Країни Балтії засудили в Радбезі ООН злочини Росії в Україні

Країни Балтії засудили в Радбезі ООН злочини Росії в Україні

Укрінформ
Канцлерка уряду Литви Ґєдре Бальчитіте від імені країн Балтії на засіданні Радбезу ООН засудила злочини та агресію, вчинені Росією проти України, а також нещодавнє одностороннє рішення Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє 18 липня сайт уряду Литви.

Канцлерка литовського уряду зазначила у своєму виступі на засіданні Радбезу, що сьогодні Росія цинічно продовжує розпочату нею загарбницьку війну і не демонструє жодних ознак бажання її завершити.

«Маніпулювання Росією міжнародно узгодженими правилами та фактами, порушення Статуту ООН та інших міжнародних угод, зловживання міжнародними структурами, дезінформація за допомогою зброї та застосування грубої сили створили прецедент для майбутніх звірств»,– сказала Бальчитіте.

Вона підкреслила: якщо цього разу дії Росії «будуть проігноровані та легітимізовані, майбутнє багатьох країн, які можуть насолоджуватися миром, процвітанням і суверенітетом завдяки заснованому на правилах світовому порядку, опиниться під загрозою».

«Будь-який мирний план для України має перш за все ґрунтуватися на Формулі миру Президента Зеленського, і за Україною має бути останнє слово щодо умов миру», – наголосила канцлерка уряду Литви.

У заяві, зачитаній нею від імені країн Балтії, також засуджуються військові злочини Росії проти України, сприяння Білорусі та Ірану російській агресії. У промові наголошується на незмінній підтримці України країнами Балтії, ЄС і НАТО та міститься заклик до міжнародної спільноти продовжувати мобілізувати всі зусилля, щоб допомогти Україні перемогти у війні, розпочатій Росією.

Канцлерка уряду підтвердила рішучу підтримку країнами Балтії ініціативи України щодо створення Спеціального трибуналу для злочину агресії проти України.

Читайте також: Спікери країн Балтії закликали посилити санкції проти Білорусі та збільшити підтримку України

Також Бальчитіте від імені всіх трьох балтійських країн рішуче засудила рішення в односторонньому порядку Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи. «Це ще раз доводить, що Росію абсолютно не хвилює глобальна криза продовольчої безпеки», – зазначила Бальчитіте.

Засідання високого рівня Ради Безпеки ООН відбулося за ініціативи Великої Британії, яка цього місяця головує на ньому. У ньому взяли участь глави МЗС Великої Британії, Франції, Японії, Угорщини, Польщі, Німеччини та Люксембургу, а також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Фото: lrv.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-