Українців закликають до профілактики хвороб серця

Українців закликають до профілактики хвороб серця

Укрінформ

65—67% всіх смертей, не пов’язаних із війною, спричинені серцево-судинними захворюваннями. Багато із цих випадків — передчасні. Майже 2/3 людей помирають від серцево-судинних хвороб у віці від 30 до 70 років. Найпоширенішою є ішемічна хвороба серця — близько 7 із 10 смертей. А кожен 5-ий випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами, однією з найважчих форм яких є інсульт. 

Щоб зменшити невтішну статистику, представники громадськості у партнерстві з Центром громадського здоров’я МОЗ України та за підтримки Україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” розпочали кампанію «Стань на варті свого серця». Головна цільова аудиторія — чоловіки віком  35-50 років. 

Запобігти серцево-судинним хворобам можливо — для цього слід дотримуватися  здорового способу життя: відмовитися від тютюну та алкоголю, здорово харчуватися та бути фізично активними. 

“Запобігати — значно легше, ніж лікувати”, — наголосив координатор кампанії, директор ГО “Життя” Дмитро Купира під час круглого столу у Львові 9 червня 2023 року. На заході, проведеному за сприяння Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, зібралися ключові фахівці охорони здоров'я Львівщини. 

«Більшість людей починають слідкувати за своїм здоров’ям тоді, коли їх дійсно почне щось турбувати. Саме тоді, і не без допомоги лікаря, пацієнт починає замислюватися  та переналаштовувати себе на здоровий спосіб життя. І часто причиною цієї ініціативи стає рекомендація сімейного лікаря», — підкреслила Анна Ярмола, голова комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської ОВА.

Тому ще одна важлива цільова аудиторія кампанії — сімейні лікарі. Дослідження свідчать[1], що все більше українців звертаються до сімейних лікарів. Протягом 2022 року свого лікаря відвідали 67% опитаних, тоді як у 2021 році цей показник становив  лише 55%. Тому в рамках кампанії «Стань на варті свого серця» лікарям первинної ланки надання медичної допомоги надаватимуть консультації стосовно факторів ризику серцево-судинних хвороб, а також використання шкали SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation), яка дозволяє дієво провести стратифікацію пацієнтів за рівнем ризику розвитку цих захворювань.


[1] КАРВ-2022, дослідження в межах проєкту «Діємо для здоров’я»

Ініціатори кампанії “Стань на варті свого серця” — громадська організація «Життя» у партнерстві з Центром громадського здоров'я  МОЗ України та за підтримки “Діємо для здоров’я” — україно-швейцарського проєкту «Скорочення факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні». 

Нагадаємо, що  комплексне дослідження STEPS, проведене у 2019 році, виявило високу поширеність поведінкових факторів ризику серцево-судинних захворювань серед українців. У 2019 році третина українців віком 18–69 років курили, близько 55,6% — активно споживали алкоголь, а кожна 5-та особа з опитаних вживала шість і більше доз алкоголю за один раз. Також українці вживали втричі менше від рекомендованої кількості овочів та фруктів (рекомендація ВООЗ — 400 г на добу), а середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більш ніж вдвічі перевищувало рекомендовану норму (5 г), тоді як лише 13% опитаних споживали сіль у межах норми. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-