Етична рада розпочала оцінювання кандидатів у ВРП від Президента

Етична рада розпочала оцінювання кандидатів у ВРП від Президента

Укрінформ
Етична рада розпочала оцінювання кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя від Президента України.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Етичній раді.

“Одночасно з проведенням співбесід з кандидатами від з’їзду суддів та оцінювання кандидатів від всеукраїнської конференції прокурорів Етична рада розпочала перевірку претендентів на посаду члена Вищої ради правосуддя від Президента України”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Етична рада вивчає, аналізує подані кандидатами документи та інформацію з відкритих джерел.

Також повідомляється, що громадськість може долучитися до цього процесу. Зокрема, у разі наявності відповідної інформації та матеріалів, які можуть бути використані для встановлення відповідності 14 кандидатів на посаду члена ВРП від Президента критеріям професійної етики та доброчесності, пропонується надсилати їх на офіційну електронну адресу Етичної ради ec@court.gov.ua або ж заповнювати форму на офіційному вебсайті: https://ec.court.gov.ua/ec/form_ec.

Читайте також: Президент підписав указ щодо створення конкурсної комісії з добору кандидатів до ВРП

У списку кандидатів на посаду члена ВРП від Президента України: Наталія Глинська, Олена Говоруха, Іван Голошивець, Євгенія Деменкова,

Олег Коліуш, Ілля Кравченко, Світлана Кустова, Олександр Мельніков, Леся Музика, Іван Назаров, Анатолій Пахолюк, Олександр Серьогін, Микола Сірий, Олексій Шевчук.

Як повідомлялося, станом на початок листопада 2021 року в Україні сформували склад Етичної ради — це ключовий орган для реалізації судової реформи. До нього увійшли українські судді та юристи із західних країн. Упродовж пів року новий орган мав перевірити членів Вищої ради правосуддя.

На початку лютого 2022 року члени Вищої ради правосуддя назвали неприйнятною участь у процедурах оцінювання, ініційованих Етичною радою, і заявили, що це спонукає достроково скласти повноваження більшість членів ВРП.

22 лютого 2022 року рішенням Вищої ради правосуддя припинено за власним бажанням повноваження десяти її членів. У такий спосіб ВРП припинила свої повноваження.

Читайте також: Обрання парламентом двох членів ВРП є ознакою прогресу судової реформи – посол Британії

24 лютого в Етичній раді повідомили про перенесення співбесід із кандидатами на посаду члена ВРП, призначених на цю дату, та заявили, що Етична рада продовжує свою роботу в звичайному режимі.

26 квітня Етична рада ухвалила зміни до регламенту у зв’язку з воєнним станом та призначила на 4 травня співбесіди з чотирма діючими членами Вищої ради правосуддя.

Згідно з законом “Про Вищу раду правосуддя”, ВРП складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох - обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох - призначає Президент, двох - обирає Верховна Рада, двох - з’їзд адвокатів, двох - всеукраїнська конференція прокурорів, двох - з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

15 серпня 2022 року Верховна Рада обрала Романа Маселка та Миколу Мороза членами Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-