Байден закликав «Бухарестську дев’ятку» продовжувати критичну підтримку України

Байден закликав «Бухарестську дев’ятку» продовжувати критичну підтримку України

Укрінформ
Президент США Джо Байден виступив із закликом до лідерів «Бухарестської дев’ятки» (В9) продовжувати критично важливу підтримку України і українців, які відважно борються за свободу демократії у Європі та світі.

Про це глава Американської держави заявив під час засідання B9 у Варшаві в середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми надали Україні критично важливі системи безпеки, важливу підтримку буквально для мільйонів біженців. Ми допомогли українцям отримати доступ до основних послуг. І разом ми продовжуватимемо постійну підтримку України, яка захищає свою свободу», - заявив американський лідер.

Він наголосив, що на карту в цьому конфлікті поставлені не лише цілісність і суверенітет України, але й свобода демократій в Європі та в усьому світі.

Байден також підкреслив необхідність продовжувати тісну взаємодію в межах Північноатлантичного альянсу: «Сьогодні, коли ми наближаємося до річниці подальшого вторгнення росії, стає ще більш важливим, щоби ми продовжували триматися разом». Саме тому, зазначив він, було важливим зібратися у форматі B9 – країн східного флангу НАТО, й обговорити питання колективної безпеки.

Читайте також: росія в Україні вчинила злочини проти людства - Байден

Крім того, глава Білого дому підкреслив, що всі члени Північноатлантичного альянсу доклали зусиль, щоби посилити НАТО, і за його словами, Альянс не був настільки потужним, ніж зараз. У цьому контексті Байден також підтвердив залізну відданість США захищати союзників у Європі.

«П’ята стаття (статуту НАТО – ред.) є священним зобов’язанням, яке взяли на себе Сполучені Штати. Ми будемо захищати буквально кожен дюйм НАТО, кожен дюйм НАТО, і це важливий момент», - наголосив він.

Байден також відзначив роль генсека НАТО Єнса Столтенберга, який «робив неймовірну роботу» впродовж тривалого періоду часу.

Президент США зауважив, що ситуація в Європі «радикально змінилася», коли понад 100-тисячний військовий контингент вторгся не територію іншої держави. У цьому зв’язку Байден закликав колег докласти зусиль, щоби виправити цю ситуацію.

Читайте також: Cенат Польщі одноголосно ухвалив резолюцію на підтримку України

Як повідомлялося, в середу в Варшаві відбулося спільне засідання президента США й глав держав «Бухарестської дев’ятки» (B9), у тому числі Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Чеської Республіки. На зустрічі також був присутній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Формат B9 був створений у 2015 році – після початку війни росії проти України та анексії нею українського Криму.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-