Діамантова галузь дозволяє Росії продовжувати фінансувати війну – посол України у ПАР

Діамантова галузь дозволяє Росії продовжувати фінансувати війну – посол України у ПАР

Укрінформ
Посол України у Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова наголосила, що видобуток діамантів в Африці дає змогу Росії продовжувати фінансування війни проти України.

Про це дипломат сказала в інтерв’ю АрміяInform, передає Укрінформ.

«Діамантова галузь на сьогодні дозволяє Росії продовжувати фінансування агресії проти України», – заявила Абравітова

За її словами, на цей час не існує юридичних механізмів для обмеження діяльності РФ на ринку діамантів. Під час травневого саміту Групи семи у Хіросімі було погоджено механізми економічного обмеження Росії, однак «від процесу видобування до готових товарів на полицях магазинів відбувається багато змін, що навіть не можна знайти країну походження діаманта», підкреслила дипломат.

Вона зазначила, що російська видобувна галузь дуже пов’язана із видобувною галуззю деяких країн Африки.

«У разі вилучення Росії з діамантового ринку для багатьох африканських держав відкриваються додаткові можливості», – вважає представниця України в ПАР.

У цьому зв'язку Абравітова згадала про Кімберлійський процес – платформу, яка була створена 23 роки тому для запобігання використання діамантів для фінансування конфліктів у Африці.

Виключити Росію з цього процесу неможливо з огляду на вплив Москви у цій організації через Білорусь. Ухвалення рішень консенсусом теж унеможливлює ізоляцію РФ. Тож перед Україною на черговій сесії організації у листопаді постає вибір: або блокувати роботи платформи, або продовжувати дискусії.

Читайте також: Канада розширила санкції проти Росії

«Ми маємо продовжувати дивитися на діамантову галузь Росії як на джерело репарацій для України. Багато хто зараз робить вибір на користь синтетичних діамантів, адже класичні можуть бути забруднені кров’ю війни», – заявила Абравітова.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2022 року агентство Bloomberg писало, що Росія знайшла спосіб уникати санкцій, накладених на збут її діамантів, заробляючи щомісяця сотні мільйонів доларів. Зокрема, зазначалося, що угоди купівлі російських діамантів переважно проходять через індійські банки. А російський видобувний гігант “Алроса” продає діаманти покупцям в Індії та Європі переважно в обмін на рупії.

Фото: АрміяInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-