Джапарова: Якщо ми не зупинимо агресію РФ тут і зараз, вона однозначно розповзеться

Джапарова: Якщо ми не зупинимо агресію РФ тут і зараз, вона однозначно розповзеться

Укрінформ
Російсько-українська війна стала лакмусовим папірцем того, що система колективної безпеки у глибокій кризі, для її забезпечення необхідно вжити реальних кроків.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у виступі на міжнародній конференції з прав людини «Свобода або страх», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша війна (російсько-українська - ред.) стала лакмусовим папірцем того, що система колективної безпеки у глибокій кризі. Що міжнародні інституції, які мають захищати країни від таких агресій, які ми бачимо сьогодні з боку РФ, не працюють", - сказала Джапарова.

За її словами, є чотири стовпи, які мають бути в основі колективної безпеки.

"Якщо ми хочемо, щоб система колективної безпеки була, є сакральна річ під назвою територіальна цілісність - це непорушний фундамент будь-яких взаємин у світі між країнами. Якщо якась країна наступає на територіальну цілісність країни, а світ мовчить, ... то це означає, що світ дозволяє цій агресії бути", - констатувала перша заступниця глави МЗС.

Другим чинником вона назвала гарантії безпеки, третім - відповідальність агресора за скоєні злочини.

Читайте також: Джапарова закликала світових лідерів ставати голосом увʼязненних Росією кримчан

Четверте - це реформа ООН, яка сьогодні є неефективною, особливо Радбез, серед постійних членів якого є така країна, як РФ, яка фактично сама є провідником цієї агресії, констатувала Джапарова.

"Перед людством стоять величезні проблеми. І Україна веде абсолютно справедливу війну не просто за себе... Я переконана, ви всі маєте відчуття: якщо ми не зупинимо агресію тут і зараз, вона однозначно розповзеться - ми це вже бачили у Криму в 2014 році", - підкреслила високопосадовиця.

Як повідомлялося, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич назвав Росію найбільшим порушником міжнародного права у ХХІ столітті, й, на його думку, важливо, щоб це було підтверджено міжнародними судами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-