Україна - в Радбезі ООН: Москва не захищає, а знищує в нашій країні російське православ’я

Україна - в Радбезі ООН: Москва не захищає, а знищує в нашій країні російське православ’я

Укрінформ
Росія, вдаючи, ніби захищає УПЦ МП, насправді знищує її - краде українські єпархії, храми та майно.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявила радниця Постпредства України Наталія Мудренко.

Це засідання скликала Росія для обговорення нібито переслідування російського православ’я в Україні.

«Москва вкотре використала майданчик Радбезу для просування інтересів Російської православної церкви – де-факто державної церкви в Росії. Від початку вторгнення ця інституція фактично відповідає за ідеологічну підтримку агресії, а її очільник Кирил (Гундяєв) транслює наративи військової пропаганди в унісон з Кремлем»,  – сказала Мудренко.

Вона зазначила, що Гундяєв прищеплює своїй пастві віру в те, буцімто війна проти України є «богоугодною справою».

При цьому, зауважила дипломатка, він «досить чесно» оцінює роль своєї інституції в агресивній війні: «Він не марнує часу на проповіді про мир і не посилається на біблійні заповіді на кшталт «не вбий», а прямо закликає до мобілізації. Зокрема й церкву, яка має «молитися за владу і військових, а також бути на передовій».

Читайте також: На Житомирщині до ПЦУ перейшли ще три парафії

Тому не дивно, що у Росії священники, які намагаються говорити про мир як головну цінність, зазнають внутрішньоцерковних репресій, додала Мудренко.

Радниця Постпредства України нагадала, що Російська православна церква сама бере участь в окупації, захопивши у 2022 році всі три кримські єпархії УПЦ. У липні 2023-го Московський патріархат украв ще три єпархії – у Луганську, Алчевську та Ровеньках.

«Нагадаю, що ці дії були вчинені проти тієї самої церкви, права якої російська делегація вдає, що захищає, зажадавши цього засідання», – наголосила дипломатка, додавши, що агресор поширив на окуповані території ті репресивні практики, які вже давно існують в Росії.

Також вона розповіла, що, за останніми даними, в Україні пошкоджено понад 500 релігійних об'єктів, 100 з яких зруйновано повністю.

Окрім того, Мудренко пояснила суть проєкту змін до законодавства України щодо діяльності релігійних організацій. Він має дуже чітку мету – «протидіяти спробам держави-агресора використовувати релігійні організації в Україні для цілей агресії».

Читайте також: СБУ перевіряє на Закарпатті два храми УПЦ МП, де пропагували «русскій мір»

У разі ухвалення відповідного закону буде заборонено діяльність тих релігійних організацій, що афілійовані з керівними органами в країні-агресорі.

«Усі релігійні організації, належність яких до держави-агресора не буде встановлена судом, зможуть продовжувати свою діяльність», – наголосила Мудренко.

Нагадаємо, на початку листопада було повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також у виправдовуванні збройної агресії РФ патріарху Російської православної церкви Кирилу (Гундяєву).

Як повідомлялося, РФ протягом року втретє скликала засідання Ради Безпеки ООН для обгорнення нібито переслідування російської церкви в Україні. Крім того, Москва порушувала це питання на неформальному зібранні Радбезу за формулою Аррії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-