росія має припинити агресію проти України – член комісії ООН

росія має припинити агресію проти України – член комісії ООН

Укрінформ
російська федерація має негайно припинити агресію проти України, і це стане першим кроком до припинення втрат серед цивільного населення та руйнування інфраструктури.

Про це заявила член незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні Ясмінка Джумгур на пресконференції у Женеві, передає кореспондент Укрінформу.

"російська федерація мусить негайно припинити агресію проти України. Це є першим кроком до припинення втрат серед цивільного населення, людських ресурсів, а також руйнування інфраструктури, що є одним із специфічних елементів цього конфлікту", - сказала Джумгур, відповідаючи на запитання про те, як припинити війну в Україні.

Читайте також: Комісія ООН наразі не виявила геноцид в Україні, але помітила «деякі аспекти»

Член Комісії ООН також зазначила, що досягнення миру "потребує потужного залучення міжнародного співтовариства". Однак зараз, за її словами, додатковою проблемою є те, що агресором є країна - постійний член Ради Безпеки ООН.

Джумгур також наголосила, що притягнення до кримінальної відповідальності винних є "одним із заходів для запобігання не тільки цьому злочину та його продовженню, а й подібним конфліктам у майбутньому".

Як повідомляв Укрінформ, незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні встановила, що російська влада вчинила в Україні численні порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, а також "широкий спектр воєнних злочинів".

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Крім того, комісія дійшла висновку, що російські атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, як і застосування тортур з боку російської влади, "можуть становити злочини проти людяності".

4 березня 2022 року Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 про становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії. Відповідно до неї було засновано незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Фото: Oslobođenje

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-