5-годинний пресмарафон Володимира Зеленського: головні тези

5-годинний пресмарафон Володимира Зеленського: головні тези

Укрінформ
Президент України 26 листопада дав пресконференцію, присвячену «екватору» його каденції

Місце проведення – приміщення коворкінгу Creative State Arsenal (метро «Арсенальна», Київ). До участі були запрошені журналісти 32 іноземних та українських ЗМІ.

«Хочу одразу вибачитись перед тими журналістами і представниками ЗМІ. Щорічна пресконференція відбувається у травні, а сьогодні у нас діалог з журналістами. Я прочитав, що «сьогодні покликали тільки друзів моїх», а я одразу побачив Савіка (Шустера. – Ред.), і багато буде людей... Не те щоби друзі чи не друзі – ми готові з усіма спілкуватися», – зазначив Володимир Зеленський (до слова, Офіс президента обіцяв потім провести пресконференції для тих видань, які не були акредитовані сьогодні. – Ред.).

Президент говорив з журналістами про загрозу з боку РФ, зрив спецоперації «вагнерівців», судову реформу, кадрову політику, а також розповів, чи планує йти на другий термін.

Про все це і не тільки – в нашій добірці цитат за підсумками пресконференції.

Про «вагнерівців», Бурбу та Єрмака

Операція із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» була підготовлена непрофесійно й могла спровокувати численні людські жертви.

Я спілкувався з керівником спецоперації із затримання бойовиків (Бурбою, – Ред.), і той допускав імовірність захоплення турецького літака членами ПВК. У мене було відчуття, що нас втягують (у проведення операції. – Ред.). І кажу, що хочу знати: ось літак, який вилітає з Мінська, турецькі авіалінії – там будуть звичайні люди, громадяни Туреччини й не тільки, туристи, неважливо, понад 100 людей. А коли ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні, у мене запитання: а якщо бойовики захоплять літак? Він відповідає – може. А скажіть мені, будь ласка, а може бути таке, що вони заберуть літак і всі загинуть? Навіть краще, ми звинуватимо в цьому інших (нібито відповів Бурба, – Ред.). Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана детально, я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо будуть детально прораховані речі і якщо не постраждають люди. Ердоган ніколи б нам це не пробачив. Я з ним обговорюю такі речі за закритими дверима, як він нам допомагає, я б ніколи не в’їхав у цю стіну. Тому я й кажу: ми не проводили цієї операції, нас втягнули. (…) Коли він (Бурба. – Ред.) зрозумів, що його ідеї були хлопнуті й розколоті Росією, він вирішив злити цю інформацію через засоби масової інформації України. Він її злив. Я більше не хотів зустрічатися з цією людиною. Ось і все.

Після публікації даних йому (Бурбі. – Ред.) запропонували охорону. Отримали інформацію, що на нього готується замах, не всередині держави, слава Богу. Я сказав відповідним органам, попри все, надати йому «Альфу», все, що потрібно, потужну охорону. Він відмовляється, мені здається, що це помилка. Тому що те, що він говорить – є люди, яким вигідно, щоб із ним щось вийшло, щоб сказати, що ми, влада, щось зробили з ним.

Щодо Єрмака… Керівник Офісу Президента не міг ухвалювати рішення про проведення операції із затримання бойовиків ПВК «Вагнер», адже він не має таких повноважень.

Про Нормандський формат

Є Нормандський формат. Французька сторона хоче далі тиснути на Росію, щоб у нас відбулося засідання «Нормандської четвірки» вже з новим канцлером Німеччини. І паралельно ми очікуємо переговорів між США і Російською Федерацією. Без України рішення про Україну не ухвалюється, але одним з найголовніших питань цих переговорів все одно буде Україна… З самого початку свого президентства я шукав інші, паралельні Нормандському та Мінському, формати переговорів щодо припинення війни на Донбасі. Ми заздалегідь його (переговорний процес. – Ред.) почали, і він зараз іде. Чи буде результат дипломатичного шляху із залученням Сполучених Штатів – побачимо.

Що ж до переговорів у Нормандському форматі… Росія зараз використовує потужні гібридні засоби, щоб ситуація в Україні втратила актуальність для світових лідерів. Мовляв, почекайте з «Нормандією», з цією Україною, ось вам енергетика, ось вам мігрантська криза в Білорусі. Попри це, Україна публічно й непублічно отримала запевнення від союзників – США, Канади, Великої Британії, країн ЄС, Туреччини, що вони залишаються на боці нашої держави та підтримуватимуть нас у разі ескалації. Україна точно не має намірів вдаватися до силових дій на Донбасі, але й Президент Росії також повинен публічно заявити про те, що Російська Федерація не готує повномасштабного вторгнення в Україну.

Про російську загрозу

Ми в стані війни вже вісім років. І ймовірність широкомасштабної чи продовження потужної ескалації з боку Росії чи бойовиків, яких підтримує Російська Федерація, може бути щодня. Але вважаю, що сьогодні йде залякування з деяких майданчиків і ЗМІ, що завтра буде війна… Україна повністю контролює свої державні кордони та цілком готова до будь-якої ескалації. Наша держава завжди може розраховувати на свою потужну армію, яка модернізується, отримує нову техніку, військовим підвищують грошове забезпечення. Ми щоденно отримуємо розвідувальні дані. І не тільки від нашої розвідки, а й від розвідок країн-партнерів, які нас підтримують.

Іноземні лідери намагаються допомогти у проведенні переговорів між Україною та Російською Федерацією. Вони хочуть контактів між Офісом Президента та адміністрацією Президента Росії. Я думаю, що найближчим часом Єрмак буде з ними контактувати. Втім, Україна має виклики не лише з боку Росії, а й внутрішні виклики…

Про «держпереворот»

Є великі виклики всередині нашої держави, які вже фіксують розвідки інших країн. Я скажу вам відверто, живу в цьому процесі. Наприклад, отримав інформацію, що 1 числа у нас буде державний переворот. Мені здається, це важлива інформація – 1-2 грудня... У нас є не тільки агентурна інформація, у нас є навіть звукова інформація, де представники з України, скажімо так, з представниками Росії, скажімо так, обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні. Що буде залучено мільярд доларів тощо. Я вважаю, що це підстава бізнесмена Ріната Ахметова, що це операція. Його втягують у війну проти держави Україна… Деякі люди обговорюють те, що необхідно донести інформацію, що на сьогодні Рінат Ахметов готовий включитися в питання державного перевороту, зміни чинного Президента. Я вважаю, що це спеціальна інформація, щоб втягнути Ахметова у війну проти мене, проти держави. Я вважаю що це розхитування всередині країни ситуації… Ситуація розхитується завдяки ЗМІ, а в цю історію Ахметова втягує його близьке оточення. Але оскільки я в державні перевороти не вірю, як і не вірю, що він побіжить... Я вважаю, що це буде фатальна помилка.

Про Коломойського

З Ігорем Валерійовичем Коломойським, ми з ним не проводимо ніяких союзницьких розмов. І не проводили дуже довгий час. Я думаю, два роки.

Про кадрову політику

Чи є у суспільства запит на зміни – є. Що стосується нових облич – у переважній більшості вони нові. Є люди з часів Януковича, але це не його соратники. Я б хотів жити з командою, яка не помиляється. Але не завжди вдається зробити крок вперед і не зробити потім крок назад.

У нас є кілька кадрових перемог. Я думав, що їх будуть десятки, але цього не сталось. Деякі нові люди, які приходили, на жаль, не змогли витримати психологічний тиск. Є декілька людей, які виявились психологічно слабкими, і після кожного посту в Фейсбуці, кожної медійної атаки, телебачення тощо, вони просто приходили до мене і казали, що більше так не можуть, більше так не хочуть. Багато людей не витримує це.

Я радий, що я витримую і декілька людей у мене дуже потужні. З іншого боку, хочу вам сказати, що декілька людей, які не приходили зі мною, а які з’явилися потім (їх стає все більше) – сильні люди. Я задоволений сьогодні міністром інфраструктури, задоволений нарешті Юлією Свириденко – першою віце-прем’єркою. Я вважаю, що у нас нарешті з’явилась міністерка економіки. Я так вважаю, на сьогодні, вона професійна і порядна. Подивимось. Я вважаю, сьогодні у нас чесний і професійний міністр охорони здоров’я. Не хочу ні про кого про минуле говорити.

Я вважаю, що у нас дуже потужний голова Офісу, у якого такий важкий хрест і стільки зрад, стільки про нього сказали. Це неймовірно несправедливо. І я навіть не уявляю, що відбувається з його батьками щоденно. Він (Єрмак, – Ред.) повертає людей, займається багатьма дуже складними речами, справами, міжнародними. Разом з міністром закордонних справ, до речі. Це великий тиск, напружений тиск не помилитись, не підвести державу. Я вважаю, що було багато помилок у кадрах. Але не шукайте тільки погане.

Про призначення Татарова

Це питання до голови Офісу. У нього сьогодні є декілька заступників – Кирил Тимошенко, Татаров, Смирнов, Шурма. Я вважаю, що це його особиста відповідальність переді мною щодо результату. Дуже складно знайти професійних людей, дуже складно. Тому я говорю, що є помилки, є перемоги.

Про посадки

Я отримую інформацію, так як і ви – тисячі якихось посадок, вони дрібні, люди не бачать щоденну роботу правоохоронних органів, на жаль не бачать, тому що це люди немедійні, як то кажуть, отаких «медійних посадок» люди багато не бачать. Тим не менше, потроху ми рухаємось вперед, вони відбуваються.

Про санкції РНБО без судових рішень

Ми захищаємо нашу державу, як ми можемо. Я вважаю, це в межах закону. Нехай вирішують суди. Давайте очікувати результат, а тоді звертати увагу.

Про те, як оцінює 2,5 роки президентства

Я задоволений результатами того, що зроблено. Не все, що ми обіцяли, зроблено, але ми давали собі на це 5 років, а не 2,5. Було запущено земельну та банківську реформи, а модернізацію інфраструктури відзначають не тільки в Україні, а й у світі. Сьогодні інфраструктурна реформа – найбільша і найвдаліша за 50 років. Вважаю, що це великий прогрес. Ми вимірюємо успіхи в будівництві та розбудові країни в тисячах кілометрів доріг. Не в одному мості, коли ми пишаємось, що, наприклад, міст у Запоріжжі будується, а вже будується 150 мостів.

В Україні триває деолігархізація. Це крок щодо зменшення корупції, впливу на політику, урядовців, суспільство. Боротися з олігархами ми обіцяли й ми боремось.

Що стосується нашого суверенітету, оборони: я вважаю, що ми зміцнюємо нашу армію. Багато чого не зроблено і не так швидко. Ми домовились про класні дві програми: ракетні програми й програму флоту.

Те, що ми можемо – ми робимо. Через пандемію COVID-19 та енергетичні виклики суспільство звертає мало уваги на важливі перемоги в інших сферах, а у мене не завжди вистачає часу, щоб усе пояснювати. Щодня приймаю 100 рішень. Не маю часу комунікувати всі мої рішення з суспільством, у мене немає в «гаманці» своїх медіа, щоб хтось допомагав комунікувати це. Але є результат.

Про судову реформу, ОАСК та обрання голови САП

Судова реформа в Україні обов’язково буде завершена, але це тривалий і непростий процес. Впровадження цієї реформи здійснюється за підтримки Офісу Президента України. І саме за ініціативою Президента Верховна Рада вже ухвалила фундаментальні закони щодо роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та Вищої ради правосуддя (ВРП). Це моя ініціатива, і ви прекрасно знаєте, що голосувала за ці закони саме партія «Слуга Народу» і ще деякі депутати деяких груп. Монобільшість відповіла на питання щодо голосування. Далі їх (ці закони. – Ред.) треба впроваджувати в життя. Закони про ВККС та ВРП ухвалені саме в тому форматі, щодо якого був консенсус в українському суспільстві, у суддівському середовищі та який підтримали міжнародні партнери України. Переконаний, що зрештою процес реформування судової системи буде завершено. Все це буде зроблено. Всі ці закони, які були спрямовані від нас до Верховної Ради України – як би не було складно – ми все це доведемо до кінця.

Що стосується ОАСК, я вам сказав, що це дуже непросто. Якби був проголосований ОАСК в тому чи іншому виді дуже швидко, було б поламано, я вважаю, Верховну Раду, і не було б закону про Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію. Отака шахова гра. Я знову вам кажу, що я, не тільки я приймаю рішення, ви повинні зрозуміти, що це велика гра. Велика. Для мене вона серйозна. Для когось це гра. Тим не менш, непросто впроваджувати реформи. Чимось тимчасово поступаєшся тощо. Є багато кроків. Не тільки від мене. Від мене, те, що залежало, – я подав цей закон. А далі є різні важливі і неважливі інструменти і можливості

Нарешті, відносно Спеціалізованої антикорупційної прокуратури… Обрання керівника САП відбудеться до кінця року. До мене зверталися наші західні партнери, посли. Вони бачать, що ми просуваємося вперед. Я дуже хочу, щоб ми до кінця року змогли обрати керівника САП. Повністю це підтримую.

Про зростання цін на опалення після завершення дії мораторію

Зараз у нас є контракти щодо імпорту вугілля. Щодо газосховищ – у нас зараз ситуація краща, ніж була у 2014-18 роках. Але між цінами на вугілля і цінами на газ велика різниця. Наше завдання – не допустити відключень. Ми знаємо, що є ті, хто хоче енергетичної дестабілізації ...Питання не в наступному році, а в 2025-му році, коли закінчується контракт на транзит газу... Це буде складний момент, ми повинні швидко впроваджувати реформу термомодернізації. Ми взяли на роботу людей, які будуть займатися тільки цією реформою. Вартість цієї термомодернізації буде коштувати для держави 300 мільйонів гривень. Це за все – багатоповерхівки, школи, комунальні заклади і т д. На сьогодні таких грошей в Україні немає.

Про розпуск парламенту

Я повинен думати про стабільну ситуацію в Україні, опалення домівок, показати, що ми самостійно це можемо, економічна ситуація… Все це важливо, тому розпускати, якщо депутати голосують, я навіть не бачу сенсу.

Про онлайн-вибори

Ми розробляємо формат електронної митниці, електронного голосування та перепису населення з компаніями Microsoft і Apple. Ми обіцяли, що буде паралельно онлайн-голосування. Але це не скасовує звичайні вибори. Чи можуть бути онлайн-вибори? Так. Через «Дії»? Не факт. Це питання ми проробляємо.

Про другий президентський термін

Це буде пов’язано з підтримкою моєї особистості народом України… Я виходжу на вулицю і розумію, як до мене ставляться. Якщо люди нормально за щось кажуть дякую, десь кажуть – є помилки. У мене є діалог. Якщо люди відкрито кажуть, що вони мене підтримують…, тоді тільки я буду думати – йти на другий термін або не йти.

Давайте одразу щодо другого терміну. Я точно не вирішую це питання, ще раз говорю. Вирішувати буде суспільство. Я не прийняв це рішення, це правда. Це рішення не буде пов’язано з форматом майбутньої коаліції, це точно. Я не планую таку складну стратегію. Це буде пов’язано з підтримкою моєї особистості народом України. Не маніпуляцій рейтингами, вони є різні. (…) У мене вже дорослі діти, я точно буду приймати рішення зі своїми дітьми, тому що вони страждають через мою професію. Але якщо буде силовий тиск нам мене, щоб я раніше пішов – це вже інша історія, це виклик. Якщо так буде – то ви побачите абсолютно зворотний ефект. Тоді буде відповідь. Тоді я нікуди не піду, тоді я буду боротися до останнього, як це було вперше, коли я пішов у Президенти України.

Підготував Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-