Україна сподівається, що Міжнародний суд ООН сьогодні накаже росії припинити війну

Україна сподівається, що Міжнародний суд ООН сьогодні накаже росії припинити війну

Укрінформ
Міжнародний суд ООН сьогодні може наказати росії припинити війну проти України, а міру особистої відповідальності за воєнні злочини російських загарбників визначить Міжнародний кримінальний суд.

Про це сказала коагент України на слуханнях у Міжнародному суді директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова в ефірі національного телемарафону вранці у середу, повідомляє кореспондент Укрінформ.

Золотарьова нагадала, що сьогодні Міжнародний суд ООН оголосить рішення щодо застосування тимчасових заходів до рф у справі звинувачень у геноциді.

«Суд має власну дискрецію щодо того, які тимчасові заходи застосувати по відношенню до рф. Звісно, ми просимо суд, щоб він наказав росії припинити війну, яку вона розпочала за звинуваченнями України в геноциді. Міжнародне правосуддя не завжди робить те, чого очікує і чого вимагає позивач, але все ж таки ми сподіваємося на позитивне рішення по відношенню до України», - сказала коагент України.

Вона пояснила, що сьогоднішнє рішення стосуватиметься виключно застосування тимчасових заходів, як, приміром, в Україні арешт під час вручення підозри.

«Після того справа буде розглядатися вже по суті, і там росії буде наказано зробити якісь подальші кроки, в тому числі ми закликаємо суд визнати, що росія має виплатити Україні репарації за свої вторгнення», - зазначила директор Департаменту МЗС.

Вона акцентувала, що рішення Міжнародного суду ООН про застосування тимчасових заходів є обов’язковими для виконання всіма державами-членами ООН.

«Ми, звісно, будемо очікувати, що росія виконає рішення Міжнародного суду, проте, навіть якщо вона не виконає, це надасть українській стороні додаткових важелів впливу як на партнерів задля того, щоб вони підтримували Україну, так і для міжнародних організацій, щоб вони приймали більше вигідних для України рішень», - зазначила Золотарьова.

Коментуючи вбивства російськими загарбниками мирних жителів, обстріли цивільної інфраструктури та перешкоджання евакуації мешканці обложених міст, що насправді є геноцидом українського народу, директор Департаменту МЗС акцентувала, що ці воєнні злочини розслідуються Генеральною прокуратурою України.

«Міжнародний кримінальний суд, який розташований поруч з Міжнародним судом ООН у Гаазі, також розпочав розслідування щодо ситуації в Україні. Він розглядатиме кримінальну відповідальність окремих осіб за вчинення воєнних злочинів. Уже 41 країна звернулася до Міжнародного кримінального суду, щоб він пришвидшив своє розслідування», - зауважила Золотарьова.

Вона додала, що наразі основне завдання юристів-міжнародників - це фіксувати на всіх можливих міжнародних майданчиках та в інституціях порушення росією прав України та українського народу.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН у середу, 16 березня, має ухвалити рішення у справі «Україна проти рф» щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

На третій день вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид. Річ у тому, що росія, як завжди, намагається все перекрутити, мовляв, Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, тому росія була змушена застосувати військову силу.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-