НАТО може скасувати для України етап виконання Плану дій щодо членства - Столтенберг

НАТО може скасувати для України етап виконання Плану дій щодо членства - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО приймуть важливі рішення з підтримки України, у тому числі – щодо  її членства в НАТО, та ймовірного скасування етапу виконання плану дій щодо членства, оскільки Україна вже довела, що значно просунулася до опанування стандартами НАТО. 

Про це у Вільнюсі під час виступу на Громадському форумі НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Одна з пропозицій, яку я представив на розгляд міністрів закордонних справ в у травні в Осло, була пропозиція усунути План дій щодо членства. Україна пройшла довгий шлях відтоді, як це рішення (щодо ПДЧ – ред.) було прийнято у 2008 році, відповідно до якого наступним кроком має стати План дій щодо членства. З того часу Україна стала набагато ближчою до НАТО. Тож я думаю, прийшов час, щоб відобразити це також у рішеннях НАТО», – наголосив Столтенберг.

Він висловив переконання, що у питанні членства України в НАТО союзники ухвалять у Вільнюсі потужне та об’єднане рішення, яке передбачатиме продовження та посилення підтримки. Це, зокрема, передбачає підтвердження, що Україна стане членом НАТО, надання пакета багаторічної допомоги, який допоможе забезпечити повну взаємосумісність сил України з силами НАТО, а також заснування Ради НАТО–Україна.

Читайте також: Зеленський: Україні потрібен чіткий сигнал щодо майбутнього членства в НАТО — саме зараз

«Ми матимемо інавгураційну зустріч (Ради НАТО–Україна – ред.) завтра. Це буде нова структура, яка забезпечить, що ми зустрічаємось як рівні – Україна та всі союзники по НАТО, ця Рада зможе приймати рішення... Все це разом, включаючи підтвердження, що Україна стане членам НАТО, усунення ПДЧ та досягнення взаємосумісності, а також заснування Ради НАТО-Україна – все це надішле дуже потужне послання від НАТО для України», – додав Столтенберг.

Читайте також: До перемоги України немає сенсу обговорювати її членство в НАТО – Столтенберг

Як повідомлялося, сьогодні у Вільнюсі розпочався саміт НАТО, під час якого союзники прийматимуть важливі рішення щодо зміцнення системи стримування й оборони Альянсу, а також підтвердять підтримку України у боротьбі проти російської агресії та на шляху до членства України в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-