Українські Ради ВПО рекомендували створювати переселенцям з інших країн світу

Українські Ради ВПО рекомендували створювати переселенцям з інших країн світу

Укрінформ

Ради ВПО в Україні — це приклад успішного представлення інтересів переселенців, який варто використовувати в інших країнах, де є масштабна і тривала криза внутрішнього переміщення.

Такі рекомендації містяться у звіті «Незалежний огляд гуманітарного реагування на внутрішнє переміщення» за березень 2024 року, який підготувала Група з питань гуманітарної політики (The Humanitarian Policy Group).

Мета цього огляду — зрозуміти, як міжнародна система гуманітарного реагування може краще задовольнити ключові потреби ВПО в захисті та підтримці, й покращувати життя переселенців і приймальних громад.

У звіті зазначено, що формат Рад ВПО, започаткований українським благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», — один із можливих способів досягти систематичної всебічної участі переселенців у прийнятті рішень.

Автори звіту наголошують на гнучкості формату Рад ВПО: всі ради формуються по-різному, залежно від місцевих умов. До їхнього складу часто входять як переселенці, так і державні службовці. Це дозволяє налагодити взаємодію між ВПО й державними органами, а також покращує взаєморозуміння та довіру. Ключовий елемент формування рад — навчання їхніх членів і членкинь у царині прав ВПО й долучення їх до процесу формування державної політики та планування в Україні.

У звіті наголошено, що ради мають бути інклюзивними та представляти переселенців усіх статей і категорій — зокрема людей з інвалідністю. Членів і членкинь Рад ВПО слід залучати до формування стратегії й основних завдань у сфері гуманітарного реагування та довгострокових рішень.

  • Міжнародна увага і визнання важливості роботи Рад ВПО надихає ще активніше працювати на благо людей, які постраждали від російського вторгнення в Україну. Наше основне завдання зараз це підтримка й навчання членів і членкинь рад, організація обміну досвідом між ними та всіма зацікавленими експертами. Звісно, якщо наш досвід виявиться корисним і допоможе переселенцям за кордоном, ми будемо тільки раді, прокоментувала висновки звіту Ольга Іванова, програмна директорка БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез».

Перші Ради ВПО в пілотному режимі створено 2019 року, а з 2023 року ці організації включено в національну стратегію України щодо ВПО та довгострокових рішень у цій царині. Завдяки Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України станом на березень 2024 року Ради ВПО виникли в майже 1000 громад (на рівні населених пунктів, районів та областей).

Ради ВПО виконують насамперед консультативну роль, безпосередньо взаємодіючи з місцевими адміністраціями та органами місцевого самоврядування, щоб забезпечити дотримання прав ВПО та врахування їхніх особливих потреб у різноманітних урядових програмах і послугах.

Звіт «Незалежний огляд гуманітарного реагування на внутрішнє переміщення» готують для Міжвідомчого постійного комітету (з 1991 року — найвищий орган міжнародної гуманітарної координації на рівні ООН) і для Панелі високого рівня з питань внутрішнього переміщення при Генеральному Секретарі ООН.

Матеріал розміщено згідно з пунктом 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі рахунка.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова "реклама".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-