Рішення Бухарестського саміту НАТО щодо України та Грузії залишаються чинними - Столтенберг

Рішення Бухарестського саміту НАТО щодо України та Грузії залишаються чинними - Столтенберг

Укрінформ
Рішення бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства в НАТО України та Грузії, залишаються чинними, і союзники по Альянсу не піддають сумніву право кожної суверенної держави приймати власні рішення щодо шляхів забезпечення безпеки.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні дводенної зустрічі міністрів оборони країн Альянсу заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бухарестські рішення залишаються чинними. НАТО твердо переконане, що всі країни мають право обирати власний шлях, і двері НАТО залишаються відкритими. Збільшення НАТО було великим успіхом для поширення демократії і свободи. Альянс забезпечував мир і стабільність протягом десятиліть. Тож, це рішення (Бухарестського саміту НАТО – ред.) залишається», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що в НАТО готові до діалогу з Росією, та надіслали Росії конкретні та змістовні пропозиції у відповідь на запропоновану РФ угоду про «гарантії безпеки».

Читайте також: Столтенберг – про війська РФ біля України: Поки ми не бачимо жодних ознак деескалації

«Союзники по НАТО… готові вислухати російські занепокоєння, поділитися своїми та спробувати шукати спільні підходи. Ми готові обговорювати відносини між НАТО і Росією, європейську безпеку, включаючи ситуацію в Україні та навколо неї, а також зниження ризиків, прозорість та контроль над озброєнням. Але ми не підемо на компроміси щодо наших ключових принципів. Будь-яка держава має право обирати власний шлях, і ніколи не буде членів НАТО першого або другого класу, адже всі вони – союзники по Альянсу», - наголосив Генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 16-17 лютого в Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони. Головною темою зустрічі стане ситуація з безпеки, що склалася в Європі у зв’язку із військовим нарощуванням Росії навколо України.

Читайте також: Війська РФ біля України будуть головною темою зустрічі міністрів оборони НАТО – Столтенберг

Під час зустрічі відбудеться зустріч 30 союзників по НАТО з міністрами оборони України й Грузії, під час якої сторони обговорять безпекову ситуацію в регіоні Чорного моря.

У Представництві України при НАТО Укрінформу підтвердили, що міністр оборони України Олексій Резніков візьме участь у цій зустрічі в режимі телеконференції.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-