Україна залишатиметься у фокусі діяльності НАТО до закінчення війни – експерт

Україна залишатиметься у фокусі діяльності НАТО до закінчення війни – експерт

Укрінформ
Україна залишатиметься у фокусі діяльності Північноатлантичного Альянсу до закінчення російсько-української війни.

Таку думку редактор розділу UkraineAlert від Atlantic Council та видавець журналу Business Ukraine Пітер Дікінсон висловив в інтерв‘ю онлайн-проєкту KYIV NOT KIEV, відповідаючи на запитання Укрінформу.

"Україна залишиться у центрі уваги, поки триває ця війна. Вона залишатиметься в фокусі діяльності НАТО. Це велика європейська війна, якої ми не бачили з часів Другої світової. Так, було кілька війн на Балканах, але вони мали значно менший масштаб порівняно з тим, що ми бачимо сьогодні в Україні. Нічого подібного не траплялося з часів Гітлера і Сталіна", – зазначив Дікінсон.

Читайте також: Розвиток України після війни не буде повним без членства в Альянсі - президент ПА НАТО

Він підкреслив, що російсько-українська війна – це велика подія в історії Європи і великий історичний момент для Європейського континенту.

"Україна залишиться в центрі уваги НАТО, доки ця війна не завершиться. Я не бачу альтернативи цьому, якщо тільки війна не пошириться далі, і ми постанемо перед масштабнішою прямою конфронтацією. Але, припускаючи, що цього не станеться, Україна залишиться у верхній частині порядку денного НАТО", – додав експерт.

Водночас Дікінсон висловив думку, що Україна не отримає запрошення на членство в Північноатлантичному Альянсі до закінчення війни.

"НАТО чітко дало зрозуміти, що вони на це не підуть, доки війну не завершено. Є різні пояснення цьому. Я вважаю, що в НАТО існує відчуття, що якби вони сказали - "ми пропонуємо Україні членство і приймемо Україну як члена найближчим часом", – це б заохотило Росію. Це створило б більш зрозумілий мотив для Росії продовжувати війну", – пояснив він.

Читайте також: Україна має отримати запрошення до НАТО на Вашингтонському саміті - Яценюк

Окрім того, за словами експерта, всередині Північноатлантичного Альянсу чимало опору ідеї наразитися на ризик війни з Росією, якщо Україна стане членом НАТО, доки війна ще триває. "Тоді існує дуже очевидна можливість, що НАТО буде прямо втягнуто у війну, і багато країн дуже неохочі до цього", – аргументував Дікінсон.

Підсумовуючи, він підкреслив, що Україна зможе отримати членство в Північноатлантичному Альянсі тільки після перемоги у війні.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники по Альянсу продовжуватимуть підтримувати Україну, бо її перемога над Російською Федерацією відповідає їх національним інтересам.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-