«Пакунок малюка»: у батьків є вибір

«Пакунок малюка»: у батьків є вибір

Укрінформ

Що таке «пакунок малюка»? Де в світі він вперше з’явився? Одна із версій така: уперше бебі-бокси з речами для немовлят з'явилися у Фінляндії ще в 1930-х роках. У 2013 році уряд Фінляндії навіть подарував таку коробку герцогу і герцогині Кембриджським, які чекали на першу дитину.

Дослідники цього питання стверджують, що першими країнами, які запровадили концепцію «Babybox», стали США, Аргентина, Італія та Індія. Пізніше до них приєдналися Канада, Великобританія і Франція. Реалізується концепція через державні програми, соціальні проекти (наприклад, в Індії, Південно-Африканській Республіці, Італії) або приватні ініціативи з комерційною складовою (зокрема, у Німеччині, Франції). І лише в 3-х країнах світу пакунок видають всім і за державні кошти  – у Фінляндії, Шотландії та Україні.

Наприкінці 2020 року в Україні повернули надання батькам при народженні дитини одноразової допомоги «пакунок малюка». 30 вересня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», який набрав чинності 24 жовтня 2020 року.

Згідно із Законом, «одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, в яких народилася живонароджена дитина.

У постанові Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 р. № 744 «Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» ( із змінами, внесеними згідно з урядовими рішеннями від 28.10.2020 року та від 25.11.2020 року) зазначається: погодитися з пропозицією Міністерства соціальної політики щодо реалізації з 1 вересня 2020 р. по 31 грудня 2021 р. пілотного проекту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» за участю акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк». Виплата грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на дітей, народжених починаючи з 1 липня 2021 р., проводиться за бажанням отримувача замість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на поточний рахунок із спеціальним режимом використання, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк».

Як повідомили Укрінформу в Урядовому контактному центрі, з-поміж звернень, пов’язаних з наданням соціальних послуг, що надійшли на урядову «гарячу лінію» протягом 2020 року, майже 2 тисячі стосувалися отримання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». З початку 2021 року їх кількість перевищила 700.

Здебільшого зверталися породіллі з Донецької, Дніпропетровської та Київської областей.

Якщо чекати два місяці на отримання «пакунка малюка», то шапочки розміром 0-3 місяці, боді, штани – повзунки та інший одяг розміром 56 см, що входить до бебі-боксу, може вже не знадобитися. Діти швидко ростуть.

Декілька прикладів звернень дають уявлення про проблеми, які доводиться вирішувати молодим батькам, у тому числі за допомогою урядової «гарячої лінії».

Так, дзвінок на урядову «гарячу лінію» 1545 (5 лютого ц. р) допоміг жительці смт Іванків Київської області вирішити питання щодо отримання натуральної допомоги «пакунок малюка». Жінка подала документи до Управління соціального захисту населення Іванківського району з метою отримання грошової компенсації за «пакунок малюка». Проте, незабаром вирішила замінити грошову компенсацію на  натуральну допомогу «пакунок малюка». Вирішити цю проблему було запізно, як повідомили заявниці в Управлінні. Тому жінка просила допомогти отримати «пакунок малюка».

У Департаменті соціального захисту населення Київської облдержадміністрації повідомили, що одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» видана заявниці 12 лютого 2021 року, тобто через тиждень після звернення  на урядову «гарячу лінію».

Мати двох дітей (2016 та 2020 років народження)з Херсонщини не отримала грошову компенсацію одноразової допомоги «пакунок малюка». Необхідний перелік документів подала у січні 2021 року до Управління соціального захисту населення Корабельного району м. Херсон, проте станом на 15 лютого питання не було вирішено.

Жінка просила допомогти у пришвидшенні виплати грошової компенсації «пакунок малюка».

У відповіді Корабельної районної у місті Херсоні ради зазначається, що за інформацією Мінсоцполітики, грошова компенсація вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» 23 лютого 2021 року зарахована на поточний рахунок  заявниці в АТ КБ «Приватбанк».

З аналогічною проблемою на урядову «гарячу лінію» звернулася жителька Гуляйпільського району Запорізької області. Вона чекала на отримання грошової компенсації вартості «пакунка малюка» з січня цього року, але станом на 16 лютого гроші не надійшли на її рахунок. Заявниця просила сприяння у прискоренні отримання коштів.

За повідомленням Гуляйпільської райдержадміністрації Запорізької області, у лютому кошти були виплачені у повному обсязі.

Також після звернення на урядову «гарячу лінію» було вирішено питання жительки смт Царичанка Дніпропетровської області щодо призначення грошової компенсації вартості «пакунка малюка». 15 грудня 2020 року вона народила дитину. Незабаром подала документи до УПСЗН Царичанського району, але станом на 17 лютого виплата відсутня.

За результатами розгляду звернення в Управлінні соціального захисту населення Царичанської райдержадміністрації Дніпропетровської області повідомили, що грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» включено у виплатні відомості лютого 2021 року, кошти зараховано на спеціальний рахунок заявниці в АТ КБ «Приватбанк».

ДОВІДКОВО: Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» 1545 за допомогою відеодзвінків за webcall https://test.ukc.gov.ua/webrtc/test.html

Працюють:

Урядова «гаряча лінія» для дзвінків із-за кордону (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку) –  +38 (044) 284-19-15;

 «Гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців нової державної служби –  (044) 284-19-64;

«Гаряча лінія» для підприємців – 1648;

«Гаряча лінія» з питань освіти для мешканців тимчасово окупованих територій (оплата дзвінків з тимчасово окупованих територій за тарифами відповідного оператора зв’язку) – 0 800 504 425;

«Гаряча лінія» Державної митної служби України – 1548;

«Гаряча лінія» для консультації людей з інвалідністю –1539.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-