Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ

Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ

Відео
Укрінформ
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про медійні атаки та політичний тиск на МОЗ і наголосив, що виправлятиме "помилки в медичній реформі".

Про це він сказав у відеозверненні, яке оприлюднене на офіційній Facebook-сторінці МОЗ.

"За всі роки незалежності України діяльність МОЗ завжди була резонансною, і зрозуміло чому: здоров’я важливе для кожного українця, та водночас за 30 років ніхто в нашій країні не побудував системи охорони здоров’я, в якій кожен громадянин відчував би себе захищеним. Останнім часом МОЗ часто згадують у негативному тоні і звинувачують у всіх можливих і неможливих злочинах, чинять медійні атаки та політичний тиск. Тому я вважаю за потрібне прояснити ситуацію. На посту міністра я вже два місці, тож можу обґрунтовано стверджувати: системи охорони здоров’я в Україні немає. Це окремі уламки радянського минулого, шматочки абстрактних нездійснених проєктів майбутнього, відсутність нормальної нормативної та ресурсної бази, а система повністю знищена. ... Як і доручив Президент, ми виправимо помилки, допущені п’ять років тому при планування медичної реформи. Це не станеться завтра. Для цього потрібне час", - сказав Степанов.

Водночас він заявив, що попередні кроки з реформування медичної сфери в Україні, які здійснювалися останні три роки, не враховували українських реалій.

За його словами, зараз медійний простір поділений на два табори.

"Сьогодні інформаційне поле поділено на два табори. Один табір - адепти так званої псевдореформи, котрі мали абсолютну владу і майже чотири роки експериментували з українською медициною. З іншого боку - вітчизняні лікарі, медичні працівники всіх рівнів, які опинилися під загрозою звільнення. Зараз ці так звані реформатори стали критиками будь-чого, аби тільки здіймати публічний галас, щоб відволікти українців від провалів своєї діяльності", - заявив Степанов.

За твердженням Степанова, попередні кроки в реформуванні призвели до загрози закриття лікарень, звільнення медпрацівників та їх відтоку за кордон.

Читайте також: Україна проситиме міжнародної підтримки для другого етапу медреформи — Шмигаль

Водночас, за словами очільника МОЗ, він має спільне бачення медичної реформи з Президентом та Прем'єр-міністром.

"З нами команда професіоналів, нас підтримують лікарі, експерти, фахівці з міжнародним авторитетом. Ми маємо спільне бачення з вирішенням проблем охорони здоров’я з Президентом та Прем'єр-міністром. Я не боюся ніяких нападок і готовий захищати нашу позицію до кінця", - сказав Степанов.

Раніше народний депутат від партії "Голос" Олександра Устінова оприлюднила документи, якими вносяться зміни до нормативних актів Кабміну і дозволяється двом київським медзакладам, які не були автономізовані та не уклали договори з Національною службою здоров'я, отримувати кошти як від НСЗУ, так і від надання платних послуг пацієнтам в рамках Програми медичних гарантій.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи. Ним передбачено, що заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) та високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу, отримуватимуть кошти за договором з Національною службою здоров’я України.

Читайте також: Медреформа: Степанов сказав, від яких принципів не відмовиться

Президент України Володимир Зеленський закликав главу МОЗ, голову профільного комітету Верховної Ради і головного санітарного лікаря оперативно запропонувати шляхи покращення медреформи і вирішити проблеми, які виникли в результаті запровадження другого її етапу.

Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що до 1 червня буде запроваджено фінансування лікарень на рівні 2019 року, головним закупівельником медичних послуг залишається НСЗУ.

Крім того, раніше Степанов заявляв, що розрахунки, на підставі яких запускалася медреформа, були проведені поверхово і нереально.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-