ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

Оновлюється
Укрінформ
Війська РФ вночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС. Станція відновленню не підлягає. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та евакуація населення з місць затоплення. Особливо складна ситуація - на тимчасово окупованих територіях, де загарбники залишили людей без жодної допомоги.

Укрінформ збирає всі новини про катастрофу та її наслідки. Про події 6-9 червня читайте за посиланням.

15 ЧЕРВНЯ

21:39 Можлива загибель диких тварин через підрив російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС попередньо оцінюється у понад 883 млн гривень.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив, що за орієнтовними підрахунками Держекоінспекції України, через підрив Каховської греблі можлива загибель диких тварин вже оцінюється у понад 883 млн гривень. За словами міністра, ці збитки не остаточні. Підрахунки тривають.

***

20:57 Внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС залишаються підтопленими 37 населених пунктів, з яких 20 – на підконтрольній Україні території.

“Залишаються підтопленими 37 населених пунктів, з яких 20 – на підконтрольній Україні території. Це понад 1800 будинків”, - повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

19:33: Упродовж 15 червня рятувальники відкачали більш як 22 тисячі тон води з 88 будинків та підвалів у Херсоні. Як повідомляє пресслужба ДСНС, задіяні 68 мотопомп.

Рятувальники також підвозять питну та технічну воду постраждалому населенню у мікрорайоні Острів, доправляють ліки, продукти харчування і речі першої необхідності.

***

18:53 Як повідомляє Херсонська ОВА, Херсонський водоканал отримав модульну установку очищення води, її вартість понад 3 млн грн.

Як зазначається, її придбання стало можливим завдяки Херсонському обласному благодійному фонду «Об'єднання» за фінансової підтримки США (USAID) у координації з Херсонською ОВА.

***

18:09  У заплавній частині Каховського водосховища у межах Запорізького району почала гинути риба. Збитки сягають понад 1,7 млн гривень.

"15 червня 2023 року спеціалістами управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Запорізькій області, УСБУ в Запорізькій області та Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська обл.) виявлено факт задухи водних біоресурсів внаслідок зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища", - йдеться в повідомленні Запорізького рибоохоронного патруля.

***

17:05 З машинної зали підірваної росіянами Каховської ГЕС відбувся витік мастила, пляма наразі рухається у напрямку Чорного моря.

«Наразі є проблеми витоку мастила з машинного залу Каховської ГЕС, яке рухається у напрямку Чорного моря. Для ліквідації наслідків необхідне додаткове обладнання, реагенти та фахівці», - заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко під час зустрічі з послом США Бріджит Брінк.

***

16:22 У Миколаївській області продовжується процес підтоплення територій – від ранку кількість підтоплених будинків збільшилася на 13.

«Миколаївщина: рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки підтоплення. Підтопленими залишаються 122 будинки, городи, колодязі, підвали на територіях приватних домогосподарств. Із затоплених районів рятувальники евакуювали 852 людини, 166 з яких - діти. Надано допомогу 270 громадянам», - поінформувала пресслужба Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

***

16:00 Постраждалих від затоплення у захопленій росіянами Олешківській громаді на Херсонщині вивозять у Лазурне та Скадовськ, на території громади вода відступає, але багато будинків при цьому руйнуються, точної інформації про загиблих наразі немає.

«В Олешківській громаді вода відходить. На жаль, дуже багато будинків попадало, наразі не можна сказати про точну кількість, люди залишилися без домівок…На тій території хаос і сказати, скільки людей загинули, неможливо», - розповів Укрінформу Олешківський міський голова Євген Рищук.

***

15:25 Із підтоплених внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС населених пунктів Херсонської області вже евакуювали 2 782 людей, у тому числі 309 дітей.

Станом на 14:00 на Дніпрі у створі поста «Херсон» спостерігається поступове зниження рівня води, вона знаходиться на рівні 1,62 м.

Підтопленими залишаються 20 населених пунктів (1 807 будинків) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово захопленій росіянами території.

«Всього у Херсонській області евакуйовано 2 782 людини, з них 309 дітей та 78 маломобільних осіб», - повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

***

15:15 Європарламент ухвалив резолюцію, в якій рішуче засудив дії Росії, що призвели до руйнації греблі Каховської ГЕС та до жахливих наслідків для населення України та для довкілля.

«Європейський Парламент… засуджує Російську Федерацію за навмисну руйнацію греблі у Новій Каховці, яка спричинила екологічну катастрофу та гуманітарне лихо, і яка є порушенням міжнародного законодавства, зокрема, міжнародного гуманітарного права; нагадує, що атаки проти критичної цивільної інфраструктури можуть дорівнювати воєнному злочину; підтверджує, що всі відповідальні за такі воєнні злочини, включаючи руйнування греблі, будуть притягнуті до відповідальності за міжнародним законодавством», - йдеться у документі.

***

14:47 На Херсонщині вода відходить, наразі середній рівень підтоплення становить 1,93 метра, на правому березі затоплено 1919 житлових будинків у 26 населених пунктах.

«Вода надалі відходить від міст, селищ та сіл Херсонщини! На цю годину середній рівень підтоплення становить 1,93 метра», - йдеться у повідомленні Херсонської ОВА.

***

14:37 Руйнування Росією Каховської дамби може призвести до витоку хімікатів, нафти та бензину, які використовуються в житлових, сільськогосподарських, промислових та комерційних зонах.

“Руйнування Росією Каховської дамби може призвести до витоку хімікатів, нафти та бензину, які використовуються в житлових, сільськогосподарських, промислових та комерційних зонах. Дослідження Greenpeace, проведене на основі супутникових даних, показало, що були затоплені нафтопереробні заводи, автозаправні станції, теплоелектростанції та різноманітні склади - сукупно 32 об’єкти. Також щонайменше 150 тонн моторного мастила, за попередньою інформацією, витекло у воду в перші дні катастрофи”, - йдеться у повідомленні Greenpeace.

***

13:24 - На Миколаївщині через підрив росіянами Каховської ГЕС підтоплені 109 будинків

«Миколаївщина: наразі підтопленими залишаються 109 будинків, городи, колодязі, підвали на територіях приватних домогосподарств. Для ліквідації наслідків у м. Снігурівка працює оперативний штаб», – йдеться у повідомленні.

***

12:56 - У Комишанах на Херсонщині вода відступила, але наслідки лише починають проявлятися.

Будинки руйнуються повністю, обвалюється стеля, в стінах з’являються тріщини. І навіть там, де з підвалів уже відкачали воду, вона підступає знову, повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

                                                                        ***

12:20 - Рівень води у Дніпрі на позначці «Херсон» щогодини знижується на 2-5 см і станом на 15 червня 2023 року становить 2,04 метра.

«У створі поста «Херсон» продовжується стабільний спад інтенсивністю 2-5 см за годину. За добу рівень води знизився на 0,4 м. І станом на 8:00 15 червня становить - 2,04 м. Протягом поточної доби нижче Каховської ГЕС триває спад рівнів води на 1-10 см за годину з утриманням затоплень», – йдеться у повідомленні Укргідроенерго.

***

12:04 - Проби, відібрані 14 червня у Дніпрі поблизу Антонівського залізничного моста на Херсонщині, засвідчили відсутність нафтопродуктів у воді.

«Екологи продовжують слідкувати за якістю води в річках Херсонщини... У Дніпрі поблизу Антонівського залізничного мосту зафіксовано перевищення гранично допустимої концентрації завислих речовин у 1,44 раза. Показник становить - 36,0 мг/дм3. Також підвищена в 1,9 раза кількість заліза загального», - повідомляє Херсонська ОВА.

***

10:58 - У Міністерстві охорони здоров'я наголошують, кип’ятіння води і знезараження спеціальними засобами не позбавляє її хімічного забруднення.

У МОЗ підкреслюють, що вода в криницях та каптажах на територіях, затоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, є небезпечною.

***

10:25 - На Херсонщині наразі не виявили спалахів інфекційних захворювань

«Епідеміологічна ситуація в області стабільна, нині випадків інфекційних захворювань не виявлено», - зазначив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

                                                                    ****

09:50 - На Херсонщині підтопленими залишаються 44 населені пункти

«По оперативній ситуації. Зараз вода знаходиться на позначці 2 метри 4 сантиметри. Підтопленими залишаються 44 населені пункти, 27- правобережжя, 17 – тимчасово окупований лівий берег», - йдеться у повідомленні.

                                                                     ***

09:45 - У Миколаєві рівень води через підрив Каховської ГЕС впав ще на вісім сантиметрів

«За добу рівень води в акваторії Миколаєва знизився на 8 см. На 9:00, маємо загальний рівень 28 см», - написав  міський голова Олександр Сєнкевич.

                                                                         *** 

09:34 - У Снігурівській громаді на Миколаївщині рівень води знизився на понад 3,4 метра

«Станом на 08:00 15 червня рівень води в р. Інгулець знизився на 3 м 41 см. Загальна кількість будинків, які були затоплені - 375. Наразі вода відійшла від 272 будинків», - йдеться у повідомленні.

                                                                        *** 

05:37 - Україна напрацювала з партнерами механізм додаткових виплат постраждалим від підтоплення на півдні

У Мінреінтеграції спільно з міжнародними партнерами напрацювали механізм додаткових одноразових виплат постраждалим від підтоплення жителям Херсонської та Миколаївської областей.

***

04:43 - Уряд збільшив фінансування низці лікарень у постраждалих від затоплення регіонах

Кабінет Міністрів схвалив постанову про збільшення фінансування лікарень, що надаватимуть медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях на територіях, постраждалих від затоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

***

02:53 - Забруднені морські води можуть дістатися берегів Румунії та Болгарії за кілька днів – еколог

«Супутникові дані показують, що забруднена вода вчора дісталася Затоки. Тобто вода все швидше та швидше йде на південь. За день-два ці забруднені води можуть досягти наших сусідів - Румунію то Болгарію», - заявив під час брифінгу в Media Center Odesa директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін.

-----------------

14 ЧЕРВНЯ

23:12 - На правобережжі Херсонщини залишаються підтопленими 27 населених пунктів

"На правобережжі залишаються підтопленими 27 населених пунктів (2 079 будинків)", - йдеться у повідомленні Каховська ГЕС|штаб info в Телеграмі.

***

21:55 - На Херсонщині через підрив Каховської ГЕС з курганів вимиваються історичні артефакти

У Херсонській області через підрив росіянами Каховської ГЕС вимиваються із землі історичні артефакти з недосліджених курганів. Жителів просять передавати знахідки до музею.

***

21:14 - Російські війська ввечері 14 червня вкотре обстріляли Херсон, поранивши двох волонтерів, які допомагали з евакуацією цивільного населення - ОГП

Встановлено, що ворожий обстріл відбувся близько 18:50 середи, 14 червня. За попередніми даними, загарбники застосовували міномети.

Ворожим вогнем травмовані двоє волонтерів, зокрема іноземець, пошкоджена цивільна інфраструктура.

***

19:24 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів фіксує зниження солоності води у Чорному морі.

«У Чорному морі зафіксовано тимчасове зниження солоності води, а річці Інгулець та Дніпро-Бузькому лимані – каламутність. За іншими показниками вода в межах норми, перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин не зафіксовано», – повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

***

19:16 Депутати Європейського парламенту рішуче засудили підрив греблі Каховської ГЕС і назвали ці дії воєнним злочином Росії, який матиме наслідки.

«Депутати засудили руйнування греблі в українській Новій Каховці, останній скоєний Росією воєнний злочин, що має отримати наслідки. Вони закликали ЄС продовжувати потужну підтримку України, запровадити нові санкції проти Росії та спрямувати мільярди заморожених фінансових активів російських олігархів на відбудову України», - йдеться у повідомленні Європарламенту а підсумками пленарного засідання у Страсбурзі.

***

18:53 - На Миколаївщині, Херсонщині та Дніпропетровщині запрацювали інфекційні хаби, де прийматимуть пацієнтів із гострими кишковими й іншими інфекційними хворобами.

«Кожен пацієнт із важким перебігом гострої кишкової інфекції або розладом шлунково-кишкового тракту додатково обстежується на виявлення збудника холери. Наразі лікарні на Херсонщині, Миколаївщині та Дніпропетровщині готові приймати пацієнтів з інфекційними захворюваннями. Вони функціонуватимуть як інфекційні хаби та забезпечені необхідними препаратами і засобами для швидкої діагностики гострих інфекційних хвороб. Наразі в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

18:16 На Миколаївщині залишаються підтопленими 2400 гектарів лісових насаджень, найбільше - на тимчасово захопленій Кінбурнській косі.

«Станом на ранок 14 червня, на восьмий день після підриву дамби Каховської ГЕС, 2400 гектарів лісових насаджень залишаються в полоні великої води. Найбільша площа підтоплення в Кінбурнському та Василівському лісництвах окупованого півострова – 2200 гектарів», - йдеться у повідомленні Південного лісового офісу.

***

17:36 На узбережжя Національного природного парку Тузлівські лимани море винесло чимало тритонів. Більшість тварин – мертва.

«Вчора були зафіксовані перші живі і загиблі тварини, які приплили з Дніпра. Це тритони з Червоної книги (вид ще буде уточнено). В нашому Національному природному парку "Тузлівські лимани" вони не мешкають», - повідомив доктор біологічних наук Іван Русев.

Окрім тритонів працівники нацпарку виявили й жаб різних видів.

Фото: Нацпарк "Тузлівські лимани"

***

17:17 За попердніми оцінками, збитки рибної галузі України внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами можуть становити понад 11 млрд грн.

Як повідомляє пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства України, через затоплення двох державних рибовідтворювальних заводів Держрибагентства українські водойми щорічно недоотримають зариблення у кількості 16 млн екз. цінних видів водних біоресурсів.

***

16:28 - У Нікопольському і Криворізькому районах, які живилися здебільшого з Каховського водосховища, без води може залишитися понад мільйон людей.

За словами голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, станом на сьогодні, на Дніпропетровщині без центрального водопостачання вже залишилося 300 тис. людей. На забезпечення області привозною водою уряд виділив 159,7 млн грн.

***

15:56 На Херсонщині затопленими внаслідок підриву Каховської ГЕС залишаються 45 населених пунктів, з них 28 на правому березі Дніпра та 17 на лівому.

Згідно з інфографікою Херсонської ОВА, на правобережжі затоплено 3103 будинки.

***

14:49 - Факти пошкодженого і зруйнованого майна в постраждалих від надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС населених пунктах Херсонщини, фіксуватимуть комісії, створені у кожній територіальній громаді.

За словами віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, таке розпорядження ухвалено під час останнього засідання уряду. Воно стосується громад, які постраждали від надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС.

***

14:33 - Із Київщини до Херсонщини вирушили 60 комунальників для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

Комунальники працюватимуть над відновленням електромереж, розчищенням територій, збором та вивозом сміття, ремонтом каналізаційних мереж тощо.

***

14:19 - До надання Україні надзвичайної допомоги для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС долучилися 16 країн ЄС.

«Після руйнування греблі у Новій Каховці минулого тижня та у відповідь на запит української влади про допомогу ЄС мобілізує свої стратегічні резерви з запасів rescEU… 16 європейських країн - Австрія, Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Данія Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Іспанія і Швеція - запропонували допомогу через цей механізм цивільного захисту ЄС», - йдеться у повідомленні Європейської комісії.

***

14:16 - Станом на 14 червня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС залишається без змін.

«Рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя продовжує знижуватись, у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін – 16,67 м. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції», – повідомили в «Енергоатомі».

***

13:32 - У тимчасово окупованій росіянами Голопристанській громаді Херсонщини кількість загиблих унаслідок затоплення зросла.

«За наявною та підтвердженою інформацією, кількість загиблих від затоплення в нашій громаді становить 6 осіб. Співчуття близьким та рідним», - йдеться у повідомленні.

***

13:26 - У Херсонській ОВА показали селище Калинівське, яке було затоплене Інгульцем, з висоти пташиного польоту - під водою залишаються з два десятки житлових будинків, рятувальники відкачують воду.

Фото: Херсонська ОВА
Фото: Херсонська ОВА

***

12:05 - За результатами моніторингу стану води на Херсонщині, вона без нафтопродуктів, але з перевищенням заліза та завислих речовин – проби води взяли у Дніпрі в районі Антонівського моста та з Інгульця в районі Дар'ївки - Херсонська ОВА.

«Без нафтопродуктів, але з перевищенням заліза та завислих речовин. Такі результати моніторингу стану води на Херсонщині», - йдеться у повідомленні.

***

11:59 - У Херсонській області станом на ранок середній рівень підтоплення на 32 сантиметра менший, ніж був напередодні ввечері.

«Станом на ранок середній рівень підтоплення становить 2,13 метра. Динаміка на спад води зберігається», - йдеться у повідомленні Херсонської ОВА.

***

11:21 - На Херсонщині спалаху інфекційних хвороб внаслідок підриву Каховської ГЕС не зафіксовано, постійно здійснюється моніторинг стану питної води. Про це у відеоповідомленні у Телеграмі заявив начальник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

***

10:56 - В акваторії Миколаєва рівень води внаслідок підриву Каховської ГЕС за добу знизився на 7 см.

Тим часом у підтопленій унаслідок підриву Каховської ГЕС Снігурівській громаді Миколаївської області рівень води знизився майже на 2,8 метра, однак село Афанасіївка досі відрізане від суходолу.

***

10:16 - У Херсонській області підтопленими залишаються 28 населених пунктів, підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій  евакуювали 2 779 жителів.

“Станом на 08:00 14 червня на р. Дніпро у створі поста “Херсон” спостерігається поступове зниження рівня води та знаходиться на рівні 2,35 м”, - йдеться в повідомленні ДСНС.

На Херсонщині підтопленими залишаються 28 населених пунктів (3 103 будинки) на правому березі річки Дніпро та 17 населених пунктів на тимчасово захопленій території.

Всього в Херсонській області евакуювали 2 тис. 779 осіб, у тому числі 300 дітей та 77 маломобільних осіб. Врятували 714 осіб, у тому числі 30 дітей та 40 маломобільних осіб. Надано психологічну допомогу 378 особам.

***

09:58 - На затопленій унаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС території Голопристанської громади Херсонської області людей дозволили ховати не на кладовищах, якщо до тих немає доступу.

«...В умовах катастрофічного затоплення території населених пунктів Голопристанської міської ради дозволено здійснення тимчасових поховань померлих (загиблих) осіб на земельних ділянках усіх форм власності (по можливості – за узгодженням з власником ділянки) у разі відсутності можливості доступу до міських кладовищ», - йдеться у повідомленні Голопристанської МВА.

***

09:47 - У Херсонській громаді прибирають прибережну смугу, що була під час затоплення забруднена паливно-мастильними матеріалами.

«Працівники Херсонської міської військової адміністрації разом із працівниками ДСНС прибрають прибережну смугу Комишанського старостинського округу, зокрема у с. Зимівник та у с. Комишани», - йдеться у повідомленні Херсонської МВА.

***

04:35 Українців застерігають від споживання води з криниць на підтоплених територіях

МОЗ застерігає жителів на підтоплених територіях від використання води з криниць, власних джерел, а також закликає не купувати рибу, оскільки є ризик придбати ту, яка померла внаслідок техногенної катастрофи на Каховському водосховищі.

Окрім того, на Херсонщині Держпродспоживслужба просить не чіпати та не ховати загиблих тварин, оскільки неналежне поводження з рештками загиблих тварин є загрозою для поширення небезпечних інфекцій.

***

01:46 МАГАТЕ розробило програму допомоги Україні у подоланні наслідків підриву Каховської дамби

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі представив Президентові України Володимиру Зеленському програму допомоги Україні для подолання наслідків підриву Каховської дамби.

"Своєчасна розмова з Президентом України Володимиром Зеленським напередодні мого візиту на Запорізьку АЕС, де мною буде проведено оцінку ситуації після катастрофічного затоплення дамби в Новій Каховці", - прокоментував Гроссі свою зустріч з українським Президентом.

***

01:15 До постраждалих через підрив Каховської ГЕС регіонів приїдуть медики з інших областей

"Для підсилення кадрової спроможності лікарень до роботи на території постраждалих регіонів (Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей), а також на прифронтових територіях додатково будуть залучені до роботи медики з інших регіонів. Медики на добровільній основі долучатимуться до роботи у вищезгаданих областях на термін від двох тижнів до 30 днів. При цьому повторне відрядження можливе не раніше ніж через 30 днів після попереднього", - йдеться у повідомленні МОЗ.

-------------------

13 ЧЕРВНЯ

23:33 Президент Володимир Зеленський розраховує на початок роботи найближчим часом групи експертів МАГАТЕ з оцінки наслідків російського терористичного акту на Каховській ГЕС.

«Добре, що МАГАТЕ пропонує відправити до нас, в Україну, групу експертів, які оцінять наслідки знищення Росією дамби та інших споруд Каховської ГЕС. Світ повинен знати в усіх деталях, що відбувається та який злочин проти природи й людей скоїла Росія. Я сподіваюсь, експерти МАГАТЕ запрацюють уже найближчим часом», - сказав Зеленський.

***

22:18 Рівень води на Херсонщині продовжує знижуватись - станом на вечір 13 червня він впав до 2, 45 метра.

"Рівень води на Херсонщині продовжує знижуватися. Середній рівень води на підтоплених територіях Херсонської області знизився до 2,45 м", - йдеться в повідомленні Херсонської ОВА.

***

21:32 Сполучені Штати взаємодіють з українською стороною в процесі встановлення повної картини знищення греблі Каховської ГЕС, а також у інших питаннях та рекомендують не сприймати за чисту монету все, що кажуть росіяни.

«Ми абсолютно довіряємо Україні», - відповів представник Держдепу Метью Міллер на запитання щодо взаємодії Вашингтона й Києва в питанні Каховської ГЕС.

***

20:06 На території Фонтанської сільської ради Одеської області внаслідок вибуху морської міни, яку винесло на берег після підриву Каховської ГЕС, пошкоджені 27 житлових будинків.

"...На території Фонтанської сільської ради 10 червня вранці внаслідок вибуху морської міни пошкоджено 27 житлових будинків", - повідомив начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук на селекторній нараді.

***

18:56 Чорнобаївка на Херсонщині постраждала від підтоплення через підрив російськими військовими Каховської ГЕС, нині тут продовжують відновлювальні роботи. Херсонська ОВА оприлюдила відео про ліквідацію наслідків затоплення.

***

18:43 У Херсоні в мікрорайоні Корабел рятувальники локалізували масляну пляму, яка витекла у водойми через підрив загарбниками Каховської ГЕС. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Сьогодні зранку ми встановили велику масляну пляму, яка витекла з машинного залу Каховської ГЕС під час цього терористичного акту. Наразі наші рятувальники збирають це масло, аби воно не потрапило далі до водойм. Ми беремо забори з усіх свердловин, які є по території Херсонської області. Також ми беремо забори з Дніпровського лиману та узбережжя Чорного моря», – заявив Ігор Клименко.

***

18:27 Місія МАГАТЕ на чолі із генеральним директором організації Рафаелем Гроссі вирушає на Запорізьку АЕС, щоб отримати точніші оцінки ситуації на станції після підриву росіянами Каховської ГЕС.

«Я хочу дати власну оцінку, я хочу поїхати туди, обговорити з місцевим керівництвом, які заходи вони вживають, а потім зробити більш остаточною оцінку того, які дані ми маємо», - сказав Гроссі журналістам на брифінгу в Києві.

***

18:19 У селищі Комишани Херсонської тергромади, що була підтоплена внаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС, виявили велику пляму нафтопродуктів.

«Що стосується Комишан, то на сьогодні вода ще повністю не відійшла, але комунальні служби і працівники ДСНС працюють щодо ліквідації наслідків та викачування води з підвальних приміщень», - повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

***

17:40 Після обміління Каховського водосховища внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС на його території можуть з’явитися вітрові ерозії, які можуть спричинити міграцію важких металів з пилом.

"Після того, як затоплені ґрунти перестануть зрошуватись, почнеться міграція солей до верхніх горизонтів, і в майбутньому це буде складати небезпеку для екології. Щодо території Каховського водосховища, яке незабаром буде, фактично, осушене, то внаслідок цього там буде вітрова ерозія, що спричинить міграцію важких металів з пилом. Але це лише попередні прогнози, адже наразі неможливо оцінити весь масштаб заподіяної шкоди", – зазначив заступник генерального директора Інституту охорони ґрунтів Роман Паламарчук під час круглого столу "Земля, скалічена війною: як відновлювати ґрунти після бойових дій та катастрофи на Каховській ГЕС?" у Military Media Center.

***

17:32 Уряд Латвії вирішив надати Україні гуманітарну допомогу на суму 450 тис. євро для ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС.

Зокрема, планується відправити в Україну електрогенератори, компресори, насосну станцію, рятувальні жилети, спальні мішки, моторні насоси, водолазні рукавички, чоботи, квадрацикли та інше обладнання.

***

16:58 У південних регіонах України холери не виявлено, в Одеській області зафіксовано ротавірус.

"Хотів би звернути увагу на Одеську область. Ми забезпечили розширення моніторингових точок по питній воді. ...Холери ми не знаходимо в морській та річковій воді. Але в Одеській області ми вже кілька днів поспіль знаходимо ротавірус - це звичайна кишкова інфекція, вірусна інфекція, і при купанні, користуванні водоймами у разі ковтання води людина може отримати гостру кишкову інфекцію", - сказав заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

16:36 Кабінет Міністрів уже виділив майже 2,5 млрд грн на забезпечення Півдня України водою, розпочинається будівництво магістральних водогонів.

«Уряд України вже виділив майже 2,5 млрд грн, аби забезпечити Південь нашої країни водою. Розпочинаємо будівництво нових магістральних водогонів, проводимо оцінку збитків та формуємо список постраждалих громад, забезпечуємо підвезення питної води, готуємо рішення про виплати постраждалим українцям», - сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

16:33. Допомогу Україні у подоланні наслідків підриву російською армією греблі Каховської ГЕС надають уже 13 країн.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив на засіданні уряду.

За його словами, нині спостерігається зниження рівня води у Дніпрі, проте підтопленими залишаються 30 населених пунктів у Херсонській області та 31 у Миколаївській. Вже евакуйовано понад 3700 осіб.

***

16:20 У Снігурівському районі Миколаївської області залишаються підтопленими 400 га лісових насаджень, що ускладнює розмінування території, повідомляє пресслужба ДП «Ліси України».

«Внаслідок підриву Каховської ГЕС на Миколаївщині було підтоплено майже 654 гектари насаджень Снігурівського лісництва філії «Баштанське лісове господарство». Станом на сьогодні рівень води спадає, затопленими залишаються 400 гектарів», - йдеться в повідомленні.

***

14:54 На деокупованій території Херсонщини переходять до відкачування води в деяких населених пунктах, з'являється можливість проїзду між селами, повідомляє Херсонська ОВА.

«Вода продовжує відступати. І це дозволяє перейти до наступного етапу ліквідації наслідків. Розпочалося відкачування води в деяких населених пунктах. З'являється можливість проїзду між селами», - йдеться у повідомленні.

***

13:56 - У Херсонській області вже підтверджено підтоплення близько 1300 га сільськогосподарських угідь внаслідок підриву Каховської ГЕС росіянами.

Про це сказав заступник директора департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства Андрій Кравченко.  

За його словами, загроза підтоплення існує для 25 тис. га сільськогосподарських угідь.

***

13:33 - Станом на 12 червня Каховське водосховище зменшилося на 50%, повідомляє Укргідроенерго.

«Станом на 12 червня водосховище зменшилося на 50%. Щодо об'єму, то за нашими оцінками, у Каховському водосховищі води на 60-70% менше, ніж було до вибуху», - зазначив гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота.

***

13:31 - Новообраний президент Латвії і міністр закордонних справ МЗС Едгарс Рінкевичс вважає, що Захід ще не усвідомив катастрофічних наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС для довкілля, економіки та населення України.

«Ні (не усвідомив – ред.). Я вважаю, що для багатьох дуже важко зрозуміти, наскільки велика ця трагедія, що це і втрачені життя українців, і удар по українській екології. Я думаю, що усвідомлення цього факту настане на Заході дещо пізніше», - сказав Рінкевічс.

***

13:11 - На деокупованій Херсонщині Рада оборони області заборонила в'їзд до населених пунктів, що постраждали через підтоплення у результаті підриву військовими РФ Каховської ГЕС - заборона діятиме до окремого розпорядження.

«Провів засідання Ради оборони Херсонщини. Першочергові питання – ліквідація наслідків підриву Росією Каховської ГЕС, захист людей, а також підтримка наших військових. Прийняли низку рішень, необхідних для збереження правопорядку та стабілізації ситуації в регіоні», - написав начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

***

13:03 - Фахівці не виявили нафтопродуктів у воді на Херсонщині в громадах, що постраждали від підтоплення. Про це повідомляє Херсонська ОВА.

Аналіз води в Інгульці (біля Великої Олександрівки) показав перевищення гранично допустимої концентрації: завислих речовин (18%), сульфатів (60%), хлоридів (243%), сухого залишку (283%). Вміст розчиненого кисню становить 3,5 мг/дм3 при нормі не менше 4,00 мг/дм3.

У Дніпрі проби були відібрані біля залізничного мосту за межами Херсона. Результати показали перевищення завислих речовин, що становить 76%, заліза загального - 280%. Вміст розчиненого кисню становить 3,8 мг/дм3 при нормі не менше 4,00 мг/дм3. Значних відхилень та перевищень норм за іншими забруднюючими речовинами у Дніпрі немає.

***

12:58 - Судовий процес у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі щодо руйнування Каховської ГЕС може бути можливий, якщо з'являться докази того, що конкретні особи віддали наказ про знищення греблі.

“Йде активна кампанія щодо визнання “екоциду” міжнародним злочином, але міжнародне співтовариство поки що не досягло згоди щодо цього. Однак стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) кваліфікує як злочин навмисне вчинення нападу, усвідомлюючи, що це завдасть “масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, що буде вочевидь надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою”. Таким чином, судовий процес щодо воєнних злочинів у Гаазі може бути можливий відповідно до існуючих положень законодавства, якщо з'являться докази того, що конкретні особи віддали наказ про знищення дамби. Можуть бути й інші механізми підзвітності, ми не проводили повного дослідження можливостей”, - сказав старший юрисконсульт Greenpeace International Деніел Сімонс.

***

12:25 - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій надало громадянам інформацію про те, куди варто звертатися з питань евакуації постраждалим жителям Херсонщини.

«На гарячу лінію Херсонської ОВА за телефонами: 0 800 330 951, (091) 481-78-45. На гарячу лінію Херсонської МВА: (050) 040-44-24, (098) 958-17-90. Евакуація від волонтерської організації Helping to Leave за номером телефону: (093) 177-64-58», - зазначили у міністерстві.

***

12:16 - У Херсоні енергетики відновили електропостачання для 270 споживачів, що були знеструмлені внаслідок підтоплення енергетичних об’єктів.

«У Херсоні залишаються без живлення близько 15 тисяч споживачів. Відключені через підтоплення 110 трансформаторних підстанцій у Херсоні та 35 – в деокупованій частині області. На Миколаївщині підтоплено 42 трансформаторні підстанції, повністю без світла 10 населених пунктів, ще 5 – частково», - йдеться в повідомленні пресслужби Міненерго.

***

12:11 - Європейська Комісія почала надавати Україні допомогу відразу після руйнації греблі ГЕС у Новій Каховці, яка стала результатом безглуздої атаки та черговим проявом російського звірства.

«Ми висловили підтримку населенню України, життя якого піддається ризику в результаті цієї безглуздої атаки. Серед найбільш важливих аспектів, які потребують уваги – вплив цих подій на Запорізьку АЕС. Ситуація там наразі є стабільною, оскільки рівень води в резервуарах охолодження залишається стабільним. Руйнація греблі представляє собою новий вимір російських звірств. ЄС глибоко вражений повідомленнями, що російські сили обстрілюють українських рятувальників, які намагаються потрапити у затоплені райони Херсонської області», - заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

                                                                      ***

11:20 - Енергетики Херсонщини та Миколаївщини розпочали обстеження затоплених енергетичних об’єктів для подальшого відновлення енергопостачання знеструмлених населених пунктів.

«Міненерго проводить цілодобовий моніторинг ситуації з енергозабезпеченням споживачів Херсонської та Миколаївської областей та здійснює координацію аварійно-відновлювальних робіт на підтоплених енергетичних об’єктах. Для прискорення відновлювальних робіт Міненерго організовано надання технічної допомоги обладнанням та матеріалами в межах створеного гуманітарного хабу», - йдеться в повідомленні.

                                                                  ***

11:10 - Україна, щоб уникнути значних жертв, проводить евакуацію людей з лівобережжя Херсонщини в режимі екстремальної тиші.

"Ми не залишаємо людей з лівобережжя Херсонщини, це зрозуміло. Але також має бути зрозуміло, що розповідати про такі операції зарано. Люди мають знати, що ми їх не полишимо, але як і коли це буде, це закрита інформація, щоб врятувати якомога більше. Ми проводимо евакуацію людей з лівобережжя Херсонщини в режимі екстремальної тиші, щоб уникнути значних жертв", - розповіла керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

                                                                       ***

10:52 - Після підриву загарбниками греблі Каховського водосховища вода Північнокримським каналом до Кримського півострова не надходитиме мінімум рік.

«До Криму водопостачання не відбувається, тому що у Каховському сховищі вже набагато нижчий рівень води, ніж потрібен, щоб йти по Кримському каналу. Тому, швидше за все, мінімум рік вода до Криму не буде надходити. За умови деокупації ми теж не зможемо їх забезпечити на перших порах водою», - зауважив директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

                                                                             ***

10:27- Станом на 13 червня рівень води в Дніпрі щогодини знижується на 1-5 см, у точках відбору не зафіксовано значних відхилень по забруднюючих речовинах, у р. Інгулець - перевищення по залізу, збільшились нітрити, незначне зниження розчиненого кисню.

«Станом на ранок 13 червня рівень води в Дніпрі на позначці «Херсон» знизився на 3 метри й становить 2,6 метра. Щогодини рівень води знижується на 1-5 см. За розрахунками Українського гідрометеорологічного інституту на основі супутникових знімків, станом на 11 червня на Херсонщині затоплено 309 кв. км», – йдеться у повідомленні.

                                                                           ***

10:18 - Після аварії на Каховській ГЕС врятували 707 осіб.

«Врятовано 707 осіб (у тому числі 30 дітей та 40 маломобільних осіб). Надано психологічну допомогу 378 особам. З початку робіт до Служби порятунку 101 надійшло 1064 звернень громадян», - повідомили у пресслужбі МВС.

***

10:08 - На Херсонщині відучора вода спала на 27 сантиметрів.

Як повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, станом на ранок середній рівень підтоплення становить 2 м 70 см. На правобережжі підтопленими залишаються 3600 будинків у 31 населеному пункті - минулого дня вода відійшла від 200 осель. На лівобережжі під водою 17 населених пунктів.

***

09:55 - Рівень води у ставках-охолоджувачах Запорізької АЕС залишається достатнім для забезпечення потреб станції, попри критичне обміління Каховського водосховища.

"Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою. Станом на 09:00 13 червня рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить вже менш як 9 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,67 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції", - йдеться у повідомленні.

***

09:38 - У Снігурівській громаді на Миколаївщині, підтопленій внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, рівень води вже знизився майже на півтора метра.

«Станом на 07:00 12 червня рівень води в річці продовжує знижуватися, на ранок він зменшився ще на 1,47 см. Підтоплено 353 будинки», - повідомив голова Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

***

03:22 - У Херсонській громаді вода відходить від будівель, залишаючись у підвалах та на технічних поверхах.

Містян попереджають, що вода залишає після себе різні предмети, зокрема і вибухонебезпечні, тому людей просять не обстежувати будинки самостійно. 

***

02:21 - Фіксувати пошкодження житла через підтоплення має місцева влада - Верещук

«За фіксацію пошкоджень та зруйнованого майна відповідає місцева влада… Ми говоримо про те, що поступово спадає і все більше й більше є доступу, щоб зафіксувати пошкоджене майно», - заявила віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону «Єдині новини».

-------------------

12 ЧЕРВНЯ

23:17 - На Херсонщині заборонили проведення літнього оздоровчого сезону.

«У зв’язку з воєнним станом та надзвичайною ситуацією в області під забороною проведення так званого літнього оздоровчого сезону», - повідомив олова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

21:58 - На Херсонщині з підтопленої Калинівської громади евакуювали 154 особи.

«Заступниця начальника Херсонської ОВА Ольга Малярчук відвідала Калинівську громаду, що постраждала від підтоплення. З громади евакуювали 154 особи», - йдеться у повідомленні  Херсонської ОВА.

***

21:02 - Гуманітарну допомогу для постраждалих від підриву Каховської ГЕС уже виділили 19 країн. Допомога 12 країн уже прибула - Дмитро Кулеба.

«19 країн уже виділили гуманітарну допомогу, із них гуманітарна допомога 12 країн уже прибула; далі прибуватимуть із решти семи, плюс додаватимуться країни, з якими ми працюємо. Що включає ця гуманітарна допомога – там уже надійшло понад 150 генераторів, трохи більш як 120 надувних човнів… 400 помп і насосів… здається, пів мільйона таблеток для знезараження води й інші речі. Пальне, питна вода», - сказав він.

***

20:32 - Помилка західних медіа у розподілі відповідальності за підрив ГЕС завдала великої шкоди Україні - Кулеба.

За словами глави МЗС України, помилка західних медіа у розподілі відповідальності за підрив ГЕС завдала великої шкоди правді, і тепер Україні доводиться величезними зусиллями вивертати цю історію в бік правди.

***

19:51 - У Херсоні через підтоплення загинули ще двоє людей. В одному з районів міста знайшли тіло жінки та 50-річного чоловіка - Херсонська ОВА.

«Через підтоплення Херсона загинули ще двоє мирних людей. Сьогодні в одному з районів міста виявили утопленими невідому жінку та 50-річного чоловіка», - йдеться в дописі.

***

19:50 - Павлоградводоканал щоденно моніторить якість питної води на вході до резервуарів на водопровідній насосній станції в м. Павлоград Дніпропетровської області. Жодних відхилень немає.

 ***

19:16 - Державному майну меліоративних систем та каналів завдано 150-160 млрд грн збитків внаслідок підриву Каховської ГЕС окупантами.

Мінагрополітики зазначає, що точні дані можна буде визначити після деокупації територій. Існує велика ймовірність, що системи будуть зруйновані або ж демонтовані окупантами.

 ***

18:59 - На Херсонщині енергетики почали повертати світло в населені пункти, що постраждали через підтоплення.

Зазначається, що у Херсоні відновили роботу 12 трансформаторних підстанцій, проте у місті залишаються підтопленими 110 трансформаторних підстанцій. Без світла – майже 15 100 користувачів.

 ***

18:44 - На правобережжі Херсонщини евакуація продовжується, але термінова евакуація через підрив росіянами Каховської ГЕС майже завершена, наразі починають працювати мотопомпи.

«Продовжується операція з евакуації, продовжуємо умовляти деяких людей виїхати зі своїх осель на Острові. Але вже, в принципі, така термінова евакуація майже завершена», - розповів керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

***

18:20 - У Херсоні з 13 червня вводиться заборона на вʼїзд до мікрорайону Корабел, що постраждав через підрив росіянами Каховської ГЕС, - буде проводитися розмінування, слідчі дії та роботи комунальних служб.

«Комендантська година саме по цьому мікрорайону діятиме: з 15:00 13 червня 2023 року до 12:00 наступної доби», - повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко. 

***

17:22 - Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що вода з Корабельного району Херсона наразі потроху спадає.

Вода потроху спадає, і спадає саме з Корабельного району. Вода взагалі спала до рівня 3 метри 49 сантиметрів. Тобто на 60 см за ніч ми маємо пониження рівня затоплення. У той же час така ситуація нас змушує по плану вживати додаткових заходів”, - сказав він.

***

16:55 - В окупованій росіянами Голопристанській громаді Херсонщини через підрив дамби Каховської ГЕС підтоплені близько 17,6 тис. приватних будинків, 76 багатоквартирних будинків та 18 закладів культури та освіти.

***

16:42 - Посольство Держави Ізраїль в Україні передало близько 200 тисяч літрів питної води та більше 10 тонн продовольства постраждалим від підриву Каховської ГЕС на Херсонщині.

***

16:31 - На морському узбережжі Одеської області після підриву російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції упродовж тижня вже виявили шість мін.

“Внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції до узбережжя Одещини течією прибиває сміття, серед якого можуть бути небезпечні предмети, які не одразу можна ідентифікувати”, - зауважили прикордонники.

***

16:10 - Евакуйовані 11 червня з лівобережжя Херсонщини, які постраждали у результаті обстрілу військовими РФ, перебувають у лікарні, вони у важкому стані та у стані середньої важкості.

***

14:43 - Рівень води у Каховському водосховищі та у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС достатній для забезпечення потреб станції - Енергоатом.

«Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою», – йдеться у повідомленні.

***

14:25 - Після підриву Каховської ГЕС загарбники перекинули частину військ на Запорізький напрямок - перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

«Мета тут одна - зірвати нашу наступальну операцію. Враховуючи, що не змогли зрозуміти наші задуми до кінця, вони, на мою думку, забезпечили безпеку лівого флангу. Тобто підірвавши дамбу, вони зробили бар’єрний рубіж і цим не допустили нашого наступу з цієї сторони. І змогли зняти певну кількість своїх частин для того, щоб перекинути їх на Запорізький напрямок проти нашого наступаючого угрупування», - зазначив Павлюк.

14:10 - Німецькі експерти занепокоєні ситуацією на Запорізькій АЕС після підриву росіянами Каховської греблі, але поки що не бачать актуальної загрози радіоактивного зараження. 

«Ми дивимося на ситуацію з ЗАЕС із занепокоєнням, адже для безпеки центральне значення мають два фактори: надійне забезпечення електроживленням і наявність води для необхідного охолодження… Обидва зараз відсутні», - сказала речниця Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів ФРН Астрід Шарф.

Читайте також: Підрив росіянами Каховської ГЕС: наслідки для тимчасово окупованого Криму

***

14:05 - МЗС Ізраїлю заявило, що країна надасть Україні гуманітарну допомогу, призначену для мешканців районів у зоні підриву росіянами Каховської ГЕС. Їм буде доставлено 10 тонн продовольства та сотні тисяч літрів питної води.

***

13:57 - Зниклими безвісти внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської гідроелектростанції вважаються 42 людини, серед них семеро дітей, загинули вже 10 людей - МВС.

«На Херсонщині евакуйовано 2743 осіб, з яких 205 дітей та 76 маломобільних осіб. Загинуло 8 людей. 42 особи вважаються безвісти зниклими, з них - 7 дітей...У Миколаївській області підтоплено 31 населений пункт. Евакуйовано 982 особи, серед яких 167 дітей. Двоє людей загинули», - ідеться в повідомленні.

***

13:47 - Водойми Миколаївщини мають перевищення норми по кишковій паличці.

«Якість води у водоймах Миколаївщини у результаті підриву Каховського водосховища має перевищення по кишкових паличках, тому купатися, ловити та продавати рибу наразі суворо заборонено», - наголосив Віталій Кім.

***

13:31 - Через підрив дамби Каховської ГЕС без електропостачання залишаються 22 населених пункти на Миколаївщині та деокупованій частині Херсонщини.

«У Херсоні залишаються знеструмленими понад 15 тисяч споживачів. У деокупованій частині області через підтоплення - без світла 8 населених пунктів. На Миколаївщині - залишаються знеструмленими 13 населених пунктів. Енергетики готові розпочати відновлювальні роботи, щойно почне відходити вода», – йдеться у повідомленні Міненерго.

***

13:21 - На Миколаївщині у результаті підриву Каховського водосховища загинуло двоє людей, підтоплено 31 населений пункт - Кім.

«На Миколаївщині після теракту на Каховській ГЕС загинуло двоє людей – чоловік та жінка. Також підтоплено 31 населений пункт, з них 20 - у Баштанському, 11 - у Миколаївському районах», - сказав Кім.

***

13:07 - В усіх населених пунктах правобережжя Херсонщини фіксується спад рівня води - ОВА.

«В усіх населених пунктах правобережжя маємо спад рівня води. Підтоплення в середньому складає 3,18 метра. І ця динаміка зберігається. Подекуди вода відійшла майже на метр», - йдеться у повідомленні ОВА.

***

12:49 - Жителів Херсонщини просять не прибирати самостійно загиблих тварин - велику рогату худобу, дрібну рогату худобу, коней, знайдених в акваторії річки або на березі.

«Якщо ви побачили в акваторії річки або на березі загиблих тварин (велику рогату худобу, дрібну рогату худобу, коней), не намагайтеся самостійно їх прибрати! Звертайтеся до фахівців за вказаним телефоном!», - зазначилі у Херсонській ОВА.

***

12:39 - Херсонські волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків, одна бригада вже розпочала роботу в обласному центрі.

«Бригада вже працює відучора в тестовому режимі. Наразі відкачали воду з трьох приватних будинків і кількох будинків ОСББ. Бригада оснащена помпами, автівкою, мають чоботи, ліхтарики. Зараз це – лише про відкачку води, без розборів завалів і осушення», – розповів Укрінформу волонтер, один із засновників центру туризму та пригод ХерсON, керівник громадської організації «Центр живої історії «Олешшя» Павло Білецький, який координує роботу бригади з відкачування води.

***

12:34 - На деокупованій Бериславщині Херсонської області залишаються підтопленими 270 житлових будинків - начальник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов.

«Залишаються підтопленими 270 житлових будинків, школи у смт Калинівське та с. Бобровий Кут, насосні станції, мости, кладовище у с. Заповіт Калинівської територіальної громади, трансформаторна підстанція у с. Новогреднєве, модульний ФАП у с. Благодатівка», - йдеться у його повідомленні.

***

12:24 - Експертам місії МАГАТЕ на ЗАЕС потрібно забезпечити доступ до розташованої неподалік Запорізької ТЕС для з’ясування причин розбіжності між різними замірами висоти Каховського водосховища, яке постачає воду для охолодження на атомну електростанцію. Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі.

"Теплова електростанція відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки атомної електростанції, розташованої за кілька кілометрів від неї. Я дуже розраховую на те, що наші експерти зможуть туди виїхати найближчим часом для незалежної оцінки ситуації", - сказав він.

***

12:22 - У Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській та Одеській областях споживання та використання води з акваторії Дніпра та інших водойм небезпечне.

"Використовуйте воду тільки з безпечних джерел. Закликаємо утриматися від споживання та використання неочищеної води з акваторії Дніпра та інших водойм на територіях, що найбільше постраждали від російського теракту на Каховській ГЕС", - наголосили у МОЗ.

***

11:27 - Амфібії та прісноводна риба, які потрапили в Одеську затоку з Дніпра після підриву ГЕС, найближчим часом можуть загинути. Про це повідомив голова організації «Зелений лист», еколог Владислав Балінський.

***

11:08 - У захопленій росіянами Олешківській громаді на Херсонщині вода відступає, але почалася масова руйнація будинків, у соцмережах повідомляють про тіла загиблих: їх не збирають, росіяни проводять фільтрацію тих людей, яких вивезли з тергромади.

За словами керівниці Олешківської МВА Тетяни Гасаненко, наразі офіційно відомо про вісьмох загиблих, тіла яких раніше доправили у лікарню. У громаді тривають пошуки людей.

***

10:30 - Із Каховського водосховища вже витекло понад 72% води. 

«З водосховища вже втрачено понад 72% або 14,395 куб.км води. Станом на вечір 11 червня рівень води у водосховищі в районі Нікополя становив близько 9,04 м», - йдеться у повідомленні Міндовкілля.

***

10:07 - Російська сторона не проводить евакуаційних заходів людей після підриву Каховської ГЕС, натомість використовує інформацію української сторони і видає її за свою роботу. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає Укрінформ.

"Цинізм російської сторони зашкалює, бо ми бачимо, що вони не проводять в необхідній кількості евакуацію людей, натомість використовують кадри, в тому числі і ДПСУ, видаючи їх за свої", - наголосив він.

***

09:48 - Прикордонники фіксують некеровані вибухи боєприпасів, які разом з уламками побутових речей, сміттям винесло в Чорне море водою з Каховського водосховища. ДПСУ закликає громадян не діставати нічого з води самостійно.

***

09:29 - На Херсонщині у воді залишаються 46 міст, селищ та сіл - 32 на правому березі та 14 на лівобережжі, вода продовжує відходити, вже досягла позначки 3 м 29 см.

За словами начальника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, попри шквальний вогонь російських терористів триває рятувальна операція, на правому березі з водяної пастки вдалося витягнути 2 743 людини, з них 228 дітей та 77 маломобільних осіб. Тільки з Херсона евакуювали 2 318 містян.

***

08:35 - За ніч 12 червня рівень затоплення у Херсоні знизився на 21 см, у Миколаєві - на 6.

***

06:34 - Якість повітря на Миколаївщині та Херсонщині контролюватимуть пересувні лабораторії, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

«Міндовкілля посилює заходи з моніторингу якості води та повітря на Херсонщині та Миколаївщині. Для цього у Херсон були направлені дві мобільні лабораторії. Вони здійснюватимуть спостереження за станом довкілля та контроль екологічної ситуації у південному регіоні», - йдеться в повідомленні.

***

01:40 - Через обміління, викликане підривом ГЕС, у Каховському водосховищі над водою з'явилися будівлі, затоплені при його створенні, передає пресслужба МВС.

"За оперативними даними, вода відійшла від громади на понад 300 метрів. Прогнозується, що відстань між берегами зменшиться із 14 кілометрів до близько 1300 метрів. Через це на деяких ділянках Каховського водосховища вже видніються затоплені під час будівництва ГЕС будівлі та об’єкти інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

***

00:52 - Наразі випадків інфекційних хвороб, пов’язаних із підтопленням на півдні України, не зафіксовано, проте лікарні регіону готові до будь-яких сценаріїв, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Наразі випадків інфекційних хвороб, що пов'язані із трагедією, не зафіксовано, однак маємо бути готові до будь-яких сценаріїв», - йдеться в повідомленні.

За підсумками перевірки у постраждалих від російського теракту регіонах було домовлено, що лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини, які стануть хабами при потенційних спалахах інфекційних хвороб, у більшості готові до прийому пацієнтів та надання їм усієї необхідної медичної допомоги в разі такої потреби. Медичні заклади забезпечені всіма необхідними ліками.

-------------------

11 ЧЕРВНЯ

22:49 - Українців закликають не намагатися потрапити на ділянки водосховища, з яких після підриву росіянами Каховської ГЕС відступила вода, сказав у відеозверненні міністр внутрішніх справ України, керівник робіт з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами Ігор Клименко.

"Я звертаюся до кожного громадянина, який хоче на ці території потрапити, можливо, зафільмувати, побачити, як з води виходять населені пункти, які були затоплені в 1950-х роках. Я б хотів попередити, що це вкрай небезпечно. Ґрунт, який вивільнила вода, нестійкий, ми маємо діло з болотами, де земля дуже швидко затягує будь-яку живу істоту", - наголосив міністр.

***

22:23 - З ранку до вечора 11 червня рівень води в акваторії Миколаєва знизився ще на вісім сантиметрів і наразі становить 61 сантиметр, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

"Ще за день -8 см. На 21:00 рівень води в акваторії Миколаєва +61 см", - йдеться у повідомленні.

***

22:14 - З підтоплених територій вже врятували близько чотирьох тисяч людей, сказав Президент України Володимир Зеленський.

За його словами, рятувальна операція на півдні України триває, адже затопленими залишаються десятки міст і сіл. Найгірша ситуація, як і раніше, на тимчасово окупованій частині Херсонщини, звідки волонтери допомагають евакуйовувати українців під обстрілами з боку окупантів.

***

22:08 - Європейська спільнота чітко висловилася про те, що винуватицею катастрофи може бути лише РФ, заявив посол ЄС, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

“Ця жахлива трагедія, що послідувала за вибухом та руйнуванням греблі в Новій Каховці, насправді є гарним прикладом. Так, є журналістський протокол, що зобов’язує також надати слово протилежній стороні. Але ж ви бачите, як декілька високопоставлених політиків, таких як Президент Європейської ради Шарль Мішель, Високий представник ЄС з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель абсолютно чітко заявили — це може бути лише Росія”, — сказав Маасікас.

***

21:37 - Україна спільно з МКС почала розслідування теракту на Каховській ГЕС, повідомив у своєму зверненні Президент Володимир Зеленський.

За його словами, у перший же день після катастрофи на Каховській ГЕС Генеральний прокурор відправив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду відповідне звернення щодо розслідування цієї катастрофи. Робота, до якої максимально долучені усі українські правоохоронці та інші інституції, вже почалася.

***

21:26 - Рівень води в річці Дніпро у створі поста "Херсон" знизився до 3,6 метра, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

"Станом на 20:00 на р. Дніпро у створі поста «Херсон» спостерігається поступове зниження рівня води та знаходиться на рівні 3,6 м (знижено на 50 см з початку доби; знижено від максимального рівня 177 см)", — йдеться в повідомленні.

***

21:23 - Через підрив Каховської ГЕС мешканцям Кривого Рогу необхідно скоротити споживання води на 40%, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Промислові підприємства вже до мінімуму скоротили споживання, у села поряд із містом, на які воду подає Кривбасводоканал, вода подається чотири години на день. Але головний споживач води – населення міста. І дуже важливо всім скоротити споживання води на 40%. Це має зробити кожен", - наголосив він.

***

21:17 - З понеділка заводоуправління "АрселорМіттал Кривий Ріг" працюватиме у віддаленому режимі, повідомляє пресслужба компанії.

«Шановні колеги, через обмежене водопостачання у заводоуправлінні завтра, 12 червня, для його співробітників зберігається такий самий графік віддаленої роботи, як на тому тижні», - йдеться в повідомленні.

***

21:02 - З тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини вдалося евакуювати 112 людей, з них 54 жінки і сім дітей. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Зокрема, він розповів, що в неділю на лівобережжі знайшли двох чоловіків, які рятувалися від затоплення на дереві. Наразі їх госпіталізували з переохолодженням і надають усю необхідну допомогу.

***

20:33 Рівень води на Херсонщині, яка потерпає через затоплення внаслідок підриву російським агресором Каховської ГЕС, станом на вечір 11 червня знизився до 3,93 м. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Практично вдвічі зменшилася затоплена площа, вона становить 77,71 кв. км. Середній рівень води становить менш як 4 м - 3,93 м на цей час, і ця цифра продовжує зменшуватися", - зазначив Прокудін.

***

20:20 Під час евакуації з лівобережжя Херсонської області ворожим вогнем поранені щонайменше 23 людини, повідомляє Офіс генерального прокурора. 

"Внаслідок цього троє людей загинуло. Щонайменше 23 людини травмовано. Дані уточнюються", — зазначили в ОГП.

***

19:44 На підконтрольних українській владі територіях Херсонщини ускладненою залишається ситуація із забезпеченням питною водою 19 населених пунктів - у Нововоронцовській, Милівській та Новоолександрівській громадах, а також у місті Берислав, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Крім того, без централізованого водопостачання залишається зона обслуговування 30 тисяч мешканців мікрорайону Острів у Херсоні.

***

19:39 Буде напрацьовано механізм компенсацій для людей, які постраждали від підриву росіянами Каховської ГЕС. Про це йшлося на нараді за участі урядовців, начальників ОВА та голів громад щодо ліквідації наслідків російського теракту на Каховській ГЕС, повідомим Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Маємо оперативно створити реєстр постраждалих громад, аби розуміти потреби кожного та мати основну для виділення коштів та компенсацій. Друге, на доручення Президента України Володимира Зеленського швидко напрацьовуємо механізм компенсацій для людей, які постраждали від підриву росіянами Каховської ГЕС. Маємо забезпечити як допомогу при відбудові житла, так і фінансову допомогу тим, хто втратив засоби для існування", - повідомив Шмигаль.

***

19:34 З тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, попри шквальний обстріл з боку росіян, вдалося врятувати 21 людину, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"Евакуація під шквальним обстрілом у Херсоні. 21 людина ледь вибралася зі смертельної водяної пастки на окупованому лівобережжі. Практично всі - люди похилого віку, маломобільні", - йдеться у повідомленні.

Фото: Ігор Клименко, Фейсбук

18:41 Акваторія Каховського водосховища забруднена боєприпасами, зокрема і часів Другої світової війни - за один день вибухотехніки здійснили п'ять контрольованих підривів, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

"На ділянках Каховського водосховища виявляють боєприпаси, зокрема навіть часів Другої світової війни. Про це стало відомо під час зустрічі міністра внутрішніх справ України, керівника робіт з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами Ігоря Клименка з Андрієм Селецьким - начальником Нововоронцовської селищної військової адміністрації", - йдеться у повідомленні.

***

18:39 Унаслідок обстрілу росіянами човна, яким евакуювали цивільних із тимчасово окупованого лівого берега Херсонщини, троє людей загинули, десять поранено, повідомляє начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

74-річний чоловік, коли ворог відкрив вогонь, власним тілом прикрив жінку. Росіяни розстріляли його в спину. Від отриманих поранень він загинув, лікарі не встигли йому допомогти.

***

18:07 Українські партизани працюють над встановленням особи російських військових, які брали безпосередню участь у підриві греблі Каховської ГЕС, повідомляє Центр національного спротиву повідомив.

"Вже відомо, що катастрофа була вчинена військовослужбовцями 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади рф. На цей час партизани встановлюють особистості тих, хто безпосередньо брав участь в теракті", — ідеться в повідомленні.

***

16:54 Російські загарбники закрили місто Олешки Херсонської області, які затопило через підрив Каховської ГЕС. У громаді немає зв'язку, світла і газопостачання, евакуація проводиться тільки з паспортами РФ. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

«Ситуація в Олешківській громаді, як і в цілому на лівому березі Дніпра, дуже критична. Окупанти оголошували про якусь евакуацію, але далі слів діло не пішло - ніякої евакуації не було. Зараз у громаді немає зв'язку, світла, газопостачання. Населення гостро потребує питної води і продуктів харчування», - розповів Прокудін.

Він додав, що власними силами місцевій владі вдалося евакуювати з лівого, непідконтрольного берега, на правий понад сто людей.

***

16:43 В Одеській області після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС на морське узбережжя потоком винесло дві якірні річкові міни, повідомляє оперативне командування "Південь".

***

16:27 У Херсонській області спостерігається стійка тенденція до зниження рівня води, повідомляють у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

«З моменту пікового підтоплення — ранку 8 червня, наразі спостерігається зниження рівня води на півтора метра. Проглядаємо тенденцію щодо зниження — майже 60 см за добу», — зазначив директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Віктор Вітовецький.

***

15:39 Каховське водосховище вже втратило майже 15 куб. км води, що становить 70% його обсягів. Фіксується також зниження рівня води в Дніпрі нижче зруйнованої греблі Каховської ГЕС, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Так, на позначці Херсон він знизився майже на 1,5 м і становить 4,2 м. У середньому за добу утримується тенденція зниження рівня на 1-5 см за годину. У районі природного парку «Нижньодніпровський» вода зійшла на 20 см, порівняно з вечірніми показниками.

Також триває обміління акваторії у нацпарку «Кам'янська Січ» - на понад 7 метрів.

***

14:26 У Херсонській області площа підтоплених унаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС територій зменшилася майже вдвічі, до 77,78 км кв, повідомляє Херсонська ОВА.

«Площа затоплених територій зменшилася майже вдвічі: зі 139 до 77,78 кілометра квадратного. Рівень затоплення становить 4,07 метра. Протягом вчорашнього дня вода відійшла з трьох сіл Бериславського району – Миколаївки, Львового та Ольгівки», - йдеться в дописі.

***

14:04 Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС відомо про шістьох загиблих і 10 поранених осіб, повідомив директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"На жаль, ми маємо 10 поранених, із них 3 працівника Нацполіції і 2 працівника ДСНС, а також шість загиблих внаслідок цієї катастрофи", - сказав він.

За даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, 35 людей вважаються зниклими безвісти, з них семеро дітей.

***

13:51 У підтопленому районі Херсона під час перевірки виявили нафтову пляму, повідомляє Херсонська міська військова адміністрація.

"За результатами виїзду (в мікрорайон Корабел - ред.) зафіксовано нафтову пляму по Острівському шосе в районі заправки “Mango” по вул.Острівська (біля заводу Куйбишева), біля заправки БРСМ та на розі вулиць Острівська та Патона, біля будівлі готелю «Бригантина», - йдеться в дописі.

Фото: Херсонська  МВА

***

13:48 Рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя станом на 12:00 11 червня знизився ще на 18 см і становить 9,17 метра, повідомляє Укргідроенерго.

У відомстві зазначили, що підрив Каховської ГЕС не вплинув на режими роботи Київської ГЕС та ГАЕС, Канівської, Кременчуцької та Середньодніпровської ГЕС.

***

13:39 Епідеміологічна ситуація в зоні небезпеки через підрив росіянами Каховської ГЕС контрольована і стабільна, випадків інфекційних хвороб наразі не зафіксовано. У зоні підтоплення постійно проводиться моніторинг води, підготовка лікарень до потенційних спалахів інфекційних захворювань, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Сьогодні ми не маємо випадків інфекційних хвороб, пов'язаних із наслідками підтоплення. Було декілька випадків гастроентероколітів, але вони навіть не з цієї території, яка потрапила в зону підтоплення. Епідситуація сьогодні контрольована, стабільна, але напружена", - зазначив очільник МОЗ.

***

13:20 Населення с. Кардашинка окупованої Голопристанської громади на Херсонщині потребує продуктів харчування, питної води, ліків. Голопристанська міська військова адміністрація заявляє, що ситуація критична.

За даними МВА, у Голопристанській громаді відтік води за ніч сягнув 30-40 см. У селах Велика та Мала Кардашинки населення евакуйоване силами жителів цих сіл на суходіл.

***

12:37 Чорне море внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС почало опріснюватись, солоність води поблизу Одеси нижче за норму майже утричі, повідомляє Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу.

Фахівці інспекції проаналізували проби морської води в Одесі у трьох місцях: Новій Дофінівці (причал 243), на пляжі Ланжерон та на 16 станції Великого фонтану.

***

11:38 У Херсонській області підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій із зони підтоплення врятували 672 людини, серед яких 30 дітей і 40 маломобільних осіб, повідомляє пресслужба ДСНС.

В області підтопленими залишаються 32 населених пункти (3 784 будинки) на правому березі річки Дніпро та 14 населених пунктів (перебувають на тимчасово захопленій території).

За даними Нацполіції, у Херсонській області станом на 10:00 неділі із зони підтоплення евакуювали 2720 осіб, з яких 2017 – з мікрорайону “Корабел” у Херсоні.

Фото: ДСНС

***

11:12 Рівень води у р. Інгулець у Бериславському районі Херсонської області за добу знизився на 54 сантиметри і становить 5,84 метра, повідомив начальник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

За його словами, у районі залишаються підтопленими та перебувають у зоні ризику села Тягинка, Одрадокам’янка, Бургунка Тягинської територіальної громади; а також смт Калинівське, села Бобровий Кут, Краснолюбецьк, Заповіт, Новогреднєво, Мала Сейдеминуха, Благодатівка Калинівської тергромади.

***

10:30 В акваторії Миколаєва станом на ранок неділі, 11 червня, рівень води становить 69 сантиметрів, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

***

10:11 Станом на ранок 11 червня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції становить 16,67 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції.

Як заявляє НАЕК "Енергоатом", попри підрив російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС ситуація залишається стабільною та контрольованою.

***

9:52 За ніч рівень води на Херсонщині, що зазнала підтоплення внаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС, знизився на 26 сантиметрів і становить 4 метри 19 сантиметрів, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. За його словами, на правобережжі евакуйовані 2716 осіб.

«Підтопленими залишаються 32 деокуповані населені пункти, у воді – 3784 оселі. Вода потроху відступає, на ранок її рівень становить 4 метри 19 сантиметрів. За ніч він знизився на 26 сантиметрів», - сказав Прокудін.

***

8:54 Рівень води в Каховському водосховищі продовжує знижуватись - за добу він зменшився на метр і зараз у районі Нікополя становить 9 м 35 см. За даними Укргідроенерго, рівень води у Дніпрі у Херсоні становить 4,18 м - за добу показник зменшився на 0,54 м.

"Станом на 8:00 11 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 9,35. За добу рівень води знизився на понад метр, а від моменту підриву - більше ніж на 7 метрів", - йдеться у повідомленні.

***

04:44 - У загарбників немає чіткого плану із забезпечення півострова прісною водою - Центр національного спротиву.

"Окупаційна адміністрація намагається уникати широкого висвітлення ситуації із руйнуванням дамби Каховської ГЕС та його впливу на постачання води на півострів північнокримським каналом. В контексті цього, ворог намагається не допустити паніки серед місцевого населення, зокрема, висвітлення злочинних дій російської армії", - йдеться у повідомленні.

***

02:39 - Близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води через підрив Каховської ГЕС як на окупованих територіях, так і підконтрольних Україні - заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

За його словами, внаслідок підриву ГЕС відбулося затоплення важливих сільськогосподарських угідь і постала проблема забезпечення охолоджувальної води для Запорізької АЕС.

"Так, повені майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, підвищення цін на харчі в усьому світі та нестачу їжі для мільйонів нужденних", - сказав заступник генсека ООН, додавши, що вода також нахлинула на райони з наземними мінами, «і те, що ми неодмінно побачимо, — це міни, що плавають у місцях, де люди їх не очікують», загрожуючи дорослим та особливо дітям.

***

01:24 - У Херсонській області ввели заборону на користування водою з акваторії річки Дніпро, повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

За його словами, значна кількість домогосподарств, каналізаційних споруд, територій населених пунктів Херсонської громади зазнали підтоплення.

"Як наслідок - води мають високий ступінь забруднення. На території Херсонської МТГ діє заборона купання, водопою тварин, забору води, вилову риби в акваторії Дніпра та акваторії інших водойм, місцях підтоплення населених пунктів Херсонської МТГ", - заявив Мрочко.

***

10 ЧЕРВНЯ

23:11 - Упродовж дня рівень підтоплення на Херсонщині після підриву окупантами Каховської ГЕС зменшився на 27 см, площа затоплених територій вже зменшилася удвічі - голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Вода відійшла з Миколаївки, Львового та Ольгівки Бериславського району. Досі підтопленими залишаються 32 населених пункти на правобережжі. Під водою 3784 житлові будинки... На тимчасово окупованому лівому березі ситуація залишається критичною. Зараз там затоплено 14 населених пунктів. Евакуаційні заходи окупаційна влада не проводить", - розповів він.

***

22:33 - У мережі показали, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС. Відповідне відео викладене у Телеграмі відомого блогера Ігоря Лаченкова.

Науковці зазначають, що після підриву дамби розпочалося обміління водосховища і його глибина зараз становить трохи більш як 10 метрів. Тобто зараз неможливий забір води для побутових споживачів та на Запорізькій АЕС.

Очікується, що після стабілізації, замість Каховського водосховища залишиться лише той рівень води, який відповідає Дніпру – 1 кілометр ширини та 6-7 метрів глибини.

***

21:15 - На Херсонщині заборонено купатися у водоймах, ловити і споживати рибу - начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"Наша вода зараз небезпечна. Концентрація шкідливих речовин у пробах води в десятки разів перевищує допустиму норму. Я дав доручення заборонити купання на водних об'єктах, а також заборонити вилов і продаж риби в області. У криницях та відкритих водоймах на затопленій території можуть опинитися хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень і сміттєзвалищ, які вимиті. Не забуваймо, що на дні зруйнованої росіянами Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров'я речовин. Тому готуйте їжу і пийте тільки бутильовану або привізну воду", - зазначив очільник ОВА.

***

20:43 - У Херсоні рівень води знизився більш як на метр - начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

"Рівень води знизився на понад один метр. Прошу громадян, що наразі залишилися в мікрорайоні Острів, ... евакуюватися. Адже після того, як спаде вода, всі комунальні служби будуть відправлені на Острів для ліквідації наслідків. Для цього знадобиться чимало часу», - наголосив він.

***

19:51 - Унаслідок підриву російськими військами греблі Каховської гідроелектростанції 29 людей вважаються зниклими безвісти - глава МВС Ігор Клименко.

***

19:11 - Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні розповів, що після підриву ворогом Каховської ГЕС з Херсонської та Миколаївської областей евакуювали понад 3 тис. людей.

“Станом на цей час на території Херсонської та Миколаївської областей евакуйовано вже понад три тисячі людей. Але, знов-таки, це лише вільна територія, підконтрольна нам. На окупованій території лише на деяких ділянках вдається допомогти людям: російські терористи роблять усе, щоб жертв катастрофи було якнайбільше. Російські обстріли продовжуються – і навіть евакуаційних точок”, - сказав глава держави.

***

19:06 - Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що на Херсонщину приїхала місія Міжнародного кримінального суду.

“Колеги прибули на Херсонщину для підготовки до проведення слідчих дій щодо підриву Каховської ГЕС. Вони побачать все на власні очі та зроблять свої власні висновки. Світ має знати всю правду про жахливі злочини, які Росія чинить в Україні”, - наголосив Костін.

***

18:16 - Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з підривом російськими військами Каховської ГЕС.

“Парламент ухвалив (постанову - ред.) №9375 звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму рф – підривом Каховської гідроелектростанції”, - написав депутат Ярослав Железняк.

***

17:33 - Київська обласна військова адміністрація повідомила, що відправила чергову партію допомоги для постраждалих через підрив російськими військами Каховської гідроелектростанції.

Зокрема, від Київщини відправили 15 генераторів, 5 човнів, 400 літрів дизеля, 2 помпи, теплову гармату, 300 продуктових наборів, гігієнічні набори, 2 тонни води та медикаменти.

***

17:16 - Руйнування Каховської ГЕС є наслідком російської агресії. Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на пресконференції у Києві.

“Ми не маємо жодного сумніву, що руйнування греблі було прямим наслідком рішення Росії вдертися до мирної країни...Росія є відповідальною, і вона понесе покарання”, - сказав Трюдо.

***

17:04 - У річці Інгулець на Херсонщині зафіксоване перевищення допустимого рівня шкідливих речовин. Так, згідно з результатами лабораторних досліджень, проведених 9 червня, наявне перевищення концентрації азоту амонійного, заліза загального та завислих речовин. Підвищений також вміст сухого залишку, що пояснюється природним фоном річки.

Зазначається, що в порівнянні з 8 червня показники згаданих речовин зменшилися незначною мірою.

***

16:57 - В офісі прем’єр-міністра Джастіна Трюдо повідомили, що Канада направить 47,5 млн канадських дол. (понад 36 млн дол. США) на допомогу жителям українських регіонів, затоплених внаслідок руйнації російськими військами греблі Каховської ГЕС.

“Руйнація греблі у Новій Каховці ще раз демонструє неймовірну ціну, яку цивільні платять за російське вторгнення. Канада виділяє ще 10 млн дол для негайного реагування на цю катастрофу й перенаправляє 37,5 млн з раніше виділених Україні грошей для підтримки організацій, які допомагають мешканцям затоплених регіонів”, - йдеться у пресрелізі.

***

16:36 - У Миколаївській області внаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС повністю відрізані під'їзди до села Афанасівка Снігурівської територіальної громади, у якому проживають 379 людей.

***

16:13 - Британія надасть Україні гуманітарну допомогу у розмірі £16 мільйонів для підтримки цивільного населення України, яке постраждало від наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

«Фінансування Сполученого Королівства допоможе гуманітарним організаціям у реагуванні та включає 10 мільйонів фунтів стерлінгів для Руху Червоного Хреста, 5 мільйонів фунтів стерлінгів для Управління ООН з координації гуманітарних питань та 1 мільйон фунтів стерлінгів для Міжнародної організації з міграції», – йдеться у заяві канадського уряду.

***

15:49 - Інститут вивчення війни переконані, що росіяни навмисно спричинили катастрофу на Каховській ГЕС.

Як приклад доказів причетності росіян до вибуху на Каховській ГЕС аналітики ISW називають заяви одразу кількох незалежних одне від одного джерел. 

Зокрема, у Норвезькому центрі сейсмічного моніторингу NORSAR повідомили про сейсмічні дані, що вказують на вибух, зафіксований 6 червня о 2.54 за місцевим часом у районі ГЕС.

Сейсмолог центру Фолькер Ойе заявив, що сейсмічні дані вказують на імпульс енергії, який був "типовим для вибуху".

Тим часом, газета The New York Times навела слова високопоставленого співробітника Білого дому, що американські супутники-шпигуни з інфрачервоними датчиками зафіксували вибух на греблі.

***

15:38 - керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що наразі під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонської області.

Він наголосив, що наслідки техногенної катастрофи ще будуть досліджуватися, але країна-терорист має відповідати за екоцид в Україні.

***

13:35 - В Одеській області прикордонники, патрулюючи узбережжя Чорного моря, фіксують, як внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС море перетворюється на сміттєзвалище та кладовище тварин.

Як зазначили в Держприкордонслужбі, “після підриву рашистами дамби Каховської ГЕС з Дніпра в Чорне море несе чимало свідчень розрухи”.

***

13:18 - Унаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС загинули четверо людей, ще 27 вважаються зниклими безвісти - міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його даними, станом на 12:00 10 червня евакуювати вдалося 2620 людей, 160 з них – діти. Унаслідок ворожого обстрілу під час евакуаційних заходів 11 людей зазнали травмувань.

***

12:59 - У Бериславському районі Херсонської області спадає рівень води в Каховському водосховищі й водночас зростає в річці Інгулець.

***

12:22 - В Олешківській громаді військові РФ займаються мародерством, зокрема, агресори забирають транспорт, а також росіяни у затоплених Олешках пробираються у помешкання місцевих задля грабежу.

***

11:44 - Кримський блогер-колаборант Олександр Таліпов розкрив подробиці підготовки окупантами підриву Каховської гідроелектростанції. Перехоплення його розмови опублікувало Головне управління розвідки Міноборони України.

У відомстві зауважили, що у своїх соцмережах Таліпов обурився дописами так званих російських «військових блогерів», які повідомляли, що особовий склад окупантів «кинули» на островах, а згодом пояснив, що така інформація не відповідає дійсності, адже, за його словами, він зв'язувався з військовими РФ, які запевнили, що втрат немає, з островів до третьої ночі вийшли всі.

«Це пряме свідчення, що російські військові знали про майбутній теракт та завчасно оголосили евакуацію», - наголошують в ГУР.

***

11:31 - Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець поінформував, що "станом на ранок 10 червня з Каховського водосховища витекло 62% його об'єму або 12,24 куб. км води. Рівень води у водосховищі вже 10,55 м. Продовжує знижуватися".

Орієнтовна сума збитків довкіллю через підрив Росією Каховської ГЕС вже становить понад 55 млрд грн.

***

11:11 - Молдова виділить Україні допомогу на суму в 4,2 мільйони леїв (понад 236 тисяч доларів США) для ліквідації екологічних та гуманітарних наслідків руйнувань на Каховській ГЕС.

До партії гуманітарної допомоги входять водонасосні станції, надувні човни, продукти харчування та обладнання, необхідне для пом’якшення наслідків затоплення.

***

10:50 - Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції залишається стабільний попри підрив російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС.

"У ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,67 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції", - запевнили в Енергоатомі.

***

10:20 - У Херсоні рівень води в Дніпрі перевищує звичну позначку на 4 метри 72 сантиметри, за ніч він опустився на 31 сантиметр.

"На 5 день ліквідації аварії на Каховській ГЕС рівень води в Дніпрі біля Херсону перевищено на 4 метри 72 сантиметри. З учорашнього вечора вода відійшла на 31 сантиметр... Найбільше підтоплено в Херсоні та Білозерці. На Каховській ГЕС рівень води знизився на 6 метрів 25 сантиметрів", - поінформував начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

10:00 - Із зони підтоплення на Херсонщині евакуювали вже 2 588 людей.

“Врятовано 615 осіб (із них 30 дітей). Надано психологічну допомогу 298 особам. Розгорнуто роботу 9 евакуаційних пунктів”, - уточнили у ДСНС.

За попередніми даними, всього підтоплено 35 населених пунктів і 3 763 будинки на правому березі річки Дніпро.

*** 

09:21 - ПрАТ «Укргідроенерго» повідомляє, що рівень води у Каховському водосховищі за останню добу знизився ще на 1,2 метра і наразі становить 10,55 м.

***

09:06 - міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що в акваторії міста станом на ранок суботи рівень води впав та становить наразі 88 сантиметрів

***

05:17 - заступник Генсека з гуманітарних питань Мартін Гріффітс розповів про триетапний план реагування на катастрофу на півдні України. Як передає власний кореспондент Укрінформу з посиланням на пресслужбу ООН, наразі готується заклик до міжнародних донорів про надзвичайну допомогу Україні.

Пріоритетами першого етапу найближчими днями буде продовження порятунку людей та доставка медикаментів і продовольчої допомоги, зокрема за допомогою човнів.

Другий етап буде спрямований на надання допомоги, у тому числі 700 тис. осіб, яким нині бракує питної води, а також на забезпечення засобів до існування.

Оцінка екологічних та економічних наслідків буде третім етапом реагування.

***

04:43 - Японія надасть Україні через міжнародні організації $5 мільйонів для термінової допомоги постраждалим від затоплення через підрив російськими військовими дамби Каховської ГЕС, передає Kyodo із посиланням на речника японського уряду Хірокадзу Мацуно.

За його словами, глава уряду поінформував, що Японія планує через міжнародні організації оперативно надати екстрену гуманітарну допомогу в розмірі $5 мільйонів українцям, які постраждали від затоплення.

***

03:45 - Бельгія надасть негайну допомогу Україні для підтримки постраждалих внаслідок підриву Каховської греблі, залучивши до цього кілька федеральних міністерств і відомств.

Як передає Укрінформ, у повідомленні Міністерства закордонних справ Бельгії зазначається, що команда з надзвичайної допомоги B-FAST доставить намети, матраци, спальні мішки, каністри для води, гігієнічні набори вартістю в 350 тис. євро, Міністерство охорони здоров’я надасть ліки, медичне обладнання та резервуари для зберігання питної води на суму 1,6 млн., а Міністерство оборони – сухі пайки для переміщених осіб.

Крім того, на підставі офіційного запиту, отриманого через європейський координаційний механізм, B-FAST було доручено закупити для постраждалих за погодженням з Міністерством енергетики Бельгії генератори вартістю 1,5 млн євро.

Перше фото: libkos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-