Суд дозволив заочне розслідування щодо Азарова у справі «Харківських угод»

Суд дозволив заочне розслідування щодо Азарова у справі «Харківських угод»

Укрінформ
Печерський районний суд Києва надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо колишнього прем'єр-міністра України у справі щодо ухвалення «Харківських угод».

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора, передає Укрінформ.

«За участю прокурорів Офісу генерального прокурора Печерський районний суд м. Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього прем'єр-міністра України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України)», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, ексголова уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з експрезидентом України, у порушення Конституції України та Закону України «Про міжнародні договори України», підписав розпорядження про схвалення так званих «Харківських угод» на користь рф, якими було продовжено на 25 років строк перебування чорноморського флоту рф на території України.

«У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ російської федерації на території України, їх переоснащення і модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил російської федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя», - поінформували в ОГП.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Читайте також: Суд дозволив арешт Януковича за підписання «Харківських угод»

Як повідомляв Укрінформ, експрем’єр-міністру України 2021 року оголосили підозру у державній зраді за підписання з росією Харківських угод.

Встановлено, що з 21 квітня 2010 року по 23 квітня 2010 року він забезпечив погодження проєкту угоди між Україною та рф з питань перебування чорноморського флоту росії на території України та закону України про її ратифікацію міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та правоохоронними органами без фактичного розгляду цих документів уповноваженими органами.

На посаді прем'єр-міністра України з 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року перебував Микола Азаров.

Угода між Україною і рф, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування чорноморського флоту російської федерації у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлювало орендну плату за перебування там флоту.

Фото: Alexander Widding / Global look

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-