У Страсбурзі стартує сесія ПАРЄ – розглядатимуть політичні наслідки агресії Росії проти України

У Страсбурзі стартує сесія ПАРЄ – розглядатимуть політичні наслідки агресії Росії проти України

Укрінформ
На літній сесії ПАРЄ, яка стартує 19 червня у Страсбурзі, відбудуться термінові дебати щодо політичних наслідків агресії Росії проти України, а також розглядатимуть резолюцію про недопуск російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх у Парижі.

У порядку денному – також звернення до Асамблеї президента Словенії та міністра закордонних справ Угорщини. Дебати з цих питань заплановані у порядку денному літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, повідомляє Укрінформ.

"Спільні термінові дебати щодо політичних наслідків агресії Росії проти України та участі російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх у Парижі в 2024 році стануть кульмінацією літньої пленарної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі 19-23 червня 2023 року", – повідомили в ПАРЄ.

Читайте також: Спортсменів з Росії і Білорусі, що підтримують агресію, не можна допускати до міжнародних змагань - віцепрезидент ЄК

Окрім того, в рамках літньої сесії заплановані звернення до ПАРЄ президента Словенії Наташі Пірц Мусар та міністра закордонних справ і торгівлі Угорщини Петера Сійярто.

Голова Комітету міністрів, міністр закордонних справ та обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс виступить зі зверненням до Асамблеї та проведе сесію запитань і відповідей. Також на запитання учасників Асамблеї відповість генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

У ПАРЄ буде представлено звіт щодо спостереження за президентськими та парламентськими виборами в Туреччині 14 та 28 травня 2023 року.

Асамблея також проведе спільні дебати на тему міграції, обговорюючи три доповіді про інтеграцію мігрантів і біженців; соціальну інтеграцію мігрантів, біженців та внутрішньо переміщених осіб через спорт; здоров'я та соціальний захист працівників без документів або тих, хто має нелегальний статус.

Серед інших тем порядку денного – вирішення конкретних проблем, з якими стикаються білоруси в еміграції (за участю лідера білоруської демократичної опозиції Світлани Тихановської); реформа законодавства з прав людини у Великій Британії; транснаціональні репресії як зростаюча загроза верховенству права та правам людини. Також відбудуться дебати щодо необхідності цілісного підходу до охорони здоров’я під час надзвичайних ситуацій та щодо подолання цифрового розриву.

Читайте також: лукашенко на 80% веде російську політику - радник Тихановської

Також було запропоновано терміново провести дебати щодо забезпечення вільного та безпечного доступу через Лачинський коридор.

Парламентарії також обговорять бюджети та пріоритети Ради Європи на період 2024-2027 років, а також витрати Асамблеї на дворічний період 2024-2025 років.

Читайте також: У Грузії пояснили, чому не голосували за українську резолюцію в ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Ісландії 16-17 травня проходив дводенний саміт глав держав і урядів 46 країн-членів Ради Європи. Одним з основних питань порядку денного саміту було створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

У підсумковій декларації саміту глави держав та урядів 46 країн-учасниць Ради Європи запевнили у продовженні підтримки України "стільки, скільки буде потрібно", а також підтримали принципи української Формули миру і заявили про необхідність покарання керівництва РФ за злочин агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-