Необхідно зробити все, щоб гарантувати Україні та Європі безпеку від рф – посол Польщі

Необхідно зробити все, щоб гарантувати Україні та Європі безпеку від рф – посол Польщі

Укрінформ
Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький заявив, що зараз потрібно зробити все, щоб гарантувати Україні та Європі безпеку від російської федерації. 

Про це він розповів в інтерв’ю LB, передає Укрінформ.

«Насправді це наша спільна трагедія. Я не впевнений, чи відчуватиму себе безпечно у Варшаві, якщо ми не допоможемо вам перемогти агресора. Те, що сталося 24 лютого, – величезна помилка і величезний злочин Росії. Після того, що вона зробила, всі зрозуміли, що це вже не якесь стимулювання сепаратизму, це не якісь заморожені конфлікти. Це – загроза великої війни», - наголосив він.

За словами посла, на сьогодні потрібно ще багато кого на міжнародній арені переконувати, однак консолідації вже вдалося досягти: проти Росії запроваджені безпрецедентні санкції, які відсилають злочинний режим до печерних часів.

«Ми робимо все можливе, щоб цього не сталося (третя світова, - ред.). Але так: якщо ми не робитимемо достатньо, то в режиму Путіна не буде іншого варіанта, як розпочати глобальну війну. Він скоїв стільки злочинів, що в нього тільки один шлях – коїти їх далі. Росія себе сама виключила з родини цивілізованих держав. Зараз потрібно зробити все, щоб гарантувати Україні та Європі безпеку від РФ», - наголосив Ціхоцький.

Він уточнив, що Польща і надалі працюватиме над питанням щодо миротворчої місії НАТО, відповідаючи на запитання про те, як Варшава відреагувала на позицію Альянсу, яка полягала у відмові введення місії на території України. 

«Будемо працювати далі. Польща є членом НАТО, тож вона працюватиме з іншими членами Альянсу над вирішенням цього питання на користь миру. Пам’ятаєте розмови про "Північний потік-2", коли ми не могли його заморозити, коли нам розповідали, що це чисто економічний проєкт? Нас також запевняли, що Україні не час ставати частиною ЄС. Нині ця ситуація докорінно змінилася…», - вважає посол.

Ціхоцький додав, що наразі Польща також розглядає питання щодо направлення необхідної допомоги Україну, в тому числі радянських винищувачів.

«Ми розуміємо очікування України, однак існують й інші позиції. Не потрібно обмежуватися розмовами виключно про літаки: Україні нині багато чого потрібно. Щодо надання літаків ми також працюємо. Однак знов-таки: це не локальна російська-українська війна, це не російсько-польська суперечка. Саме тому ми тут потребуємо консенсусу і маємо рухатися одним шляхом з усіма союзниками. Потрібно працювати далі» - наголосив посол Польщі.

Також він додав, що росія не буде поважати теоретичний нейтралітет України, а також зауважив, що за останній місяць війни "не чув розмов усередині української влади щодо оформлення позаблокового статусу".

"Росія 100% ваш теоретичний нейтралітет не буде поважати. Вона веде розмову не про ваш нейтралітет. Вона говорить про повернення відносин на просторі євроатлантики до стану 1997 року. Москва не буде задоволена нейтралітетом України, їй потрібна сіра зона в Польщі, країнах Балтії. Їй потрібна золота акція в Україні", - підкреслив Бартош Ціхоцький. 

Як повідомлялось, раніше Бартош Ціхоцький заявив що НАТО має активніше діяти в Україні, щоб саме тут зупинити намір росії силою змінити структуру міжнародних відносин у всьому світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-