ЄСПЛ відхилив позов Саакашвілі проти України щодо позбавлення громадянства

ЄСПЛ відхилив позов Саакашвілі проти України щодо позбавлення громадянства

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив як неприйнятний позов колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі проти України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу суду.

“У своєму рішенні у справі “Саакашвілі проти України” (заява № 8113/18) Європейський суд з прав людини одноголосно визнав заяву неприйнятною. Рішення є остаточним. Справа стосувалася колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який у 2015 році отримав громадянство України та брав активну участь в українській політиці. Саакашвілі заявляв про різні порушення своїх прав у 2017 році, коли його позбавили українського громадянства, а також у 2018 році, коли проти нього порушили кримінальну справу, арештували та видворили з України”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Пенітенціарну службу Грузії оштрафували за публікацію відео із Саакашвілі

Зазначається, що він посилався на статті 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), 5§1 (право на свободу та особисту недоторканність), 6§2 (презумпція невинуватості), 8 (право на повагу до приватного життя і житла), 11 (свобода зібрань), 13 (право на ефективний засіб правового захисту) та 18 (обмеження щодо використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

За всіма скаргами, окрім однієї, суд визнав, що Саакашвілі не скористався всіма доступними йому засобами юридичного захисту на національному рівні, а решта скарг – за статтею 13 – була явно необґрунтованою.

Зокрема, як вказав ЄСПЛ, у травні 2019 року новообраний Президент України повернув Саакашвілі українське громадянство, той згодом повернувся в Україну, відновив свою політичну діяльність і ніщо не заважало йому подати свої скарги в Україні.

Як повідомлялося, Саакашвілі перебуває за ґратами у Грузії з часу повернення до країни восени 2021 року після восьмирічної відсутності.

Читайте також: Саакашвілі заявив про повернення у грузинську політику

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

1 лютого 2023 року Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Зеленський закликав забезпечити Саакашвілі належне лікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-