Для завершення війни потрібна чітка перспектива членства України у НАТО - Єрмак

Для завершення війни потрібна чітка перспектива членства України у НАТО - Єрмак

Укрінформ
Перспектива членства України в НАТО, визначена під час майбутнього саміту у Вільнюсі лідерами Альянсу, надішле росії чіткий сигнал про те, що війна завершується.

Про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак сказав в інтерв'ю виданню Spiegel, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм-каналЄрмака.

"путін має зрозуміти, що прихильність демократичного світу до України не похитнеться, що його війна безглузда. Тому глави держав і урядів країн НАТО мають підтримати пакт безпеки та показати чіткий шлях до членства в Альянсі. Якщо вони зроблять це зараз, це допоможе Президенту Володимиру Зеленському розпочати процес побудови справедливого та тривалого миру. З іншого боку, затягування та відтермінування процесу спонукатиме кремль продовжувати свою нелегітимну війну", - написав він.

Єрмак зауважив, що членство України в НАТО забезпечить відсутність війни. За його словами, внесок України у колективну безпеку може бути одним із найбільших з усіх країн-членів за рахунок досвідченої та мотивованої армії, а також вмілого використання зброї НАТО.

"На майбутньому саміті у Вільнюсі лідери НАТО повинні надіслати росії чіткий сигнал про те, що гра закінчена. Що Україна є частиною Заходу. Настав час визначити конкретні плани та перспективи вступу України до НАТО. Фінляндія та Швеція показали, що для вступу не потрібен план дій", - наголосив Єрмак.

Також керівник Офісу Президента нагадав, що минулого року було розроблено Київський Безпековомий Договор, де визначається низка гарантій безпеки для України від її союзників. Зокрема, безстрокове зобов’язання групи держав-гарантів щодо надання зброї, спільних військових навчань під прапорами ЄС і НАТО, обміну розвідданими та продовження інвестицій у військово-промисловий комплекс України. Виконання цих заходів є тією підтримкою, що забезпечить перемогу в цій війні та усунення подальшої агресії росії.

"В сірій зоні між НАТО і росією немає безпеки. Це визнали Фінляндія та Швеція. Нам потрібна ясність, а не повторення політики відкритих дверей, яка лише відкрила ворота для російської агресії", - наголосив Єрмак.

Читайте також: Cенат Польщі ухвалив резолюцію щодо підтримки членства України в НАТО

Водночас він констатував, що поставки танків Leopard 2, ракет Patriot і IRIS-T, забезпечені федеральним урядом Німеччини та канцлером Олафом Шольцом, значно покращили ситуацію на фронті. Єрмак висловив вдячність німецькому народу за військову допомогу та прихисток біженців.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розраховує на ухвалення політичного рішення про членство України в НАТО на липневому саміті Альянсу у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-