Замах на Шефіра: відповідь обіцяють сильну

Замах на Шефіра: відповідь обіцяють сильну

Укрінформ
Укрінформ зібрав усе, що відомо наразі з офіційних джерел про обстріл автомобіля першого помічника Володимира Зеленського

22 вересня близько 10 ранку під Києвом (на дорозі між селами Круглик і Ходосівка) невідомі обстріляли з автомата 7,62 калібру авто (марки Audi A8) першого помічника президента Сергія Шефіра. Останній відбувся шоком, але його водій отримав три кульові поранення. Чоловіка було госпіталізовано та прооперовано в лікарні «Феофанія». Загалом у автомобіль потрапило понад 10 куль. Попередньо правоохоронці кваліфікували інцидент як «замах на вбивство двох і більше осіб» (ст. 115 ККУ). Наразі на місті працюють слідчо-оперативні групи поліції. По Київській області введено операцію «Перехоплення».

Розповідаємо що іще на сьогодні відомо про цей інцидент. 

У слідства три офіційні версії

На даний момент, як повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко, правоохоронці розглядають три основних версії замаху на пана Шефіра. За його словами, напад міг статися «через державну діяльність потерпілого, задля тиску на вище керівництво країни та з метою дестабілізації політичної ситуації в нашій країні, зокрема, розглядається версія за участю спецслужб іноземних країн». Клименко також додав, що до розслідування підключено співробітників Служби безпеки України (СБУ).

Загалом у автомобіль потрапило понад 10 куль...
Загалом у автомобіль потрапило понад 10 куль...

Відзначимо, що незадовго до озвучення цих версій на напад відреагували в Кремлі, заявивши, що не причетні до нього.

«Угорські» гільзи: що відомо про зброю стрілка

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко повідомив, що 22 вересня було знайдено два десятки відстріляних гільз, що були залишені стрільцем на місці злочину під час замаху.

«Це боєприпаси калібру 7’62 на 39 мм. Експерти Державного науково-дослідного інституту МВС України вважають, що такі не часто зустрінеш на наших теренах», - заявив Шевченко.

Він зауважив, що гільзи - виробництва Угорщини, «але сам патрон - можливо, наново збирали у Німеччині. Купували старі угорські патрони, міняли порох, наново маркували як цивільний боєприпас, наново вставляли кулі. Про них більш детально скажуть експерти, коли отримають на дослідження те, що дістали лікарі з тіла, на щастя живого водія. А, можливо, знайдуть ще одну кулю у пробитому колесі Ауді А8. Тобто детальна балістична експертиза ще попереду. Але вже зараз очевидно, що боєприпаси обрано злочинцем прості і доволі дешеві. Тобто, це був хоч і не снайперський вогонь, але реальний замах, не інсценування».

Речник МВС Шевченко: гільзи - виробництва Угорщини
Речник МВС Шевченко: "Гільзи - виробництва Угорщини".

За словами Шевченка, «місце розташування стрільця встановлено точно, воно дозволяло побачити автомобіль здалеку, ідентифікувати рухому ціль, підготуватися, відкрити вогонь по авто, яке наближається назустріч».

«Допитані свідки - грибники, що були неподалік, і пасажири авто, яке їхало за машиною Шефіра. Їхні свідчення щодо характеру звуку стрільби - доволі подібні. Вилучені на дослідження і гілки, зламані, ймовірно, самим стрільцем під час підготовки сектору обстрілу», - зауважив Шевченко.

Поліція і Нацгвардія продовжать ретельні пошуки у лісовому масиві.

«Шукатимуть все. Можливо, там залишене злочинцем і знаряддя злочину. А, може, й ні», - зазначив речник МВС.

Він також додав, що вогонь такими боєприпасами по такій рухомій цілі як легковий автомобіль з лісового масиву хоч і не гарантує смертельного результату для пасажира всередині, «але, як показує справа Окуєвої (учасницю АТО і громадську діячку Аміну Окуєву було вбито кілерами в автомобілі  30 жовтня 2017 року неподалік Києва за схожих обставин - Ред.), цілком може бути фатальним».

Простаки не працювали

Результатів розслідування нападу на Сергія Шефіра, першого помічника президента Володимира Зеленського, не варто чекати найближчим часом, тому що злочинці «діяли професійно».

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова
Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова

«Тут не йде лік на години, тому що там, вибачте, простаки не працювали. Судячи з професіоналізму пострілів, ми розуміємо, що це (швидко розкрити злочин - Ред.) зробити неможливо. Прошу не спекулювати на цій темі та не займатися вигадками. Правоохоронці роблять все можливе з метою встановлення осіб зловмисників та їх затримання, звісно», – заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. І додала, що після замаху правоохоронці провели спільну нараду з усіма силовими блоками, які були залучені та задіяні. Також для розслідування буде створена спеціальна слідча група.

Також пані Венедіктова допустила зміну кваліфікації кримінального провадження, яке наразі відкрито за статтею про замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 ККУ): «Якщо буде потреба у зміні кваліфікації, це відбудеться». 

Заява Шефіра

Сергій Шефір прокоментував замах. За його словами, стрілянина почалася просто на дорозі. Водій прискорив рух. Шефір каже, що почувається нормально. Дії свого водія назвав героїчними.

Помічник Зеленського спростував чутки про конфлікт в Офісі Президента, який нібито пов’язаний із цим замахом.

«Я вже чув декілька версій по телевізору. Ідіотських, прямо скажу. Жодних конфліктів у команді немає... Все, що я можу сказати зі свого боку, - це що замах було здійснено з метою залякування вищих ешелонів влади», - заявив перший помічник Президента.

Перший помічник президента Сергій Шефір

Він упевнений, що головною мішенню був не він: «Я тут опосередковано, друг Президента. Мета – Президент, його морально-психологічний стан. Намагались залякати… Але Президент у нас вольовий, його нічим не залякаєш».

Шефір також зазначив, що особисто не вів жодних серйозних і небезпечних справ.

«Я не можу пов'язати це з тим, над чим я працюю. Бо останні дні я працюю над зйомками студії «Квартал 95». Ніяких справ, які б викликали агресію, я не вів», – додав він.

До слова, в Управлінні державної охорони повідомили, що Шефір не входить у перелік осіб, до яких здійснюється державна охорона. Однак після замаху, як повідомляє «Українська правда» з посиланням на джерела в правоохоронних органах, потерпілий та його сім’я перебувають під охороною СБУ.

Стан водія

58-річний водій автомобіля, в якого влучили три кулі, перебуває у лікарні «Феофанія» у стабільному стані.

«Пацієнт Іванько Олександр Григорович був доставлений швидкою допомогою… Я можу сказати тільки одне — медична допомога йому була надана в повному обсязі, стан його стабільний, загрози для життя немає. Він знаходиться в одному з відділень інтенсивної терапії», — сказав головний лікар «Феофанії» Ігор Семенов.

Він також зазначив, що поранення були в ногу, пацієнт перебував у свідомості, операція пройшла без ускладнень.

Реакція Президента та його офісу на обстріл

Президент Володимир Зеленський, який наразі перебуває у США на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, оперативно доповіли про напад на його помічника. Заява від глави держави не забарилася: відповідь буде сильною.

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

«Передавати мені привіт пострілами з лісу в авто мого друга – це слабкість. А от відповідь буде сильною», - зазначив Зеленський.

Своєю чергою глава Офісу президента України Андрій Єрмак замах на Шефіра назвав «викликом президенту».

«Ми цей виклик приймаємо й будемо вирішувати будь-які проблеми тільки разом. Хоч би ким ви були, ви будете відповідати. Ваші методи з нами не працюють. Далі діятимуть справедливість і закон», - написав Єрмак на своїй сторінці у Facebook.

Натомість, його радник Михайло Подоляк повідомив, що Шефір «їхав у машині неброньованій, без охорони, тільки з водієм». А також додав, що обстріл відбувся, коли авто зупинилося при повороті на трасу, стріляли з положення лежачи, тому, за його даними, кулі влучили у бік водія: «Була спроба влучити і у водія і в пасажира».

Реакція США, Великої Британії

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні засудило напад на автомобіль першого помічника Президента Сергія Шефіра і висловило сподівання на швидке розслідування інциденту та притягнення винних до відповідальності.

«Кримінальне насильство, у тому числі з політичною метою, ніколи не може бути виправданим. Бажаємо пораненому водію швидкого та повного одужання», - підкреслили в посольстві.

Своєю чергою посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс наголосила, що «дуже стурбована цією новиною» і сподівається, що інцидент буде розслідувано якнайшвидше.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс
Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс

«Бажаю пораненому водію повного одужання», - зазначила пані Сіммонс.

Між тим… Як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, у розслідуванні замаху на Шефіра також братимуть участь представники Сполучених Штатів.

«У цей вечір (22 вересня, - Ред.) ми отримали підтвердження від наших американських колег надати нам посильну допомогу, щоб забезпечити максимально оперативне розкриття цього злочину», - сказав Єнін.

***

Станом на вечір 23 вересня правоохоронці на Київщині прочісують понад 430 гектарів лісу. Жодного підозрюваного поки не затримано. Слідство триває. Генпрокурор та МВС пообіцяли інформувати про його хід. Тож – далі буде…

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-