Венедіктова закликала утриматися від емоцій у справі Шарія, щоб не зірвати екстрадицію

Венедіктова закликала утриматися від емоцій у справі Шарія, щоб не зірвати екстрадицію

Укрінформ
Офіс генерального прокурора України підтвердив Міністерству юстиції Іспанії наміри запитувати видачу Анатолія Шарія. У зв'язку з цим генпрокурор Ірина Венедіктова закликала українців утриматися від емоційних заяв у бік затриманого.

Про це Венедіктова написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Офіс генерального прокурора сьогодні підтвердив Міністерству юстиції Королівства Іспанія наміри запитувати видачу Анатолія Шарія, який був затриманий іспанськими правоохоронцями 4 травня 2022 року на підставі раніше направленого запиту про його тимчасовий арешт», - повідомила вона.

При цьому генпрокурор звернулася до громадян і представників влади з проханням утриматися від емоційних висловлювань на адресу затриманого.

За словами Венедіктової, затриманий в Іспанії Шарій з великою ймовірністю скористається законним правом відмовитись від спрощеної процедури видачі до України, тобто від добровільної екстрадиції. І за допомогою своїх юридичних радників може вдатися до використання різноманітних тактик захисту, в тому числі спробувати переконати суд у винятковій політичній основі притягнення його до кримінальної відповідальності.

Зокрема, як пояснює Венедіктова хід розгляду запиту на екстрадицію, після затримання на території іншої держави суд, який прийматиме рішення щодо можливої екстрадиції, може залишити підозрюваного під вартою, випустити під заставу чи, наприклад, наказати залишатися під домашнім арештом. Іншими словами, підозрюваний Шарій (як і будь-який інший підозрюваний) буде знаходитися в екстрадиційний процедурі до моменту розгляду по суті. При цьому запобіжний захід - це компетенція іспанського суду, наголосила генпрокурор.

“Будь-які висловлювання представників української влади на адресу фігуранта теоретично можуть вплинути на прийняття рішення компетентним судом Іспанії. Дати в руки Шарію додатковий аргумент ми просто не маємо права”, - зазначила Венедіктова.

Читайте також: Суд арештував корпоративні права і рахунки підприємств родичів Медведчука та Козака

Як повідомлялося, 16 лютого 2021 року блогеру Анатолію Шарію було повідомлено в Україні про підозру за двома статтями КК - ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

На переконання слідчих СБУ, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

22 лютого Шарія було викликано для проведення слідчих дій, але він не з'явився. Згодом його оголосили в розшук.

Сьогодні, 5 травня, в СБУ повідомили про затримання підозрюваного у держзраді Шарія в Іспанії.

Водночас іспанський суд ухвалив рішення про тимчасове звільнення Шарія з-під варти. Однак йому наказали здати паспорт і залишатися в країні. Суд заявив, що тепер у офіційних осіб в Україні є 40 днів, щоб офіційно подати запит про екстрадицію Шарія.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-