Сербія обурена, що Україна утрималася під час голосування стосовно членства Косова в РЄ

Сербія обурена, що Україна утрималася під час голосування стосовно членства Косова в РЄ

Укрінформ
Міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич заявив, що його обурило голосування України з питання членства Косова у Раді Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє N1.

Дачич заявив, що відносини Сербії з іншими членами Ради Європи залежатимуть від їхньої позиції під час голосування стосовно заявки Косова щодо членства.

Читайте також: У Гаазі розпочався суд над експрезидентом Косова Тачі

Зрештою комітет підтримав таке рішення, а Україна під час голосування утрималася.

"Голосування України також стало неприємним сюрпризом після того, як Сербія засуджувала порушення її територіальної цілісності", - йдеться у повідомленні.

Дачич висловив вдячність країнам, які проголосували проти заявки Косова, «довівши, що вони друзі Сербії», а саме: Кіпру, Іспанії, Румунії, Азербайджану, Грузії та Угорщині.

Читайте також: Косово запровадило санкції проти пвк «вагнера»

Також міністр розкритикував інші країни, які не проголосували проти, зокрема Чорногорію.

«Чорногорія проголосувала за прийняття Косова. Їм також колись знадобиться наш голос, на який вони точно не зможуть розраховувати», — сказав Дачич.

Як повідомлялося, ЄС виступає посередником у переговорах між Сербією та Косовом з 2011 року. Між сторонами періодично спалахує міжетнічна напруга, зокрема, навколо статусу анклавів з переважно сербським населенням на півночі Косова. Останній такий випадок був пов'язаний із вимогою перереєстрації автомобільних номерів у цих анклавах та заміною сербських позначок на таких номерах та регіональні позначки Косова. Внаслідок незгоди частини сербського населення з таким рішенням на кордонах між Сербією та Приштиною виникли заворушення, які призвели до втручання правоохоронців та Стабілізаційних сил KFOR під егідою НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-