Держава має сформувати своє бачення Ради Україна-НАТО до осені - експерт

Держава має сформувати своє бачення Ради Україна-НАТО до осені - експерт

Укрінформ
Україна до осені має сформувати своє бачення щодо принципів функціонування Ради Україна-НАТО і модернізованої Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО, аби мати час краще підготуватися до Вашингтонського саміту Альянсу.

Таку думку висловив виконавчий директор Ради зовнішньої політики “Українська призма" Геннадій Максак під час дискусії на тему: "На шляху до членства в НАТО: Україна як безпековий гарантер Європи" в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Зараз (після саміту НАТО у Вільнюсі - ред.) усі видихнули, і Україна видихнула - десь із полегшенням, десь із розчаруванням, видихнули партнери, що їм вдалося домовитися до якогось мінімального знаменника. Але на осінь є певний ресурс, з яким треба працювати. По-перше, у нас є Рада Україна-НАТО, яка має лише рамкову модель, як вона має діяти, але процедури, наповнення, порядок денний і його пункти - це те, що ми можемо і мусимо допомагати зараз сформулювати... Інший напрям - модифікована, модернізована, адаптована Річна національна програма "Україна-НАТО". Це теж поки що не наповнена субстанція. Тобто на осінь ми - і громадський сектор, і дипломати -теж можемо вийти з нашим баченням модернізованого документа", - сказав Максак.

Читайте також: Росія використовує ядерний шантаж як елемент стримування НАТО від запрошення України - експерт

Він додав, що у наших партнерів наразі немає розуміння, яким він має бути, "є поки що порожня форма, яку треба наповнити".

У цьому контексті експерт закликав профільні громадські організації протягом серпня спільно напрацювати свої пропозиції, аби представити їх на початку осені.

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Читайте також: Директорка Центру «Нова Європа»: Ізраїльська модель безпеки не захистить Україну від майбутніх агресій

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Документ було презентовано під час урочистого заходу за участю лідерів G7 та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-