Подоляк про зустріч у Джидді: Не всі країни розуміють, чому Росія має залишити територію України

Подоляк про зустріч у Джидді: Не всі країни розуміють, чому Росія має залишити територію України

Укрінформ
На полях саміту в Саудівській Аравії одним із найскладніших питань було те, що не усі країни розуміють, чому Росія має покинути території України для завершення війни.

Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

«Найскладніше завжди обговорення питання, що Росія має залишити територію України. Деякі країни, не усі безумовно, які займають проукраїнську позицію з початку цієї війни - усе чітко розуміють, а деякі країни продовжують думати, що це питання територіальних якихось нюансів. Мається на увазі, що РФ атакує територію заради цієї території – мова про схід України. Залишити щось Російській Федерації, хоча би маленький клаптик – це буде означати, що війна просто перенесена на наступні етапи», – заявив радник ОП.

Читайте також: За підсумками зустрічі у Джидді німецькі ЗМІ пишуть про «обережний позитив» від Китаю

Він сказав, що «певні країни продовжують думати, що між Росією та Україною є якісь територіальні спори».

Подоляк пояснив, що «не усі країни розуміються на природі російсько-української війни». Він заявив, що «перемовини без програшу Росії дискредитують міжнародне право».

«Деякі країни не глибоко розуміються на цьому конфлікті, більше того – деякі країни продовжують вважати Росію спроможною проводити масштабні воєнні кампанії. Складно пояснити, що якщо ми хочемо фіналізувати саме війну, знайти її фінал, то тоді Росія має програти. Якщо ми хочемо продовжувати війну, і таким чином максимально дискредитувати міжнародне право, то тоді треба про щось домовлятись з Російською Федерацією. Не всі це розуміють, і це найбільш складні питання», – сказав Подоляк.

Радник також додав, що «обхід санкцій дозволяє постачальникам заробляти більше, аніж вони заробляли, коли торгували з Російською Федерацією напряму».

Читайте також: Україна спробує послабити Росію на зустрічі в Саудівській Аравії – NYT

Як повідомляв Укрінформ, 5-6 серпня відбулася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського у Джидді, Саудівська Аравія.

За словами заступника керівника Офісу Президента Ігоря Жовкви, під час зустрічі обговорювалася відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому, чи іншому пункті української Формули миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-