з війною в Україні, тож у «ширшому сенсі все, що Європа робить для постачання стратегічного обладнання та боєприпасів в Україну, має бути використано для зміцнення європейської оборонно-промислової бази».

Читайте також: Глави МЗС Веймарського трикутника обговорять підтримку України

Як повідомляв Укрінформ, міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявляв, що європейці повинні робити більше як для власної безпеки, так і для допомоги Україні.

Фото: twitter.com/donaldtusk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-